Πέντε έξυπνοι διατροφικοί κανόνες για δρομείς PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Diet
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 12:49

runnereating 

Οι δρομείς έχουν ανάγκη από υγιεινή διατροφή προκειμένου να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τις προπονήσεις τους και να χτίσουν πιο γερά σώματα. Ακολουθείστε τους παρακάτω απλούς διατροφικούς κανόνες για να επωφεληθείτε όσο το δυνατό περισσότερο από την διατροφή σας και να αποκτήσετε την μέγιστη δυνατή απόδοση στους αγώνες σας. 

Από την Christine Luff  About.com Guide

 Δώστε έμφαση σε μη επεξεργασμένες τροφές

Προσπαθήστε να διατηρείτε στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας τροφές με υψηλή θρεπτική αξία για μια υγιή διατροφή, όπως σπόρους ολικής αλέσεως, ψάρια, άπαχο κρέας, λαχανικά και φρούτα, τα οποία διαθέτουν θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν τον οργανισμό σας όσο χρειάζεται για τις προπονήσεις σας συμβάλλοντας επίσης και στην ανάκτηση των δυνάμεων σας μετά τον αγώνα. Προσπαθήστε επίσης να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφών που τρώτε.

Τρώτε μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας

Ξεχάστε την συνήθεια των τριών γευμάτων την ημέρα – δεν ισχύει για τους δρομείς. Χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας από τους ανθρώπους που ακολουθούν μια καθιστική ζωή, οπότε είναι καλύτερα να τις αποκτήσετε τρώγοντας ένα μικρό γεύμα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Τα μικρά αυτά γεύματα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας κατά την διάρκεια της ημέρας και θα αποτρέψουν το διαρκές αίσθημα της πείνας.

Μην στερείτε από τον εαυτό σας τα φαγητά που αγαπάτε

Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν στερούμε από τον εαυτό μας τα φαγητά που αγαπάμε. Μια μέρα θα νιώσετε μια ασυγκράτητη επιθυμία και θα καταλήξετε να κάνετε κατάχρηση. Είναι καλύτερα να επιτρέψετε στον εαυτό σας μικρές ποσότητες από το φαγητό που αγαπάτε και όχι να επιβάλλετε στον εαυτό σας να διατρέφεται καταναγκαστικά με τροφές που δεν σας αρέσουν. Μακροπρόθεσμα αυτό θα σας εξασφαλίσει περισσότερες θερμίδες, γιατί θα νιώθετε πιο ικανοποιημένοι και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να λυγίσετε και να φάτε απερίσκεπτα. Το μέτρο αποτελεί το κλειδί στην διατροφή.

Κάντε συνδυασμούς

Προσπαθήστε να ξεφύγετε από την συνήθεια του να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Τα ζυμαρικά αποτελούν συχνά την βασική τροφή που ακολουθεί ένας αθλούμενος, υπάρχουν ωστόσο και πολλοί ακόμα ενδιαφέροντες διατροφικοί συνδυασμοί υδατανθράκων για τους δρομείς, όπως το κουσκούς, το ρύζι ή η κινόα. Η προμήθεια διαφορετικών φρούτων και λαχανικών προσδίδουν διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό, οπότε είναι σημαντικό να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Οι δρομείς εστιάζουν τόσο πολύ στην κατανάλωση υδατανθράκων ξεχνώντας καμιά φορά τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συμβάλουν στην ενίσχυση της ενέργειας και στην επανόρθωση των καταπονημένων μετά την προπόνηση ιστών. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 15% της καθημερινής σας διατροφής. Καλές πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών αποτελούν το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι ολικής αλέσεως, το ασπράδι του αυγού, το άπαχο γάλα, το τυρί με χαμηλά λιπαρά και ορισμένα λαχανικά.

 Timbertrail.gr


 

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo