Μία ευαίσθητη εξέταση αίματος για το έμφραγμα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 15:20 

 

Η είδηση έρχεται από την Αγγλία. Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με την απόφαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας που τώρα αποδέχεται τη χρήση του test τροπονίνης ως μεθόδο ανίχνευσης - διάγνωσης του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τονίζεται μάλιστα στα δημοσιεύματα αυτά ότι με το test τροπονίνης μπορεί να διαγνωσθεί διπλάσιος αριθμός εμφραγμάτων που θα μπορούσε να διαφύγουν με τις κλασικές μεθόδους διάγνωσης του εμφράγματος.

Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού

Το γεγονός αυτό καθαυτό, η καθυστέρηση δηλαδή της παραδοχής της χρησιμότητας του test τροπονίνης, είναι εντυπωσιακό, τη στιγμή που στην Ελλάδα το test τροπονίνης γίνεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εδώ και πολλά χρόνια.

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και διαδραματίζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ρόλο στη συστολή του μυοκαρδιακού κυττάρου και γενικότερα της καρδιάς. 

Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, κλασικά στην περίπτωση του εμφράγματος. Ομως είναι δυνατόν να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακόμη και σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης.

Η τροπονίνη εμφανίζεται με τρεις ισομερείς μορφές (I, C, T). Μάλιστα, η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη Τ όταν ευρίσκεται σταθερά αυξημένη αποτελεί προγνωστικό δείκτη της επιβίωσης του ασθενούς με στεφανιαία νόσο. Μεγάλος αριθμός ασθενών με στεφανιαία νόσο είναι δυνατόν να χαθεί – εκτός από το κλασικό έμφραγμα του μυοκαρδίου – και από τη λεγόμενη ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι άνω του 60% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Εν τούτοις, η κλασική εφαρμογή του test τροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μόλις αρχίσει η καταστροφή του μυοκαρδίου, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα προτού παρατηρηθεί αύξηση των κλασικών ενζύμων, όπως είναι οι τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT) καθώς και του CK-MB.

Ακόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνης, ύστερα από έναν πόνο στον θώρακα, υποχρεώνει τον καρδιολόγο να προχωρήσει σε στεφανιογραφία και εάν διαπιστωθεί οξεία απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας να προβεί σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Εάν διαφύγει η διάγνωση ακόμη και ενός μικρού σε έκταση εμφράγματος, μπορεί να επακολουθήσει μεγαλύτερο έμφραγμα με σοβαρότερες συνέπειες και επιπλοκές για τη ζωή των αρρώστων.

Συμπερασματικά, το test τροπονίνης είναι ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα