Άνω Τιθορέα: τόπος για “ψαγμένους” ταξιδιώτες

Ο Παρνασσός είναι ένας από τους πιο διάσημους  προορισμούς στην Ελλάδα,  χάρη στο πασίγνωστο μαντείο των Δελφών, τη γραφική Αράχωβα, τα οργανωμένα χιονοδρομικά του κέντρα και τα διάσπαρτα χωριά που τον πλαισιώνουν. Και μπορεί οι φημισμένοι Δελφοί  και η κοσμική Αράχωβα να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό και εξίσου θελκτικό, για τους  “ψαγμένους” ταξιδιώτες. 

Κείμενα-Φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Η Άνω Τιθορέα από τον δρόμο Λιβαδιάς-Λαμίας

Η βόρεια & ανατολική πλευρά του Παρνασσού είναι η ομορφότερη για πολλούς.  Καθώς κινούμαστε στην εθνική οδό Λειβαδιάς-Λαμίας, περνώντας από την  ιστορική Χαιρώνεια και την Αγία Παρασκευή με κατεύθυνση προς την Τιθορέα, αντικρίζουμε  την πιο επιβλητική πλευρά του βουνού με θέα στις ψηλότερες κορυφές.

Αφού στρίψουμε αριστερά  στη διασταύρωση της Τιθορέας, στον στενό επαρχιακό δρόμο Τιθορέας-Κηφισοχωρίου μπροστά μας έχουμε την Άνω Τιθορέα,  γνωστή και με τ’ όνομα Βελίτσα, χτισμένη σε υψόμετρο  440μ. στην άκρη  ενός φαραγγιού, με φόντο το καταπράσινο αισθητικό δάσος της  Τιθορέας.

Η αρχαία πόλη

Καθώς ανηφορίζουμε προς το κέντρο του χωριού, στα αριστερά μας βλέπουμε την οχύρωση με τα τείχη της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που ιδρύθηκε μετά από τη μάχη των Θερμοπυλών για την προστασία των κατοίκων των πεδινών περιοχών από την επέλαση του περσικού στρατού. Η πόλη αυτή έπαιξε  σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της περιοχής και πήρε το όνομά της από την Τιθορέα, που ήταν μία από τις  Αμαδρυάδες Νύμφες των δασών.

Στην γραφική πλατεία

Ο πυρήνας της Άνω Τιθορέας είναι η γραφική  πλατεία, με την πηγή και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που χρονολογείται από το 1887. Εδώ  χτυπάει η καρδιά του χωριού.

Η πλατεία της Άνω Τιθορέας

Αξίζει να σταθείτε για φαγητό ή για έναν τσιπουρομεζέ στις ταβέρνες και τα καφενεδάκια, κάτω από τη σκιά του γεροπλάτανου αν ο καιρός το επιτρέπει.

Η έκπληξη όμως, ιδιαίτερα για τους φυσιολάτρες βρίσκεται στην άκρη του χωριού 200 μέτρα πριν από το ορειβατικό μονοπάτι. Αριστερά μας  και  δίπλα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε φυσικό εξώστη βρίσκεται η πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου με  την εκπληκτική θέα στο φαράγγι του Καχάλα. Βλέποντας κανείς αυτό το τραχύ τοπίο με την άγρια ομορφιά, αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο έγινε το κρησφύγετό του αγωνιστή του 1821.

Η σπηλιά του Ανδρούτσου

Η περίφημη Σπηλιά του Ανδρούτσου, είναι ορατή από πολλά σημεία  και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα. Μάλιστα λέγεται και «Μαύρη Τρούπα» και προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από την άκρη του χωριού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Άνω Τιθορέα αποτελεί είσοδο για τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές διαδρομές του Παρνασσού, όπως είναι η χαράδρα της Βελίτσας, η διαδρομή στους καταρράχτες της Τρύπης, η ανάβαση στο Νίψι, η επίσκεψη στη σπηλιά του Ανδρούτσου και αρκετές άλλες. Αν λοιπόν κι εσείς αναζητάτε αυθεντικές εμπειρίες στη φύση, σας αρέσει η αίσθηση της εξερεύνησης και της περιπέτειας και η αυθεντικότητα του ορεινού τοπίου, τότε αυτή η πλευρά του Παρνασσού είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.

TIPS

 • Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε και να μην ταλαιπωρηθείτε κάντε από πριν κράτηση σ’ έναν από τους ξενώνες της περιοχής που προσφέρουν ότι χρειάζεται κάποιος για να περάσει όμορφα & άνετα μία ή περισσότερες μέρες.
 • Στην Άνω & Κάτω Τιθορέα αναβιώνουν πολλά έθιμα και γιορτάζονται με την ένταση που τους αξίζει. Τα Χριστούγεννα η πλατεία της Κάτω Τιθορέας μεταμορφώνεται σε χωριό  του Αϊ Βασίλη, ενώ διάφορα δρώμενα και σκετς ζωντανεύουν τη λαϊκή παράδοση.  Τα κούλουμα ανάβουν φωτιές και ζουν στον παλμό της Αποκριάς, με χορό, κρασί και καρναβαλιστές.
 • Επίσης για φαγητό υπάρχουν καλές επιλογές με ντόπια ψητά και άλλες σπεσιαλιτέ.
 • Για ψώνια στην Άνω Τιθορέα υπάρχει μικρή αγορά, αλλά σε κάθε περίπτωση η Κάτω Τιθορέα απέχει μόλις 5,4χλμ περίπου 6λεπτά της ώρας και εκεί θα βρείτε ότι χρειαστείτε: βενζινάδικο φαρμακείο, ΑΤΜ, Super Market, περίπτερα κλπ.
 • Για τους φυσιολάτρες προτείνουμε μια βόλτα στο μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας που είναι χτισμένο σε φανταστική τοποθεσία και με μοναδική θέα στον Παρνασσό και στη σπηλιά του Ανδρούτσου.
 • Η χιλιομετρική απόσταση Αθήνα-Άνω Τιθορέα είναι 164χλμ μέσω Ορχομενού διάρκεια 2:08’ και κόστος διοδίων 7,05€.
 • Η Αμφίκλεια από την Άνω Τιθορέα απέχει 10χλμ και έχει τα πάντα ακόμα και κέντρο υγείας.
 • Η περιοχή εξυπηρετείται και από τη σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Μπράλου-Λιανοκλαδίου με σταθμό στην Κάτω Τιθορέα.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Από τη Βελίτσα, στα Διπόταμα 

Άγρια ομορφιά στο φαράγγι Καχάλα και μπροστά μας ο παλιός πέτρινος νερόμυλος

Στο φαράγγι του Καχάλα

Ανηφορίζοντας τον ασφάλτινο δρόμο φτάνουμε στην γραφική πλατεία της Τιθορέας με τον γερο-πλάτανο και τα καφενεδάκια τριγύρω. Πιο πάνω στον Αδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, σ’ ένα σημείο μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Καχάλα, ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που αφού περάσει από τα Διπόταμα, ανηφορίζει για τις Τσάρες και τη Λιάκουρα. Πριν κατέβουμε στο φαράγγι Καχάλα, ένας κλάδος του μονοπατιού μας οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου και στην περίφημη Σπηλιά του Ανδρούτσου.

Βγαίνοντας από το φαράγγι, έχουμε θέα στις κορυφές του Παρνασσού

To μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια κατηφορίζει προς την κοίτη του ρέματος, αποκαλύπτοντας την τραχιά ομορφιά του βράχινου τοπίου. Μπροστά μας τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου, μας μεταφέρουν νοερά στο χρόνο.

Βγαίνοντας από το φαράγγι το τοπίο αλλάζει. Οι βράχοι και οι πέτρες δίνουν τη θέση τους σε αγριόχορτα και αγριολούλουδα, ενώ το βλέμμα ατενίζει τις κορυφές του Παρνασσού, με τις σάρες και τα πυκνά ελατοδάση στα χαμηλότερα. Απέναντι φαίνεται ο βράχος με τη Σπηλιά του Ανδρούτσου. Η πορεία μάς οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη που έχει ένα βρυσάκι κι ένα ξύλινο κιόσκι με όμορφη θέα για τους περιπατητές.

Το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη

Ευκαιρία για ένα διάλειμμα και συνεχίζουμε την πορεία μας ακολουθώντας το τσιμεντένιο αυλάκι που μεταφέρει το νερό στον ταμιευτήρα της Τιθορέας και κινούμαστε στο μονοπάτι. Το χάσμα του φαραγγιού δεξιά μας βαθαίνει και απέναντι κατάφυτες από έλατα πλαγιές. Το μονοπάτι κατηφορίζει και μας οδηγεί στα Διπόταμα, μία όμορφη τοποθεσία με τρεχούμενο νερό, όπου ενώνονται δύο ρέματα. Από εδώ το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικά με μπλε κύκλους προς την Τρύπη όπου υπάρχει και ο καταρράχτης.

ΤΙΜBERTRAIL.GR

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Άνω Τιθορέα: τόπος για “ψαγμένους” ταξιδιώτες”

 1. GOOSE 13

  Εκπληκτικό άρθρο!! Υπέροχο χωριό!!

Αφήστε ένα σχόλιο