Κανόνες ασφαλείας για το ορεινό τρέξιμο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Training
Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 23:42
1951
 

Ακόμη και οι έμπειροι ορεινοί δρομείς μπορεί σε άγνωστα εδάφη να συναντήσουν προβλήματα. Μάλιστα στην εποχή μας, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδίδονται στο τρέξιμο εκτός δρόμου, οι πιθανότητες ατυχημάτων έχουν αυξηθεί. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες ώστε να τρέχετε με ασφάλεια στα μονοπάτια.

Tου Μπράιαν Ντ. Σέιμπιν

Να διατηρείτε επαφή : Όταν δοκιμάζετε κάποια καινούργια διαδρομή, πηγαίνετε παρέα με κάποιον που ήδη τη γνωρίζει – και πάρτε μαζί σας χάρτη, πυξίδα, τηλέφωνο και σφυρίχτρα. Αν είστε μόνοι σας, εμπιστευτείτε σε κάποιον δικό σας άνθρωπο το χάρτη της διαδρομής που σκοπεύετε να τρέξετε.

Επισκεφθείτε σχετικές ιστοσελίδες όπου θα βρείτε πεζοπορικούς χάρτες καθώς και πληροφορίες για να μάθετε πώς μπορείτε να προσανατολίζεστε, να διαβάζετε τους ειδικούς χάρτες, αλλά και πώς να καταστρώσετε τη δική σας διαδρομή.

Να σκέφτεστε σε χρόνο κι όχι σε χιλιόμετρα : Το δύσκολο έδαφος και οι ανηφόρες ενδέχεται να διπλασιάσουν το χρόνο που κάνετε για να τρέξετε 1 χιλιόμετρο. «Οι έμπειροι ορεινοί δρομείς καλύπτουν περίπου 9,6 χλμ. (6 μίλια) την ώρα», λέει ο Σκοτ Τζούρεκ, επτά φορές νικητής στον Αγώνα Αντοχής των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Οι δρομείς με λιγότερο καλή φυσική κατάσταση θα πρέπει να βάλουν ως στόχο τους τα 6,4 χλμ. (4 μίλια) την ώρα».

1951
Photo: Olympus Marathon 2007

Εφοδιαστείτε με φαγητά και υγρά : Πάρτε μαζί σας φαγητό, ακόμη και στις μικρές διαδρομές, σε περίπτωση που παραμείνετε στο βουνό για περισσότερο χρόνο απ’ ότι έχετε προβλέψει. «Οι ενεργειακές μπάρες και τα τζελ ενδείκνυνται, επειδή και μεταφέρονται αλλά και χωνεύονται εύκολα», λέει η Μονίκ Ράιαν, συγγραφέας του βιβλίου «Η ειδική διατροφή των αθλητών αντοχής» (Sports Nutrition for Endurance Athletes). Οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν στο τρέξιμο και στη συγκέντρωση. Επιπλέον, φροντίστε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας, πίνοντας μικρές γουλιές νερό από φιαλίδιο ή ειδικό δοχείο.

Δώστε προσοχή στον καιρό : Σε μεγαλύτερο υψόμετρο, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι διαφορετικές, και καταιγίδες μπορεί να ξεσπάσουν αναπάντεχα. Οπότε κάντε τον ανάλογο προγραμματισμό. Ακόμη και το καλοκαίρι, ο Τζούρεκ παίρνει μαζί του χειμωνιάτικο σκούφο και ένα ελαφρύ αδιάβροχο πανωφόρι. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία, προσέχετε όμως να μη βάζετε υπερβολική ποσότητα, διότι κλείνουν οι πόροι με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το σώμα.

Προπονήστε τα πόδια σας : Εξοικειωθείτε κατά πρώτον με το τρέξιμο σε εύκολα μονοπάτια και μετά περάστε σε πιο κακοτράχαλο έδαφος. «Να κάνετε μικρά, γρήγορα βήματα ώστε να έχετε δυνατότητα αντιδράσεων», λέει ο Τζούρεκ και προσθέτει ότι η συχνότητα διασκελισμών σας θα πρέπει να είναι 90 το λεπτό. Τα παπούτσια δρόμου κάνουν, αλλά τα ειδικά παπούτσια τύπου trail έχουν καλύτερο κράτημα και προστατεύουν τα πέλματά σας από κοτρόνες και ρίζες.


Τimbertrail.gr

 

 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo