Αγώνες στα όρια της αντοχής

Οι αγώνες αντοχής είναι διαδεδομένοι σε όλο τον κόσμο. Όμως, εκτός από τους αυτούς,υπάρχουν και οι δοκιμασίες πρόκλησης των ανθρώπινων ορίων, οι αγώνες υπεραντοχής όπου ο άνθρωπος δεν αντιμετωπίζει απλά το χρονόμετρο την κούραση και την εξάντληση, αλλά και τα στοιχεία της φύσης πολλές φορές στην πιο ακραία τους έκφραση…

Μετάφραση-Επιμέλεια:Ανδρέας Καλογερόπουλος

Οι συνεργάτες του Kensigton Tours,  που ειδικεύονται στη διοργάνωση ειδικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, ψηφίζουν τους 10 σκληρότερους αγώνες υπεραντοχής στον κόσμο. Τα κριτήρια επιλογής του Top 10 είναι η προσβασιμότητα, το κόστος συμμετοχής, οι συμμετοχές ερασιτεχνών εκτός από τους elite, οι συνθήκες του αγώνα και η ατομική συμμετοχή που δυσκολεύει το εγχείρημα.

10. CITIES SUP TOUR (PADDLE SURFING)

Κάθε χρόνο στα κανάλια της friesland στη βόρεια Ολλανδία πολλοί από τους καλύτερους στον κόσμο paddle surfers καλούνται να διανύσουν 220χλμ σε περισσότερες από 5 ημέρες, κάνοντας κουπί για περισσότερα 40χλμ. καθημερινά.

  1. YUKON RIVER QUEST (PADDLE)

Η μεγαλύτερη διαδρομή κάνοε-καγιάκ στον κόσμο με μήκος 714χλμ από το Whitehorse στο Dawson City του Καναδά. Για 24 ώρες, οι αθλητές διασχίζουν το ποτάμι ξεπερνώντας τα εμπόδια και ακολουθώντας τη γρήγορη ροή του ποταμού με δύο μόνο στάσεις για ανάπαυση.

  1. SALZKAMMERGUT TROPHY (MTB)

Ο Μαραθώνιος με ΜΤΒ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ευρώπη. Στο Salzammergut  trophy οι ποδηλάτες έχουν στη διάθεσή τους 16 ώρες για να ολοκληρώσουν μία διαδρομή 210χλμ στις Άλπεις με 7.000μ. θετική υψομετρική. Μια εξαντλητική διαδρομή που κλείνει με μια τελική κατάβαση προς τον τερματισμό, δημιουργώντας στους αθλητές ένα από τα ομορφότερα αισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς ιδιαίτερα μετά από αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια.

7. CHARLIE RAMSAY ROUND (ULTRA RUN)

Ένας αγώνας σχεδόν 100χλμ που περιλαμβάνει το Ben Nevis, την ψηλότερη κορυφή της Σκωτίας και των βρετανικών νησιών. Μέχρι σήμερα, μόνο 74 δρομείς έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδρομή σε λιγότερο από 24 ώρες. Εμπνευστής του αγώνα ήταν ο νεαρός Charlie Ramsay, που το 1978 αποφάσισε να διασχίσει το σύνολο των 23 λόφων γύρω από το Ben Nevis.

  1. YUKON ARCTIC ULTRA (MULTISPORT)

Τρέξιμο σε ακραίες πολικές θερμοκρασίες στον βόρειο Καναδά διαμέσου του μονοπατιού Yukon Quest όπου γίνεται και ο ομώνυμος αγώνας με σκύλους ελκήθρων Yukon Quest Sled Dog Race. Η υποθερμία και  τα κρυοπαγήματα απειλούν ανά πάσα στιγμή τους αθλητές που αγωνίζονται με τα πόδια, με σκι και με ποδήλατο στις αντίξοες συνθήκες του Αρκτικού κύκλου. Οι αγωνιζόμενοι πάντως έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές αποστάσεις των 160χλμ, των 480χλμ ή οι πλέον τολμηροί να διασχίσουν τα 692χλμ.

  1. DESERTS (SAHARA-GOMBI-ATAKAMA)

Αγώνες διάσχισης ερήμων σε συνθήκες ακραίας ζέστης και μόνη σκιά στους σταθμούς υποστήριξης και στον τερματισμό των αγώνων. Αγώνες στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενάντια στην κόπωση και την εξάντληση με τη θερμοπληξία και την αφυδάτωση να απειλούν τους τολμηρούς αθλητές.

  1. RACE ACROSS AMERICA (ROAD BIKE)

Από την ακτή του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια οι αθλητές ποδηλατούν για 5.000χλμ περίπου μέχρι την Ανάπολη του Μέριλαντ. Στο μακρύ τους ταξίδι ξεπερνούν εμπόδια, σκληρές ανηφόρες, κακές καιρικές συνθήκες, κινδύνους από κακούς οδηγούς, κούραση και ερεθισμούς από τη σέλα και την σωματική κόπωση, ενώ δεν λείπουν τα απρόοπτα από κάποια μηχανική βλάβη των ποδηλάτων.  Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει  όχημα υποστήριξης των αθλητών.

  1. CAPE EPIC (MTB)

Υπάρχει λόγος που πολλοί από τους αγωνιζόμενους στον Cape Epic εγκαταλείπουν την ποδηλασία για εβδομάδες μετά από αυτόν τον αγώνα, αφού έπειτα από 8 μέρες και 700χλμ Η σωματική και ψυχολογική κούραση είναι αρκετή για να παραμείνει κανείς εκτός ενεργού δράσης μέχρι να επανέλθει.

Πάντως όχι άδικα ο αγώνας αυτός ονομάζεται και Tour De France της ορεινής ποδηλασίας, κάτι το οποίο δείχνει χαρακτηριστικά τον έντονο χαρακτήρα του και τον βαθμό δυσκολίας που έχει.

2. BADWATER (ULTRA RUN)

Για 84χλμ οι αθλητές αγωνίζονται χωρίς διακοπή σε συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας περνώντας μέσα από την κοιλάδα του θανάτου (Death Valley) σε θερμοκρασίες που αγγίζουν  τους 50 βαθμούς κελσίου. Ο τερματισμός σ’ αυτόν τον σκληρό αγώνα είναι ένας άθλος που προϋποθέτει εκτός από τα υψηλά αποθέματα  δύναμης και αντοχής πολύ καλή προετοιμασία και τακτική κατά τη διάρκειά του.

  1. TOR DES GEANTS (ULTRA RUN)

Μια εβδομάδα σφυροκόπημα στο σκληρό τερέν της κοιλάδας Αόστα με τεχνικές διαδρομές, συνεχή σκαμπανεβάσματα, ανηφόρες-κατηφόρες  που βάζουν φωτιά στους μυς, τα γόνατα και τους αστραγάλους των αθλητών, είναι μια επίπονη διαδικασία. Τα 330χλμ και τα 24,000μ. υψομετρικής αποζημιώνονται, καθώς παρά τη σκληρή του φύση ο αγώνας αυτός έχει τις μικρές του πολυτέλειες με καλό φαγητό και ποτά, καταφύγια για ύπνο και σταθμούς ανεφοδιασμού.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο