Για ποδήλατο στη Λίμνη Δόξα

Η ορεινή φύση της Ελλάδας πάντα έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Κάθε εποχή του χρόνου, έχει τις δικές της χρωματικές πινελιές, άλλοτε πολύχρωμες, άλλοτε ολόλευκες, μα πάντα γοητευτικές…  

Κείμενο/φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος


Η Λίμνη Δόξα, ήταν στα σχέδιά μας πολύ καιρό, καθώς είναι ιδεώδης ορεινός  χώρος για αναψυχή και εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.  Αποφασίσαμε να ποδηλατίσουμε στη διαδρομή γύρω από τη λίμνη και στους γειτονικούς χωματόδρομους που προσφέρουν εκπληκτική θέα.

Το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου

Η περιοχή από την Αθήνα προσεγγίζεται μέσω της διαδρομής Αθήνα-Κιάτο-Στυμφαλία-Καστανιά-Μοσιά-Μεσινό, για καταλήγουμε στην αρχαία Φενεό και τη λίμνη Δόξα. Αυτός είναι και ο συντομότερος δρόμος αφού μέσω Δερβενίου-Ευρωστίνας η απόσταση είναι μεγαλύτερη.

Άποψη του Φενεού με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Φενεός παλαιότερα ονομαζόταν Συβίστα και αποτελεί ένα ακόμα χωριό που συνθέτει τη φυσιογνωμία της περιοχής, χωρίς glamour, που όμως διαθέτει όλες τις ανέσεις για μια ευχάριστη  και άνετη διαμονή.  Φιλόξενοι  ξενώνες, τοπικά εδέσματα, ντόπια ψητά στη σχάρα  και σπέσιαλ πιάτα, με τις καμινάδες να αχνίζουν και την χειμερινή ξαστεριά να σε παρασύρει σε ρομαντικές βόλτες στο χωριό.

 Λίγο πριν φτάσουμε στη λίμνη Δόξα, ο δρόμος περνάει την Αρχαία Φενεό. Αν και σήμερα ανήκει διοικητικά στο νομό Κορινθίας, στην αρχαιότητα ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις- κράτη της Αρκαδίας που είχε πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Ερείπια αυτής της πόλης σώζονται και σήμερα, ενώ υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα όπως γλυπτά, ψηφιδωτά και αγγεία που βρέθηκαν σε ανασκαφές.

Καθώς κατευθυνόμαστε προς τη λίμνη Δόξα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. αντικρίζουμε  ένα τοπίο που πολλοί αναφέρουν ως ‘Κορινθιακή Ελβετία”.  Χωρίς  υπερβολή, είναι μια εύστοχη παρατήρηση, καθώς η θέα  περιμετρικά της λίμνης με τα έλατα και τα μαυρόπευκα, στη σκιά της Ντουρντουβάνας,  δημιουργεί  εικόνες βγαλμένες από cart postal.  Χαρακτηριστικό της λίμνης που φωτογραφίζουν όλοι οι επισκέπτες, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, πάνω στη νησίδα, που αποτελεί το μόνο διασωθέν τμήμα της παλαιάς μονής Αγ. Γεωργίου που τώρα βρίσκεται πιο ψηλά, σε ένα αγνάντι ανάμεσα στα έλατα και τα μαυρόπευκα .  Αξίζει μια επίσκεψη στη μονή που διατηρεί σημαντικά ιστορικά κειμήλια από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα.

Για τους φίλους της ορειβασίας, από το ύψος της λίμνης  ξεκινάει και η διαδρομή προς το διάσελο του Κυνηγού και τις κορυφές της Ντουρντουβάνας, αλλά και του Χελμού, ενώ ο δρόμος από το διάσελο μας οδηγεί στο Πλανητέρο. Το χειμώνα, η διαδρομή αυτή είναι δύσκολη, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την κίνηση ακόμα και σε οχήματα 4Χ4. Επίσης υπάρχουν και πιο ήπιες διαδρομές για όσους δεν θέλουν να ανέβουν τόσο ψηλά και προτιμούν να απολαύσουν έναν ορεινό περίπτατο για όλη την οικογένεια. Η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι όλη ασφαλτοστρωμένη ιδανική για ήπιους περιπάτους και ποδηλασία.

TIMBERTRAIL.GR


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

  • Αθήνα-Αρχαία Φενεός 168χλμ χρ.2:19′ διόδια: 6,1€
  • Αθήνα-Αρχαία Φενεός (μέσω Δερβενίου) 184χλμ 2:30′ διόδια 7,4€
  • Πάτρα-Αρχαία Φενεός 117χλμ χρ.: 1:35′ διόδια: 5,4€ (μέσω Δερβενίου)
  • Πάτρα-Αρχαία Φενεός 130χλμ χρ.: 2:08′ (μέσω Λυκουρίας) χωρίς διόδια
  • Τρίπολη-Αρχαία Φενεός 63χλμ χρ. 1:10′ χωρίς διόδια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο