Οικοπεριήγηση στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά

Σύντομη περιγραφή

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής και βρίσκεται στην πεδιάδα του Μαραθώνα μόλις 40χλμ ΒΑ της Αθήνας.  Η περιοχή είναι γνωστή στους Αθηναίους για την μεγάλη απλωτή αμμουδιά, πλάι στα πεύκα και αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό με καθαρή και αβαθή θάλασσα και θέα στις απέναντι ακτές της Εύβοιας. Ο Σχινιάς όμως, δεν είναι απλά μια παραλία με πεύκα -αφού τέτοιες παραλίες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα- αλλά ένα ιστορικό και περιβαλλοντικό σύνολο, μοναδικό στην Ελλάδα. Στο χώρο αυτό, στρατοπέδευσαν οι Πέρσες πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα, ενός γεγονότος που χαρακτηρίστηκε ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, με 220 είδη πτηνών, ενώ αποτελεί ένα από τα 3 δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα.

Θα γνωρίσουμε τον χώρο αυτό, περπατώντας στα διαμορφωμένα μονοπάτια του πολιτισμού, γνωρίζοντας από κοντά το παράκτιο δάσος της κουκουναριάς, παρατηρώντας τη χλωρίδα και τα νεαρά βλαστάρια, θα μιλήσουμε για την προστασία και τους κινδύνους που το απειλούν, ενώ θα περπατήσουμε προς το έλος και το παρατηρητήριο με θέα στον υγροβιότοπο γνωρίζοντας την πλούσια ορθοπανίδα, της περιοχής.

Πληροφορίες δραστηριότητας

 • Είδος δραστηριότητας: εύκολη πεζοπορία για όλους.
 • Πότε; Όλο τον χρόνο.
 • Συνολική διάρκεια δραστηριότητας: 2:30 ώρες
 • Κατάλληλη για παιδιά: Από 6 ετών με τη συνοδεία γονέα-κηδεμόνα.
 • Προαπαιτούμενα: Καλή υγεία, στοιχειώδης φυσική κατάσταση.
 • Προϋποθέσεις συμμετοχής:
 • Α) Για ομαδική εκδρομή με δική μας μεταφορά, παρακαλούμε ζητήστε μας προσφορά για προκαθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Εφόσον συμφωνείτε, θα σας σταλούν αναλυτικές πληροφορίες, για τον απαιτούμενο ή προαιρετικό εξοπλισμό, το σημείο συνάντησης, τις προβλεπόμενες ώρες αναχώρησης-άφιξης και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων.
 • Β) Για ομαδική εκδρομή χωρίς δική μας μεταφορά, ισχύουν τα παραπάνω.
 • Γ) Για ατομικές συμμετοχές ή για μικρές ομάδες με δικό μας όχημα transfer, καθώς και για ειδικά σχεδιασμένες εκδρομές  (tailor made), το πρόγραμμα σχεδιάζεται κατόπιν συνεννόησης.
 • Παρέχονται: Επαγγελματίες συνοδοί με εκπαίδευση στις υπαίθριες δραστηριότητες και στην ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενημέρωση, οργανωμένο φαρμακείο, ασφάλεια αστικής ευθύνης, ενεργειακά σνακ, ρόφημα.
 • Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: υπεύθυνος: Ανδρέας Καλογερόπουλος, Συνοδός Βουνού κρατικής σχολής, τηλ.: 6937 388868, email: kalogeropoulosan@gmail.com
Σημείωση: Το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί μερικώς ή συνολικά, κατόπιν συνεννόησης. Επίσης, το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί από τον αρχηγό, εάν συντρέχουν κατά την εκτίμησή του λόγοι ασφάλειας για τους συμμετέχοντες.

 

Αφήστε ένα σχόλιο