Αποφύγετε τα λάθη την ημέρα του αγώνα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Race Tips
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 16:32

PICT2318

 Toυ Όουεν Άντερσον

Πολλοί δρομείς αν και είναι τέλεια προετοιμασμένοι, κάνουν σοβαρά σφάλματα την ημέρα του αγώνα - απερισκεψίες που δεν τους επιτρέπουν να αποδώσουν τα μέγιστα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί δρομείς που τα κάνουν όλα σωστά την ημέρα του αγώνα αλλά έχουν διαπράξει πολλά λάθη νωρίτερα στην προετοιμασία τους. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα που θα το αναπτύξουμε μια άλλη φορά.

Θα βρείτε παρακάτω τα έξι πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στους αγώνες. Αποφύγετέ τα και θα αυξήσετε κατακόρυφα τις πιθανότητες να τρέξετε για ατομικό ρεκόρ.

1. Υπερβολικά γρήγορο ξεκίνημα

Οι έρευνες μάς πληροφορούν ότι o «αρνητικός διαχωρισμός» (negative splitting) - δηλαδή πιο γρήγορο τρέξιμο στο δεύτερο μισό του αγώνα από ότι στο πρώτο - έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις. Τρέξτε τα πρώτα 1600 μ. (1 μίλι) 5-10 δευτερόλεπτα από αργά από τον επιδιωκόμενο ρυθμό, ακόμη και σε αγώνα μικρής απόστασης όπως τα 5 χλμ. Στη συνέχεια, καθώς εξελίσσεται η κούρσα, «πιάστε» σταδιακά το ρυθμό σας. Έτσι θα έχετε αρκετή ενέργεια για να κάνετε ένα εκρηκτικό άνοιγμα στα τελευταία 800 μ. μέχρι τη γραμμή τερματισμού.

2. Κατανάλωση ακατάλληλων τροφών και ποτών

Τα αθλητικά ροφήματα έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν στον οργανισμό μας την ιδανική ποσότητα νερού και θερμίδων που απορροφάται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν στον ημιμαραθώνιο ή τον μαραθώνιο, διαλύετε το αθλητικό ρόφημα με νερό, μειώνετε την ποσότητα ενέργειας που διοχετεύεται στους μύες των ποδιών. Χωρίς αρκετή ποσότητα «καυσίμων», οι μύες αναγκάζονται να επιβραδύνουν.

Αν στο μίγμα προσθέσετε ενεργειακές τροφές ή gel, τότε προκύπτει ένα άλλο πρόβλημα. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας υδρογονανθράκων με μιάς, απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού από τον οργανισμό για την πέψη τους, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο ναυτίας, αφυδάτωσης και διάρροιας. Η ταυτόχρονη πρόσληψη υδρογονανθράκων μέσω της πόσης (αθλητικά ροφήματα) και μέσω της τροφής (ενεργειακές τροφές και gel) καταλήγει τελικά να είναι υπερβολικά μεγάλη.

3. Έλλειψη στρατηγικής

Κάντε μια εγκεφαλική πρόβα του αγώνα πολύ πριν φτάσετε στη γραμμή εκκίνησης. Την προηγουμένη του αγώνα, κάνοντας τζόγκινγκ ή εποχούμενοι, διατρέξτε τη διαδρομή για να εντοπίσετε τους λόφους, τις στροφές και τα επίπεδα τμήματα της κούρσας. Οραματιστείτε ότι ξεκινάτε τον αγώνα χαλαρά, τρέχετε άνετα στους πρώτους λόφους, μετά δυναμικά στις ανηφόρες προς τα τελευταία στάδια του αγώνα,  κατεβαίνετε ήρεμα αλλά γρήγορα στις κατηφόρες, κερδίζετε χρόνο στα επίπεδα σημεία και δίνετε μεγάλη ώθηση στα τελευταία 800 μ.

Ο οραματισμός και ο σχεδιασμός της κούρσας σάς επιτρέπουν να είστε πιο χαλαροί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι λοιπόν ανώφελο να ανησυχείτε για το τι έπεται μια που ήδη το γνωρίζετε. Αντί γι’ αυτό, στρέψτε το πλεόνασμα της πνευματικής σας ενέργειας στον κύριο στόχο που είναι να τρέξετε ταχύτερα.

5. Λήξη της προθέρμανσης πολύ νωρίς πριν από τον αγώνα

Αν μετά την προαγωνιστική προθέρμανση που κάνατε, μέχρι τον ήχο της πιστολιάς του αφέτη περάσει πάνω από ένα λεπτό, τότε θα έχετε χάσει τα περισσότερα οφέλη της προθέρμανσης. Νιώθετε χαλαροί και έτοιμοι για τρέξιμο αλλά χρειάζονται ακόμη μερικά λεπτά για την πιστολιά, σ’ αυτήν την περίπτωση χαλαρώστε για 30 δευτερόλεπτα περίπου, πάρτε θέση κοντά στη γραμμή εκκίνησης και κάντε επί τόπου μέτρια χαλαρό τζόγκινγκ ώστε να διατηρηθούν χαλαροί οι μύες σας και υψηλοί οι σφυγμοί της καρδιάς. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί και εσείς θα είστε ευγνώμονες για τις βελτιωμένες επιδόσεις σας.

6. Επιβραδύνετε όταν πονάτε

Αν τρέχετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, θα νιώσετε δυσφορία και πόνους σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, μην επιβραδύνετε το ρυθμό σας με την ελπίδα να αισθανθείτε καλύτερα. Αντί γι’ αυτό, χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε. Με το μυαλό σας, εντοπίστε με ακρίβεια όλα αυτά τα σημεία που είναι επώδυνα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους αντίστοιχους μύες. Εστιάστε την προσοχή σας στο διασκελισμό σας και διατηρήστε τον στρωτό και ήρεμο. Ελέγξτε την αναπνοή σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμική και βαθιά. Ισιώστε τον κορμό σας. Κατεβάστε τους ώμους. Χαλαρώστε τα σαγόνια. Κάντε συνεχώς με το μυαλό σας αυτόν τον σωματικό απολογισμό. Η χαλάρωση όχι μόνο θα κάνει το σώμα σας να αισθανθεί καλύτερα, αλλά θα σας προσφέρει και πολλά άλλα: θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το ρυθμό σας, να διατηρήσετε τους μύες σας χαλαρούς και θα δώσει στο μυαλό σας μια δημιουργική εργασία να κάνει.

Πηγή: Dromeasclub.gr / Ιούλιος 2008
Φωτογραφία από αρχείο timbertrail.gr/Ευρυτάνειος δρόμος 2008


 

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo