Με ποδήλατο στο βουνό του Ηρακλή

 

Η Οίτη είναι από τα οµορφότερα βουνά της Ελλάδας και µια διάσχιση µε ποδήλατο είναι μια πολύ ωραία επιλογή. Άλλωστε προσφέρεται για αυτό, αφού είναι ένα βουνό µε οµαλή διαµόρφωση στα ψηλά, που κυριαρχείται από µεγάλα οροπέδια και λιβάδια που εκτείνονται σε όλο το κεντρικό ορεινό συγκρότηµα.

Κείμενο/φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος

 


H Άνω Παύλιανη

Ο δροσερός πρωινός αέρας µάς συνοδεύει καθ’ οδόν προς τη Λαµία. Ο ουρανός είναι καθαρός και σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις θα είναι µια ζεστή µέρα. Ο προορισμός μας είναι η Παύλιανη, που αποτελεί τη νότια πύλη εισόδου στο δρυμό της Οίτης. Η Παύλιανη απέχει από την Αθήνα  κάτι παραπάνω από  2,5ώρες (236χλμ) από τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο και παραμένει ένα πολύ όµορφο χωριό της ορεινής Φθιώτιδας χτισμένο σε υψόμετρο 1.040μ. μέσα στα έλατα. Παράλληλα αποτελεί βάση για επισκέψεις στην ορεινή Ρούµελη και ιδιαίτερα στο τρίγωνο Γκιώνα-Οίτη-Βαρδούσια.

Περνώντας τις Θερμοπύλες, αφήνουμε τον αυτοκινητόδρομο και ακολουθούμε τις πινακίδες για Άμφισσα-Μπράλο και ανηφορίζουμε στην Εθνική οδό Λειβαδιάς-Λαμίας μέχρι να φτάσουμε στον Μπράλο κι από κει να κατευθυνθούμε προς το χωριό Οίτη κι μετά στην Παύλιανη. Εναλλακτικά, για να πάμε στην Παύλιανη υπάρχει κι άλλη διαδρομή που έρχεται από τη Θήβα κι από κει κινούμαστε προς Αλίαρτο, Χαιρώνεια, Τιθορέα, Αμφίκλεια και Μπράλο. Η διαδρομή αυτή είναι πιο σύντομη χιλιομετρικά (208χλμ) είναι όμως περίπου 10′ πιο αργή από την πρώτη αλλά και πιο οικονομική αφού πληρώνεις διόδια 3,3€ για ΙΧ έναντι 12,75€ της πρώτης διαδρομής.  Πλησιάζοντας στο χωριό, δεξιά συναντούμε  το µνηµείο των πεσόντων στη µάχη που έγινε εδώ τον Ιούνιο του 1943.
Ονοµαστή παλιότερα για τους νερόµυλους, τα νεροπρίονα και τις ντριστέλες της, η Παύλιανη είναι χτισµένη στην είσοδο του Εθνικού Δρυµού της Οίτης.

Η τοποθεσία Πυρά Ηρακλέους

Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για να γνωρίσει καλύτερα την Παύλιανη που χωρίζεται στην Άνω και Κάτω συνοικία.  Στα αξιοθέατα της περιοχής είναι ασφαλώς η επίσκεψη στο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού στο υπέροχο µονοπάτι, ανάµεσα σε αιωνόβια δέντρα και τρεχούµενα νερά.

Η διαδρομή

Είναι μια διάσχιση της Οίτης από νότο προς βορρά και επιστροφή µε διανυκτέρευση στην Καστανιά Υπάτης. Στο σύνολό της η διαδροµή κινείται σε δασικό δρόµο µέτριας έως καλής βατότητας χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Περνάει από την Πυρά Ηρακλέους, την Καταβόθρα, το Βαλόρεμμα και τις Λιβαδιές. Η Πυρά του Ηρακλέους είναι ο τόπος που σύμφωνα με τη μυθολογία αποθεώθηκε ο Ηρακλής κι ανέβηκε στον Όλυμπο, αφού φόρεσε τον δηλητηριώδη  χιτώνα του Κένταυρου Νέσσου. Η τοποθεσία είναι γνωστή από την αρχαιότητα αφού κοντά στο σηµερινό χωριό Πυρά υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου δωρικού ναού. Λίγο μετά την Πυρά Ηρακλέους βλέπουμε την Καταβόθρα που βρίσκεται στη βάση ορθοπλαγιάς και είναι ένα υπόγειο ποτάμι που λέγεται ότι καταλήγει στο φαράγγι του Γοργοπόταμου.

Η καταβόθρα

Η βατότητα του δρόµου μας επιτρέπει για να γνωρίσουµε καλύτερα τα υψίπεδα της Οίτης µε την οµαλή διαµόρφωση και τα µεγάλα οροπέδια. Είναι άξιο απορίας πως μερικοί, ονειρεύονται “δάση” με ανεμογεννήτριες που θα διαταράξουν την εικόνα του τοπίου, έστω κι αν αυτές τοποθετούνται έξω από τον Εθνικό Δρυμό που είναι ο τρίτος σε έκταση της χώρας µας µε 70.000 στρέµµατα και έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στα δάση της ζουν µεγάλα θηλαστικά όπως ο λύκος, το ζαρκάδι και το αγριόγιδο, ενώ φιλοξενεί και σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός.

Λίγο πριν από το Βαλόρεµα µπαίνουµε στον Εθνικό Δρυµό και κινούµαστε σ’ αυτόν για αρκετά χιλιόµετρα για να καταλήξουμε στις Λιβαδιές, ένα οροπέδιο με εποχικές λιμνούλες, απέναντι ακριβώς από τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή το Γρεβενό, όπου ανεβαίνει μονοπάτι ακριβώς από την πέτρινη βρύση.


 

Η πέτρινη βρύση στις Λιβαδιές

Μετά από τις Λιβαδιές ακολουθώντας το δασικό δρόμο και για περίπου 10χλµ μέχρι την Καστανιά, η διαδροµή χάνει ύψος και η κλίση είναι κατηφορική και αρκετά ξεκούραστη. Υπάρχει και πεζοπορικό μονοπάτι που “κόβει” τον δασικό και περνά από την περδικόβρυση καταλήγοντας στην Υπάτη.

Η Καστανιά Υπάτης

Δεξιά μας βλέπουμε το ορειβατικό καταφύγιο. Πηγές στη διαδρομή συναντούµε µετά από το Βαλόρεµα, στις Λιβαδιές και στο δρόµο προς την Καστανιά που ένα από τα ορεινότερα χωριά της Υπάτης με θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού και τον κάμπο της Λαμίας.

 

 

ΤIMBERTRAIL.GR

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο