Στη Ζήρεια για σκι

Κείμενο/Φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Η ιδέα-επιθυμία των μικρότερων για παιγνίδι στο χιόνι “έπεσε” ξαφνικά μεταξύ “τυρού και αχλαδιού”, ένα Σάββατο μεσημέρι. Πολλές φορές αυτές οι εκδρομές, αποδεικνύονται καλύτερες, γιατί έχουν επιπλέον το στοιχείο του απρόσμενου και επομένως το στοιχείο της θετικής έκπληξης. Χωρίς πολλή σκέψη, αφού και η μετεωρολογική πρόγνωση ήταν καλή, η επόμενη μέρα, μας βρίσκει στο δρόμο για την ορεινή Κορινθία και το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας, το πλησιέστερο χιονοδρομικό κέντρο, που απέχει μόλις 155χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους όπως είναι η Ολυμπία Οδός, η διαδρομή συντομεύει και κινείται κανείς με ασφάλεια στον προορισμό του. Σε 1ώρα και 15 λεπτά φθάνουμε στο Ξυλόκαστρο κι από κει βγαίνοντας από την Ολυμπία οδό, ανηφορίζουμε στον επαρχιακό δρόμο, περνώντας ελαιώνες και οπωρώνες και μικρά χωριά όπως η Ρίζα, το Ρέθι, η Πελλήνη, το Δενδρό. Προσπερνάμε τη διασταύρωση με την πινακίδα για την κάτω συνοικία Τρικάλων και φτάνουμε στα Μεσαία Τρίκαλα που αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Mεσαία Τρίκαλα.

Η περιοχή είναι από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά, με σπίτια χτισμένα από ξύλο και πέτρα, ταβέρνες, ξενώνες και cafe με ζεστή ατμόσφαιρα το χειμώνα, αλλά και μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Περνώντας και τον οικισμό των Άνω Τρικάλων που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της μεσαίας συνοικίας, κατευθυνόμαστε προς το οροπέδιο. Σε μια φουρκέτα του δρόμου, καθώς ανηφορίζουμε, στα αριστερά μας συναντούμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου χτισμένο το 1400 κοντά στο σημείο που λέγεται ότι βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Λίγο μετά τη μονή, στα αριστερά μας, ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Το κιόσκι στο Βαρνεβό με υπέροχη θέα στη Μικρή Ζήρεια απέναντι.

Καθώς ανεβαίνουμε τα χιόνια πυκνώνουν  γύρω μας, με τα μαυρόπευκα και τα έλατα να συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.  Στα αριστερά μας η τοποθεσία Βαρνεβό με το ξύλινο κιόσκι και την υπέροχη θέα στον ορεινό όγκο της μικρής Ζήρειας απέναντι. Από εδώ ξεκινάει το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στην περίφημη  χαράδρα της Φλαμπουρίτσας που μαζί με τις κορυφές της Ζήρειας εντάσσεται στο δίκτυο προστασίας του περιβάλλοντος Natura 2000. Στο τέλος της χαράδρας μετά από περίπου 3 ώρες, το μονοπάτι ανηφορίζει προς το οροπέδιο της Ζήρειας και το σπήλαιο του Ερμή. Η μυθολογία λέει ότι εκεί κρύφτηκε η Νύμφη Μαία για να αποφύγει το θυμό της Ήρας που γέννησε τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο καρπό του Δία.

Καθώς κοιτάζουμε τις πανέμορφες εικόνες της ορεινής φύσης, το βλέμμα μας συναντά ένα ασυνήθιστο θέαμα. Ένα κοπάδι αλόγων βόσκει στην άκρη του δρόμου. Είναι γνωστό ότι στη Ζήρεια υπάρχει ένας πληθυσμός αλόγων που περιφέρεται στο βουνό. Παρόλο που κάποιος θα τα χαρακτήριζε “άγρια”, αυτά φαίνονται αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, προσπαθώντας να βρουν κάτι να φάνε στο χιονισμένο έδαφος. Κομβόι  τ΄ αυτοκίνητα σταματούν για να τα φωτογραφίσουν.

Ο δρόμος μας σε λίγο μας οδηγεί στο οροπέδιο και κατευθυνόμαστε στο πάρκινγκ του Αθλητικού Κέντρου.  Οργανωμένο και φτιαγμένο σε μια όμορφη τοποθεσία, το μικρό χιονοδρομικό διαθέτει  δύο πίστες χιονοδρομίας, μια αρχαρίων (baby lift) μήκους 150μέτρων και ένα συρόμενο αναβατήρα (πιατάκι) μήκους 400 μέτρων.

Είναι ιδανικό περισσότερο για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήμαστα στο σκι σ΄ ένα ασφαλές περιβάλλον με την καθοδήγηση των ειδικών εκπαιδευτών.

Εκτός από εξοπλισμό  σκι και σνόουμπορντ που μπορεί να νοικιάσετε,  μπορείτε ακόμα να οδηγήσετε μηχανές χιονιού (snowmobiles) για βόλτες στο οροπέδιο και οι μικροί να διασκεδάσουν γλιστρώντας με τα έλκηθρα σε ειδικούς χώρους πλάι στις πίστες.  Άλλοι πάλι προτιμούν να καθίσουν στο οργανωμένο σαλέ απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα με θέα το απέραντο λευκό….

Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε σκι και να διασκεδάσουμε με τα έλκηθρα…όμως η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε! Το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας είναι μια έντιμη πρόταση για όσους το επιλέγουν συνειδητά γι’ αυτό που προσφέρει, ενώ παράλληλα  μια επίσκεψη σ’ αυτό μπορεί να συνδυαστεί με βόλτες στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής όπως στη λίμνη Δασίου και τα Τρίκαλα Κορινθίας που διαθέτουν όλες τις ανέσεις για φαγητό, διαμονή ή απλά για μια ευχάριστη βόλτα. Και βέβαια, το κυριότερο προσόν της περιοχής είναι ότι βρίσκεται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Πάτρας και προσφέρεται ακόμα και για μονοήμερη σύντομη απόδραση της τελευταίας στιγμής.

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΘΗΝΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑΣ 155χλμ. ΩΡΕΣ 2.15
ΠΑΤΡΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑΣ 133χλμ.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑΣ 76χλμ
ΑΘΗΝΑ-ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 121χλμ  ΩΡΕΣ 1.14’
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 24χλμ
ΔΙΟΔΙΑ ΙΧ ΑΘΗΝΑ-ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: 6,2€

https://www.ziriaski.gr/


Τimbertrail.gr 

Αφήστε ένα σχόλιο