Κάνικρος: τρέξιμο και διασκέδαση μαζί PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Training
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 00:00

canicrossing correr_con_tu_perro

Το τρέξιμο μάς χαρίζει υγεία, ευεξία και αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα αποτελεί μια anti-stress δραστηριότητα, αρκεί να γίνεται με φαντασία και εναλλαγές. Κι επειδή όλα ξεκινούν από το μυαλό, ακόμα και μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως είναι το τρέξιμο, θα μπορούσε να γίνει ψυχαναγκαστική και μονότονη, εάν δεν αναζητήσουμε τρόπους έμπνευσης που θα μας βοηθήσουν να νιώθουμε καλά και να συνεχίζουμε απρόσκοπτα την άθληση.

Του Ανδρέα Καλογερόπουλου 

Για παράδειγμα έμπνευση στο τρέξιμο θα μπορούσαν να είναι οι αγώνες στόχοι ή ένα καλά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα με ποικιλία και ενδιαφέρον. Θα μπορούσαν επίσης να είναι, η ενασχόληση με άλλα αθλήματα που συμπληρώνουν την προπόνησή μας (cross training), ή οι αλλαγές στους χώρους των προπονήσεων, των διαδρομών κ.α.
Θα μπορούσε όμως να είναι κι ένα παιγνίδι, δηλαδή να προσθέσουμε στο τρέξιμό μας και λίγο παιγνίδι, σπάζοντας τη μονοτονία των προπονητικών προγραμμάτων και των πιεστικών χρονομέτρων.   

Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 που γνωρίζω, υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες δρομείς που εμπνεύστηκαν και ξεκίνησαν το τρέξιμο χάρη στον σκύλο τους! Και το σημαντικότερο, συνεχίζουν να τρέχουν μαζί ως ομάδα σε αγώνες. Είναι μάλιστα τόσοι πολλοί, που συγκροτούν συλλόγους και ομοσπονδίες και διοργανώνουν τοπικούς και διεθνείς αγώνες κυνηλασίας (Canicross).

Τι σημαίνει canicross;

Cross σημαίνει πηγαίνω από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή διασχίζω μια περιοχή και κάνικρος είναι το τρέξιμο με σκύλο.

Το κάνικρος είναι άθλημα δρόμου που συντελείται από τον άνθρωπο και τον σκύλο ως ομάδα. Ο σκύλος φοράει εξάρτυση, με ειδικό λουρί σώματος και αντίστοιχα ο  άνθρωπος φοράει ειδική ζώνη και συνδέεται με τον σκύλο με ένα λουρί-οδηγό. Ο κανόνας είναι ο σκύλος να τρέχει μπροστά με τεντωμένο το λουρί-οδηγό.

…Και η Ελλάδα κύριε;

Αν και ασχολούμαι με αυτή τη δραστηριότητα από το 1997, μόλις τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι πυκνώνουν οι αθλούμενοι με σκύλους στη χώρα μας. Κάτι οργανωμένο απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κι αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάζει, χωρίς να υπάρχουν κάποιοι κανόνες που να προσδιορίζουν πως, που και πότε μια και μιλάμε για μια δραστηριότητα που χρειάζεται γνώση και υπευθυνότητα.

Αν και η ιδέα που προτείνουμε είναι η χαλαρή άθληση παρέα με τον καλύτερό μας φίλο τον σκύλο ως παιγνίδι, διασκέδαση και έμπνευση για τρέξιμο, θα ήταν χρήσιμο να δούμε τι προβλέπουν κάποιοι βασικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κάνικρος (Εuropean Canicross Federation) για τους αγώνες. Ασφαλώς, δεν έχει νόημα να παραθέσουμε όλα τα κεφάλαια των κανονισμών, αλλά να δούμε λίγο τη φιλοσοφία και την προσέγγιση σ’ αυτό το διασκεδαστικό άθλημα.

Απόσταση διαδρομής

Γενικά στους αγώνες κάνικρος καμία διαδρομή δεν μπορεί να υπερβεί τα 7χλμ με ελάχιστη απόσταση τα 5χλμ. Στους αγώνες σπριντ (ταχύτητας) η συνήθης απόσταση είναι από 2-3χλμ. Όμως στους διεθνείς αγώνες κάνικρος, οι αποστάσεις των διαδρομών καθορίζονται από τις κλιματικές συνθήκες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20 βαθμούς κελσίου η απόσταση της διαδρομής μειώνεται. Ελπίζω να μην βάλουν ιδέες στην IAAF και αρχίσει να μετατρέπει τους Μαραθωνίους σε 10άρια λόγω ζέστης...

6.5-canicross-2-1000x620
Χωρίς αστεία, αυτό που συμβαίνει έχει λογική βάση, καθώς ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός των σκύλων δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλης διάρκειας. Δεν υπάρχει σύστημα εφίδρωσης και μόνο η γλώσσα και τα πέλματα βοηθούν στην διαδικασία της ψύξης. Παράλληλα, η θερμοκρασία και ο μεταβολισμός του σκύλου είναι υψηλότερος από του ανθρώπου κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε αθλητική του δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα των 30+ βαθμών τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να προσέχουμε να μην εκθέσουμε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τον σκύλο μας σε κινδύνους.

Άλλωστε ο γενικός κανόνας που ισχύει για όλους είναι ότι το καλοκαίρι τρέχουμε ή πολύ νωρίς το πρωί ή με τη δύση του ήλιου, όταν η θερμοκρασία είναι σε πιο ανεκτά επίπεδα.

