Βασικά εφόδια για outdoor MTB

Ολίγυρτος, Ορεινή Κορινθία, Πελοπόννησος

Όταν ξεκινάτε για μια βόλτα στο δάσος με το ποδήλατο, πρέπει να φροντίζετε ώστε να είστε αυτάρκεις. Απρόβλεπτες αλλαγές του καιρού, απρόσμενες μηχανικές βλάβες, μια λάθος πορεία μπορεί να σας κάνουν να διανύσετε επιπλέον χιλιόμετρα και να μεταβάλλουν την ευχάριστη εκδρομή σας σε περιπέτεια. Το να έχετε όμως μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες μπορεί να κάνει την επόμενη βόλτα σας στο δάσος τόσο ασφαλή όσο και ευχάριστη. Αυτά είναι τα αντικείμενα που θα πρέπει να έχει μαζί σας στο ποδήλατο σας κάθε φορά.

Κείμενο: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Τρόφιμα & σνακ 

Το να παίρνετε μαζί στην βόλτα σας τροφή – ανεξάρτητα από την απόσταση- είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία σας. Οι πολύωρες διαδρομές χρειάζονται και την ανάλογη ενέργεια, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελήσετε να έχετε μαζί στο σακίδιο τρόφιμα που μεταφέρονται εύκολα. Αυτά μπορεί να είναι μπάρες ενέργειας, τζελ και μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, ένα ελαφρύ σάντουιτς, σοκολάτα και ξηροί καρποί. Από αυτά διαλέξτε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε το σακίδιό σας με τρόφιμα, καλύτερα όμως να έχετε λίγο παραπάνω παρά να σας λείψουν. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε και σε κάποιον από την παρέα σας και γενικά υπολογίστε την ποσότητα ανάλογα με τις ώρες και τις συνθήκες της διαδρομής (βαθμός δυσκολίας).

Νερό

Πάρτε μαζί σας αρκετό νερό για όλη την διάρκεια της ποδηλατικής διαδρομής στο βουνό. Η κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της βόλτας είναι αναγκαία, αλλά ο τρόπος κατανάλωσης εξαρτάται από εσάς και το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε για να πιείτε έγκειται αποκλειστικά στην δική σας προτίμηση. Ορισμένοι αρέσκονται στην άνετη ενυδάτωση που τους παρέχει ο υδρόσακος, ενώ άλλοι προτιμούν να κουβαλούν επάνω στο ποδήλατό τους το παγούρι νερού αντί να το έχουν στην πλάτη τους. Γενικά στον προγραμματισμό σας, υπολογίστε και τα σημεία ανεφοδιασμού σε νερό.

Εργαλεία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα συναντήσετε στη διαδρομή είναι ένα σκασμένο λάστιχο. Το να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία για να αποκαταστήσετε την βλάβη, θα σας βοηθήσει να κάνετε την βόλτα σας χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψετε με τα πόδια. Πάρτε μαζί σας μία-δύο σαμπρέλες, έναν λεβιέ ελαστικών και μια τρόμπα για να κάνετε την δουλειά σας. Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας ένα σετ κλειδιών, ένα εργαλείο κοπής αλυσίδας κι ένα κινητό τηλέφωνο.

Ρούχα 

Ο τόπος που κινήστε, η διάρκεια της διαδρομής, η εποχή του χρόνου, όλα αυτά παίζουν ρόλο όσον αφορά στον επιπλέον ρουχισμό που θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας. Η θερμοκρασία ιδιαίτερα στα ορεινά στη διάρκεια μιας διαδρομής μπορεί να έχει πολλές διακυμάνσεις γι’ αυτό καλό θα είναι να έχετε μαζί ένα αδιάβροχο αντιανεμικό, σκούφο το χειμώνα και γάντια. Επειδή στην ποδηλασία ιδρώνουμε, θα πρέπει να φοράτε  ρούχα με καλή διαπνοή και να τα φορέσετε σε στρώσεις (το ένα πάνω από το άλλο) ώστε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε κάθε φορά που χρειάζεται. Και βέβαια μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα το κράνος σας!

 

www.timbertrail.gr

Αφήστε ένα σχόλιο