Από τη Βελίτσα στα Διπόταμα

Η Τιθορέα, που παλαιότερα ονομαζόταν και Βελίτσα, είναι χτισμένη στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού σε υψόμετρο 440μ. και περιβάλλεται από βραχώδεις σχηματισμούς και ένα πανέμορφο αισθητικό δάσος του δικτύου προστασίας natura.

Κείμενα/Φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Στη θέση του σημερινού χωριού βρισκόταν η αρχαία Φωκική πόλη Τιθορέα, που δημιουργήθηκε μετά από τη μάχη των Θερμοπυλών για την προστασία των κατοίκων των πεδινών περιοχών από την επέλαση του περσικού στρατού, που κατέβαινε νότια από τις Θερμοπύλες. Ο πύργος και τμήμα των οχυρωματικών τειχών της αρχαίας εκείνης πόλης, σώζονται μέχρι σήμερα και είναι ορατά στην είσοδο του χωριού. Η πόλη πήρε το όνομά της από την Τιθορέα, που ήταν μία από τις Αμαδρυάδες Νύμφες.

Άγρια ομορφιά στο φαράγγι Καχάλα και μπροστά μας ο παλιός πέτρινος νερόμυλος

Ανηφορίζοντας τον ασφάλτινο δρόμο φτάνουμε στην γραφική πλατεία της Τιθορέας με τον γερο-πλάτανο και τα καφενεδάκια τριγύρω. Πιο πάνω στον Αδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, σ’ ένα σημείο μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Καχάλα, ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που αφού περάσει από τα Διπόταμα, ανηφορίζει για τις Τσάρες και τη Λιάκουρα. Πριν κατέβουμε στο φαράγγι Καχάλα, ένας κλάδος του μονοπατιού μας οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου και στην περίφημη Σπηλιά του Ανδρούτσου.

Βγαίνοντας από το φαράγγι, έχουμε θέα στις κορυφές του Παρνασσού

To μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια κατηφορίζει προς την κοίτη του ρέματος, αποκαλύπτοντας την τραχιά ομορφιά του βράχινου τοπίου. Μπροστά μας τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου, μας μεταφέρουν νοερά στο χρόνο. Βγαίνοντας από το φαράγγι το τοπίο αλλάζει. Οι βράχοι και οι πέτρες δίνουν τη θέση τους σε αγριόχορτα και αγριολούλουδα, ενώ το βλέμμα ατενίζει τις κορυφές του Παρνασσού, με τις σάρες και τα πυκνά ελατοδάση στα χαμηλότερα. Απέναντι φαίνεται ο βράχος με τη Σπηλιά του Ανδρούτσου. Η πορεία μάς οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη που έχει ένα βρυσάκι κι ένα ξύλινο κιόσκι με όμορφη θέα για τους περιπατητές.

Το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη

Ευκαιρία για ένα διάλειμμα και συνεχίζουμε την πορεία μας ακολουθώντας το τσιμεντένιο αυλάκι που μεταφέρει το νερό στον ταμιευτήρα της Τιθορέας και κινούμαστε στο μονοπάτι. Το χάσμα του φαραγγιού δεξιά μας βαθαίνει και απέναντι κατάφυτες από έλατα πλαγιές. Το μονοπάτι κατηφορίζει και μας οδηγεί στα Διπόταμα, μία όμορφη τοποθεσία με τρεχούμενο νερό, όπου ενώνονται δύο ρέματα. Από εδώ το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικά με μπλε κύκλους προς την Τρύπη όπου υπάρχει και ο καταρράχτης.

Φτάνοντας στα Διπόταμα

 

 

Τimbertrail.gr

Αφήστε ένα σχόλιο