Σεβασμός

Υπάρχει ρητός κανόνας που αναφέρει ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να σέβεται τον τετράποδο συναθλητή του και δεν πρέπει να τραβάει το σκύλο του από το λουρί, αλλά να προσαρμόζει την ταχύτητά του σε αυτόν ακόμα και σε περίπτωση κόπωσης του σκύλου. Εννοείται ότι κάθε πράξη βίας εκτός από ηθικά καταδικαστέα επιφέρει και αποκλεισμό από τους αγώνες.

Ηλικία

Η ηλικία του σκύλου θα πρέπει να είναι 12μήνες συμπληρωμένοι, ώστε να έχει διαμορφωθεί μυοσκελετικά στο μεγαλύτερο βαθμό. Θα πρέπει να φοράει υποχρεωτικά σαμαράκι (ειδικό λουρί σώματος) που δεν τον τραυματίζει, ενώ το λουρί-οδηγός θα πρέπει να έχει αποσβεστήρα (αμορτισέρ). Το μέγιστο μήκος του λουριού-οδηγού να φτάνει τα 2μέτρα και ο αθλητής θα πρέπει να φοράει ζώνη μέσης ώστε να έχει τα χέρια του ελεύθερα.          

canicross free_motion_starter

 Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το κεφάλαιο για τον έλεγχο αντιντόπινγκ σε αθλητές και σκύλους βάσει των απαγορευμένων προϊόντων της ΔΟΕ: “Οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας μπορούν να ελεγχθούν αυτόματα…Ενώ όλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στον έλεγχο όταν κληθούν…”

Και σκεφτείτε, ότι μιλάμε για χομπίστες και fun sportmen, όμως οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. 

Ταχύτητα σκύλου σε σύγκριση με ταχύτητα ανθρώπου
Πριν βιαστείτε να ρίξετε τα…βάρη στο σκύλο σας ότι μπορεί να σας καθυστερεί στη διαδρομή, δείτε κάποιες σκυλίσιες δρομικές δυνατότητες σε σχέση με τις ανθρώπινες.  
Αndreas-Nora-Gita
Νοέμβριος 1999, Δάσος Συγγρού. Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος 
με την 4χρονη "Nora" και την 3χρονη "Gita" 
Γρήγορη ταχύτητα για τον άνθρωπο είναι 3 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα/χλμ. για μια απόσταση μαραθωνίου, όσο έτρεξε δηλαδή ο Στέφανο Μπαλντίνι τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2004 σε χρόνο 2:10':55'', δηλαδή με ταχύτητα 19,3 χλμ. Αντίθετα, οι  προπονημένοι σκύλοι μπορούν να τρέχουν με αυτήν την ταχύτητα επί αρκετές ώρες, ενώ σε αγώνες εκλήθρων τα Alaskan Huskies συχνά φθάνουν τα 32 χλμ./ώρα για αποστάσεις μεγαλύτερες των 30χλμ. Σε μία παλαιότερη επικοινωνία που είχα με την κα Michelle Menger της Federation Francaise Des Sports De Traineau (FFST), μου είχε αναφέρει ότι μια μέση ταχύτητα 26χλμ/ώρα θεωρείται μια αξιοπρεπής ταχύτητα στους αγώνες ελκήθρων για μια ομάδα Σιβηρικών Χάσκυ.

Για τους σκύλους, το ανθρώπινο τρέξιμο είναι πάντοτε αργό. Σπανίως ένας σκύλος περνά από τροχασμό σε καλπασμό, τρέχοντας μαζί με έναν άνθρωπο. Το κάνικρος είναι άθλημα ανθρώπινης ταχύτητας, ενώ η χιονοδρομία με σκύλο (skijoring) και με έλκηθρο είναι αθλήματα ταχύτητας σκύλων. Το κάνικρος απλά  μαθαίνει στα σκυλιά να τρέχουν σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Προπόνηση

Όλοι οι αριθμοί που αναφέραμε δεν έχουν καμία αξία αν δεν γίνεται προπόνηση. Κανένα έμβιο ον είτε άνθρωπος, είτε σκύλος δεν αποδίδει με...διακόπτη. Σίγουρα ο σκύλος δεν θα χρειαστεί να…κόψει το κάπνισμα για να αρχίσει να τρέχει, θα πρέπει όμως να τον προπονήσετε σταδιακά ξεκινώντας από μικρές αποστάσεις με περπάτημα-τρέξιμο και φθάνοντας σε μεγαλύτερες ακολουθώντας πάντα τους κανόνες που προαναφέραμε:

  • Ποτέ πολλή ώρα
  • Δίνετε νερό
  • Ποτέ όταν κάνει ζέστη 
  • Ξεκινήστε σταδιακά
  • Σεβασμός
Ποιες ράτσες είναι κατάλληλες;

Στους κανόνες δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ράτσες. Μπορεί κάποιες να έχουν περισσότερο ταλέντο όπως παραδοσιακά έχουν οι Βόρειες φυλές Μάλαμουτ, Χάσκυ, Σάμογεντ κλπ  όμως όλοι οι σκύλοι είναι ικανοί στο τρέξιμο είτε είναι ράτσας είτε όχι.

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε προπονητικά μαζί με τον καλύτερό μας φίλο και να αθληθούμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα απολαμβάνοντας την πραγματική χαλάρωση που μας προσφέρει η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες και το παιγνίδι με τον σκύλο μας. 

Timbertrail.gr 
 
  RUNNERS WORLD

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo