Βασικά εφόδια για διαδρομές ορεινής ποδηλασίας

Όταν ξεκινάμε για μια βόλτα στο βουνό με το ποδήλατό μας, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να είμαστε αυτάρκεις σε εφόδια & εξοπλισμό. Αυτή η πρόβλεψη, είναι προϋπόθεση για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να περάσουμε λίγες ώρες απολαμβάνοντας τη φύση με την ποδηλατική μας παρέα. 

Κείμενο/Φωτογραφία: Ανδρέας Καλογερόπουλος /timbertrail.gr 

Ενεργειακά σνακ & νερό 

Η τροφή και το νερό είναι οι βασικότερες φροντίδες που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της εκδρομής μας. Τι είδους φαγητό όμως θα πρέπει να κουβαλά κανείς μαζί του στο μονοπάτι; Μπάρες ενέργειας, ενεργειακά τζελ, φρούτα (σύκα, βερίκοκα, σταφίδες), παστέλι, σάντουιτς  και άλλα σνακ θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια. Πάρτε μαζί σας τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.  Αντί να περιμένετε ώσπου να πεινάσετε, προτιμήστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες κατά την διάρκεια της διαδρομής. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά στην ποσότητα των τροφίμων που θα πρέπει να παίρνει κανείς μαζί του στην βόλτα. Ο κανόνας είναι να είμαστε αυτάρκεις και καλύτερα να έχουμε λίγες εφεδρείες, παρά έλλειψη.

Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Πάρτε μαζί σας αρκετό νερό για όλη την διάρκεια της ποδηλατικής διαδρομής στο βουνό. Η κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της βόλτας είναι αναγκαία, αλλά ο τρόπος κατανάλωσης εξαρτάται από εσάς- και το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε για να πιείτε έγκειται αποκλειστικά στην δική σας προτίμηση. Ορισμένοι αρέσκονται στην άνετη ενυδάτωση που τους παρέχει ο υδρόσακος, ενώ άλλοι προτιμούν να κουβαλούν επάνω στο ποδήλατό τους το παγούρι νερού αντί να το έχουν στην πλάτη τους. Στον σχεδιασμό της διαδρομής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις πηγές νερού. Πριν ξεκινήσετε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ρωτήστε αν οι πηγές έχουν νερό. Κι εδώ ισχύει ο κανόνας της αυτάρκειας.

Εργαλεία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα συναντήσετε στο μονοπάτι είναι ένα σκασμένο λάστιχο. Το να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία για να διορθώσετε την βλάβη θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την βόλτα σας πάνω στο ποδήλατό σας αντί να χρειαστεί να το γυρίσετε σπίτι με τα πόδια. Πάρτε μαζί σας τουλάχιστον τα απαραίτητα όπως μία ή δύο σαμπρέλες και εργαλεία αντικατάστασης ελαστικού και μια τρόμπα.

Συσκευές πλοήγησης & χάρτες 

Εννοείται ότι έχετε χαράξει από πριν τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και ακόμα καλύτερα αν έχετε κατεβάσει μια διαδρομή από κάποια εφαρμογή από αξιόπιστη πηγή με GPS. Ένας καλός χάρτης μικρής κλίμακας 1-10.000-1:25.000 θα αποτελέσει επίσης έναν καλό σύμβουλο εκεί που μπορεί να μην είστε σίγουροι. Οπωσδήποτε συμβουλευόμαστε τον καιρό από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και βέβαια μαθαίνουμε και για τις τοπικές καιρικές συνθήκες, από τους ντόπιους και από ιστοσελίδες. Ξεκινάμε πάντα νωρίς, ώστε να έχουμε την άνεση του χρόνου και για κάθε ενδεχόμενο να μην νυχτώσουμε στην ύπαιθρο, εκτός κι αν έχουμε κανονίσει με παρέα μια κατασκήνωση.

Κράνος & Ένδυση

Το πρώτο πράγμα που αφορά την ασφάλειά σας είναι το κράνος. Χωρίς αυτό, είμαστε εκτεθειμένοι σε περίπτωση πτώσης, που όσο και να προσέχουμε δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Σχετικά με την ένδυση σημαντικό ρόλο έχουν ο τόπος που κινήστε, η διάρκεια της διαδρομής και η εποχή του χρόνου. Αν η βόλτα σας πρόκειται να είναι μεγάλης διάρκειας, λάβετε υπόψη σας τις αλλαγές θερμοκρασίας που μπορεί να κυμανθεί αρκετά, ανάλογα με την ώρα, το υψόμετρο ή την θέση που βρίκεστε. Για τον χειμώνα, γάντια & σκούφος είναι απαραίτητα, καθώς και ένα καλό αντιανεμικό. Ρυθμίστε την θερμοκρασία του σώματός σας φορώντας ελαφριά ρούχα σε στρώσεις και θα μπορείτε να εκδράμετε με κάθε είδους καιρό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο