Οικοπεριήγηση στους υγροβιότοπους της Ανατολικής Αττικής

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής και βρίσκεται στην πεδιάδα του Μαραθώνα μόλις 40χλμ ΒΑ της Αθήνας.  Η περιοχή είναι γνωστή στους Αθηναίους για την μεγάλη απλωτή αμμουδιά, πλάι στα πεύκα και αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό με καθαρή και αβαθή θάλασσα και θέα στις απέναντι ακτές της Εύβοιας. Ο Σχινιάς όμως, δεν είναι απλά μια παραλία με πεύκα -αφού τέτοιες παραλίες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα- αλλά ένα ιστορικό και περιβαλλοντικό σύνολο, μοναδικό στην Ελλάδα. Στο χώρο αυτό, στρατοπέδευσαν οι Πέρσες πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, με 220 είδη πτηνών, ενώ αποτελεί ένα από τα 3 δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα.

Θα γνωρίσουμε τον χώρο αυτό, περπατώντας στα διαμορφωμένα μονοπάτια, γνωρίζοντας από κοντά το παράκτιο δάσος της κουκουναριάς, παρατηρώντας τη χλωρίδα και τα νεαρά βλαστάρια, θα μιλήσουμε για την προστασία και τους κινδύνους που το απειλούν, ενώ θα περπατήσουμε προς το έλος και το παρατηρητήριο με θέα στον υγροβιότοπο, γνωρίζοντας την πλούσια ορθοπανίδα, της περιοχής.

Η Βραυρώνα και η Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη, είναι ένας ακόμα σημαντικός υγροβιότοπος της Αττικής. Πρόκειται για ένα μικρό σχετικά υγρότοπο που λειτουργεί ως νησίδα κατά μήκος της πορείας των αποδημητικών πτηνών. Εντάχθηκε στις  Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του δικτύου Natura 2000 και έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορικός χώρος, καθώς εκεί βρίσκεται ο ναός της Αρτέμιδος της Βραυρώνος.

Η TIMBERTRAIL διοργανώνει οικοπεριήγηση και δραστηριότητες στον χώρο και για σχολεία.

Για περισσότερες πληροφορίες : Ανδρέας Καλογερόπουλος, πτυχιούχος Συνοδός Βουνού, μέλος ΕΣΑΒ τηλ.: 6937 388868, email: kalogeropoulosan@gmail.com

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο