Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

Σύντομη περιγραφή

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής και βρίσκεται στην πεδιάδα του Μαραθώνα μόλις 40χλμ ΒΑ της Αθήνας.  Η περιοχή είναι γνωστή στους Αθηναίους για την μεγάλη απλωτή αμμουδιά, πλάι στα πεύκα και αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό με καθαρή και αβαθή θάλασσα και θέα στις απέναντι ακτές της Εύβοιας. Ο Σχινιάς όμως, δεν είναι απλά μια παραλία με πεύκα -αφού τέτοιες παραλίες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα- αλλά ένα ιστορικό και περιβαλλοντικό σύνολο, μοναδικό στην Ελλάδα. Στο χώρο αυτό, στρατοπέδευσαν οι Πέρσες πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, με 220 είδη πτηνών, ενώ αποτελεί ένα από τα 3 δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα.

Θα γνωρίσουμε τον χώρο αυτό, περπατώντας στα διαμορφωμένα μονοπάτια, γνωρίζοντας από κοντά το παράκτιο δάσος της κουκουναριάς, παρατηρώντας τη χλωρίδα και τα νεαρά βλαστάρια, θα μιλήσουμε για την προστασία και τους κινδύνους που το απειλούν, ενώ θα περπατήσουμε προς το έλος και το παρατηρητήριο με θέα στον υγροβιότοπο, γνωρίζοντας την πλούσια ορθοπανίδα, της περιοχής.

Η TIMBERTRAIL διοργανώνει οικοπεριήγηση στον χώρο και για σχολεία.

Για περισσότερες πληροφορίες : Ανδρέας Καλογερόπουλος, πτυχιούχος Συνοδός Βουνού, μέλος ΕΣΑΒ τηλ.: 6937 388868, email: kalogeropoulosan@gmail.com

 

Αφήστε ένα σχόλιο