Μακαρονάδα φούρνου

Αναζήτησα τη συνταγή για κάτι διαφορετικό από τα κλασσικά, έχοντας στο μυαλό μου μια εκπληκτική σπέσιαλ μακαρονάδα φούρνου που έφτιαχνε παλαιότερα μία πιτσαρία στα βόρεια προάστια. Η μακαρονάδα αυτή  είχε απίθανα αρώματα από μπαχαρικά, ήταν πλούσια σε τυριά και είχε μικρές δόσεις μανιταριών,  λίγο κιμά και μπέικον.

Χωρίς να διεκδικώ περγαμηνές σεφ, έχοντας στο νου μου εκείνες τις γεύσεις, ακολούθησα μια  συνταγή για μακαρονάδα φούρνου του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη και στη συνέχεια πρόσθεσα κι άλλα υλικά προσπαθώντας να πλησιάσω όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γευστικό αποτέλεσμα που ήθελα.

Η χαρακτήρας αυτής της μακαρονάδας είναι βασικά τα αρώματα των μπαχαρικών και η πικάντικη γεύση του μπέικον. Αυτά «δένονται» με τη σάλτσα ντομάτας, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο και όλα μαζί ψήνονται στον φούρνο μαζί με τριμμένο τυρί σε στρώσεις στο πήλινο. Δοκίμασα να βάλω και κιμά. Αναμφίβολα και ο κιμάς προσθέτει  όμως δεν χαρακτηρίζει το πιάτο μας, αντίθετα με το μπέικον και τα μπαχαρικά. Σημαντικό επίσης για τη γεύση της μακαρονάδας μας είναι και το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε. Χρησιμοποιώ συνήθως δύο διαφορετικά τυριά που ενώνονται και δίνουν το καθένα το δικό του χαρακτήρα. Έχω επίσης χρησιμοποιήσει και τυρί για τοστ επάνω για να κάνει κρούστα. Δεν είναι κακή επιλογή, αλλά προτιμώ να βάζω αρκετό από τα τριμμένα τυριά με πιο έντονο χαρακτήρα που ταιριάζει περισσότερο με τη μακαρονάδα μας.

Τα υλικά 

Ένα πακέτο μακαρόνια Νο 6

Αλάτι μισό κ.γ. στη σάλτσα

Πιπέρι μαύρο ¼  κ. σ.

Βασιλικό ¼ κ.σ. ή φρέσκο 3-4 φύλλα

Ρίγανη  ¼ κ. σ.

Θυμάρι  ¼ τριμμένο

Δυόσμος  ¼ κ.σ. τριμμένο ή φρέσκο 3-4 φύλλα

3-4 ολόκληρα γαρύφαλλα

Μανιτάρια κατεψυγμένα σε φέτες 200 γρ.

7-8 φέτες μπέικον

1 κρεμμύδι μεσαίο

1-2 σκελίδες σκόρδο

Τριμμένο τυρί  Grana Ιταλίας

Τριμμένο τυρί Reggato

250ml ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

Εκτέλεση

Σε ένα κανονικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Ομοίως και το σκόρδο και ανακατεύουμε με την κουτάλα για να καραμελώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και τα μανιτάρια (προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε και μ’ ένα σφηνάκι κρασί ).  Αφού δέσουν τα υλικά μας προσθέτουμε και την ντομάτα στον τρίφτη και αρχίζουμε να ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά μας. Ανακατεύουμε τη σάλτσα για 5-7 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι. Σε μια κατσαρόλα έχουμε βράσει τα μακαρόνια μας al dende ή στον κανονικό χρόνο βρασίματος (μερικοί σεφ προτείνουν al dente επειδή ακολουθεί και ο φούρνος), τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στα σκεύη μας σε στρώσεις. Πρώτη στρώση με μακαρόνια και προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα μας και τα τυριά και ακολουθεί δεύτερη στρώση με τα ίδια και αρκετό τυρί από πάνω. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στο αέρα στους 170 βαθμούς και βάζουμε τη μακαρονάδα μας για περίπου 18-20 λεπτά για να λειώσουν τα τυριά και να δέσουν τα υλικά. Η γεύση είναι μοναδική και μπορεί να συνδυαστεί μ’ ένα καλό ξηρό κόκκινο κρασί για γευστική απογείωση.

Κείμενο/Εκτέλεση συνταγής Ανδρέας Καλογερόπουλος

 

Αφήστε ένα σχόλιο