Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε στους αγώνες δρόμου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Race Tips
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 07:52

DSCF2048

Από την Christine Luff, About.com Guide

Τα λάθη κατά την διάρκεια των αγώνων δρόμου αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά αν δεν έχει κανείς μεγάλη πείρα στο τρέξιμο σε αγώνες. Να μερικά από τα πιο κοινά λάθη που παρατηρούνται στους αγώνες και πως μπορείτε να τα αποφύγετε.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των αρχάριων στους αγώνες είναι η ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας κατά την έναρξη του αγώνα. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν τουλάχιστον μια ιστορία να διηγηθούν σχετικά με κάποιον αγώνα, όπου στα πρώτα λίγα χιλιόμετρα ένιωθαν τόσο καλά που προηγούντο των άλλων, για να λυγίσουν και να εξαντληθούν στο τέλος. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκινώντας κανείς πολύ γρήγορα, θα εξαντλήσει πολύ σύντομα την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει και οι μυς του θα κουραστούν ταχύτερα, αφήνοντας του ένα αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης προς το τέλος του αγώνα.

Η αγωνιστική λύση: Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αποφύγει την πολύ σύντομη έναρξη.

  • Τρέξτε εσκεμμένα το πρώτο σας ενάμισι χλμ  πιο αργά από ότι έχετε προγραμματίσει να τρέξετε στο τελευταίο. Είναι δύσκολο να το πετύχει κανείς, καθώς στην αρχή του αγώνα αισθάνεται συνήθως ιδιαίτερα ισχυρός. Θυμηθείτε όμως ότι για κάθε δευτερόλεπτο που τρέχετε πολύ γρήγορα κατά το πρώτο ήμισυ της αγωνιστικής σας διαδρομής, μπορεί να χάσετε ακόμα και τον διπλάσιο χρόνο κατά το δεύτερο μισό του αγώνα.
  • Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην σωστή θέση εκκίνησης. Μην ξεκινάτε μαζί με τους πιο γρήγορους αθλητές γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσετε να τους συναγωνιστείτε.
  • Ξεκινήστε τον αγώνα σας με άνετο ρυθμό και φροντίστε να ελέγξετε τον χρόνο σας κοντά στον πρώτο χιλιομετροδείκτη. Αν έχετε ξεπεράσει τον αναμενόμενο ρυθμό, επιβραδύνετε. Δεν είναι αργά για να διορθώσετε τον ρυθμό σας στην αρχή του αγώνα.
  • Μην σταματάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι θα υπάρξουν πολλοί άλλοι αθλητές που θα σας προσπεράσουν στα πρώτα χιλιόμετρα. Αλλά εσείς θα προσπεράσετε πολλούς περισσότερους αργότερα στον αγώνα.
  • Δοκιμάστε να εφαρμόσετε αυτή την τακτική και στις προπονήσεις συγκρατώντας  τις δυνάμεις σας στα πρώτα χιλιόμετρα, έτσι ώστε να συνηθίσετε στην αρχή της μη γρήγορης έναρξης.

 

Timbertrail.gr/Οκτώβριος 2013

 

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo