Κλειδί για την μακροζωία η γυμναστική στα 40 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 22:46

 

 

 

 

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η γυμναστική μετά τα 40 μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης και επομένως στη μακροζωία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας στοιχεία από 6.500 εθελοντές, ηλικίας 20 έως 84 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ακόμα και η ήπιας εντάσεως άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων του σώματος.

Η όλη έρευνα εστιάσθηκε στο μήκος των τελομερών, δηλαδή των άκρων των χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων, το μήκος των οποίων αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα μακροζωίας.

Τα τελομερή συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια. Όπως τα πλαστικά αυτά προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όμως, τα τελομερή κονταίνουν λίγο και όταν φτάσουν στο σημείο να είναι τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να γίνει νέος πολλαπλασιασμός, τα κύτταρα πεθαίνουν.

Τη διαδικασία αυτή άλλοι παράγοντες την επιταχύνουν και άλλοι την επιβραδύνουν, με αποτέλεσμα μείωση ή αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως αντιστοίχως.

Στους παράγοντες που την επιταχύνουν και έτσι επισπεύδουν το γήρας, συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα και νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η αϋπνία.

Αντιθέτως, στους παράγοντες που την επιβραδύνουν συμπεριλαμβάνεται η συστηματική γυμναστική, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Medicine & Science in Sports & Exercise», η μελέτη τους έδειξε πως όσοι εθελοντές συμμετείχαν συστηματικά σε ένα είδος φυσικής δραστηριότητας είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένου μήκους τελομερή, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Όσοι, όμως, συμμετείχαν συστηματικά σε δύο είδη δραστηριοτήτων είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν μειωμένου μήκους τελομερή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους ασχολούνταν με τρία είδη ασκήσεων ήταν 29% και σε όσους ασχολούνταν με τέσσερα ήταν 52%.

Τα είδη των ασκήσεων που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν η προπόνηση με βάρη, οι μετρίας εντάσεως δραστηριότητες όπως η βάδιση και οι έντονες ασκήσεις όπως το τζόγγινγκ και η ποδηλασία.

Η συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων ήταν ισχυρότερη στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών, σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Πηγή : Web Only

 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα