Μια βόλτα στον χιονισμένο Παρνασσό

Ο Παρνασσός σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι το βουνό που έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον φοβερό κατακλυσμό του Δία, όταν το πλοίο του Δευκαλίωνα προσάραξε στην κορυφή του. Το βουνό του Απόλλωνα σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς  με το πασίγνωστο Μαντείο των Δελφών, τη γραφική κοσμοπολίτισα Αράχοβα και όλα τα παραπαρνάσσια χωριά, το καθένα με το δική του ομορφιά. Ο Παρνασσός όμως είναι γνωστός και για τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με δεκάδες πίστες όλων των επιπέδων, αλλά και για ένα πανέμορφο δίκτυο μονοπατιών και δασικών διαδρομών στον Εθνικό Δρυμό, που προσφέρεται για ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, ορειβασία, περπάτημα με χιονορακέττες και φυσικά για σκι αντοχής.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Ανδρέας Καλογερόπουλος


Κυριακή πρωί και ο καιρός επιτρέπει μια σύντομη εκδρομή στο αγαπημένο βουνό της Στερεάς. Προορισμός μας η καρδιά του Εθνικού Δρυμού στην εποχική λιμνούλα που παγώνει το χειμώνα στην περιοχή Βαρκό, για μια βόλτα με lang lauf (σκι αντοχής).

Τα Καλύβια Λιβαδιού

Μετά από μία σύντομη στάση στην Αράχοβα για έναν γρήγορο espresso μαζί με ζεστό κρουασάν σοκολάτας, συνεχίζουμε το δρόμο μας ανηφορίζοντας προς τα Καλύβια Λιβαδιού, ένα παλιό κτηνοτροφικό χωριό που έγινε οικισμός τη δεκαετία του ’60. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τις επόμενες δεκαετίες,  μετέτρεψε τον μικρό οικισμό σε ένα χωριό με πολυτελείς κατοικίες, καφετέριες, ταβέρνες, καταστήματα ενοικιάσεως ειδών χιονοδρομίας και ξενώνες.  Παρά την έντονη ανθρώπινη παρουσία που μερικές φορές μπορεί να είναι υπερβολική, ο δρυμός συνεχίζει να διατηρεί τη γοητεία του. Αριστερά μας βλέπουμε την Παλιοβούνα του δυτικού Παρνασσού με το περίφημο σπήλαιο Κωρύκειο που ήταν στην αρχαιότητα τόπος λατρείας των θεοτήτων του Πάνα και των Νυμφών. Το δάσος γύρω μας πυκνώνει καθώς πλησιάζουμε τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όσο κερδίζουμε υψόμετρο, τόσο πυκνώνει το χιονισμένο τοπίο. Σε λίγο φτάνουμε στον προορισμό μας, στο Βαρκό στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, σε μια παραμυθένια τοποθεσία με την παγωμένη λίμνη και το δάσος γύρω-γύρω. Βάζω τα ειδικά παπούτσια που αφήνουν τη φτέρνα ελεύθερη για κίνηση και τα κουμπώνω στις δέστρες των σκι. Παίρνω και τα μπατόν και έτοιμος για μια μεγάλη βόλτα σ’ αυτό το υπέροχο μέρος.

Η εμφάνισή μου θυμίζει περισσότερο ποδηλάτη, παρά χιονοδρόμο. Άλλωστε τo σκι αντοχής είναι απόλυτα συμβατό με τα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η ποδηλασία. Διεθνώς, ένας μεγάλος αριθμός δρομέων και ποδηλατών εντάσσουν το σκι αντοχής στην προπόνησή τους ως cross training άσκηση. Σύμφωνα με έρευνες, τα υψηλότερα ποσοστά VΟ2 max (μέγιστη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου) έχουν παρατηρηθεί σε σκιερ αντοχής και συγκεκριμένα σε δύο Νορβηγούς τον Espen Harald Bjerke και τον Bjørn Dæhlie με τιμές 96.0 (ml/min/kg) όταν το αντίστοιχο νούμερο για το μέσο άνθρωπο είναι 45.ο!!

Το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου

Κινούμαι με διαγώνιο διασκελισμό, που αντιστοιχεί σε γρήγορο περπάτημα – αργό τρέξιμο και απολαμβάνω τη φύση. Νιώθω ελεύθερος, δεν έχω ανάγκη από αναβατήρες και λίφτ παρά μόνο από τη δύναμη και την αντοχή μου. Φτάνω στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και ο δρόμος αριστερά κατηφορίζει προς τον Ίταμο και τον Elatos Resort, ένα συγκρότημα ξύλινων φινλανδικών κατοικιών. Υπάρχουν δύο βασικά στυλ στο σκι αντοχής. Το κλασσικό και το skating. To κλασσικό αντιστοιχεί στο διαγώνιο διασκελισμό. Η τοποθέτηση του μπαστουνιού μεταξύ της μύτης του ποδιού και της μύτης του σκι του μπροστινού ποδιού βοηθάει ουσιαστικά στην προώθηση.

Η βόλτα μου τελειώνει σε λίγο… Με το σκι αντοχής καίει κανείς πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κατά την κατάβαση από μια πλαγιά. Αντί για λίφτ που σε ανεβάζουν στο βουνό και τη βαρύτητα που σε σπρώχνει προς τα κάτω, το cross country απαιτεί την δική σου σωματική δύναμη.  Ένας μέσος άνθρωπος καίει τουλάχιστον 400-500 kcal/h κάνοντας σκι αντοχής σε αργούς ρυθμούς, ενώ διατηρώντας μια μέση ταχύτητα καίει περίπου 500-550 kcal/h. Κάνοντας σκι αντοχής σε έντονους ρυθμούς καταναλώνει γύρω στις 600 kcal/h, ενώ με τους αγώνες περίπου 900 kcal/h.

Timbertrail.gr

Αφήστε ένα σχόλιο