Επτά βήματα για να απολαύστε το χειμερινό τρέξιμο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Outfit
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 12:08

SnowyRunnerGirl

Το χειμωνιάτικο κρύο δεν θα πρέπει να σας κάνει να κρεμάσετε τα αθλητικά σας παπούτσια το χειμώνα και αποφεύγετε τις βόλτες έξω. Ακολουθήστε αυτά τα οχτώ βήματα για να απολαύσετε αναζωογονητικές βόλτες στο κρύο.

Από την Christine Luff, About.com Guide
Ντυθείτε καλά.

Το κατάλληλο ντύσιμο για το κρύο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για άνετες βόλτες κατά την διάρκεια του χειμώνα. Πρέπει να φοράτε λεπτές στρώσεις ρούχων, φτιαγμένες από συνθετικά υλικά που απορροφούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν εύκολα. Οι στρώσεις ρούχων συμβάλουν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας προσθέτοντας ή αφαιρώντας στρώσεις, καθώς ζεσταίνεστε ή σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Επιμείνετε στην επιλογή εξειδικευμένων ρούχων για την συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα και αποφύγετε βαμβακερά ρούχα, όπως μπλούζες και παντελόνια από σουέτ, καθώς αυτά δεν διαθέτουν απορροφητικότητα και θα κατακρατήσουν το νερό.

Φροντίστε για την ασφάλεια σας

Σε αυτή την ενότητα επαναλαμβάνεται το πρώτο βήμα. Είναι σημαντικό να είστε ντυμένοι με ρούχα αρκετά ζεστά, ώστε να προληφθούν σοβαρές παρενέργειες, όπως υποθερμία και κρυοπαγήματα. Ένας άλλος κίνδυνος το χειμώνα είναι ότι σκοτεινιάζει νωρίς, οπότε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε εξοπλισμό που φωσφορίζει στο σκοτάδι και μπορεί να γίνει ορατός κατά την διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

Να φοράτε σκούφο

Η απώλεια θερμότητας μόνο από το κεφάλι σας φτάνει γύρω στο 50% όταν η θερμοκρασία αγγίζει το όριο του παγετού. Φορώντας κανείς ένα χειμωνιάτικο σκούφο φτιαγμένο από ζεστές ίνες, όπως μαλλί ή φλις μπορεί να διατηρήσει την θερμότητα του και την άνεση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Πως να ξεπεράσετε τα πρώτα κρύα μίλια

Εφόσον είστε ντυμένοι κατάλληλα για το κρύο, το δυσκολότερο βήμα είναι εκείνο το πρώτο μίλι. Μόλις τα καταφέρετε να το ξεπεράσετε, θα ζεσταθείτε και θα νιώσετε άνετα για το υπόλοιπο της διαδρομής. Για να κάνετε αυτό το πρώτο μίλι λίγο πιο ανεκτό, μπορείτε να κάνετε πρώτα ένα ζέσταμα σε εσωτερικό χώρο κάνοντας μερικά άλματα ή λίγο τζόκινγκ. Εναλλακτικά ξεκινήστε για λίγα λεπτά φορώντας ένα πανωφόρι το οποίο θα βγάλετε μόλις νιώσετε ότι ζεσταθήκατε. 

Διατηρείστε τα πόδια και τα χέρια σας ζεστά

Μπορείτε να χάσετε μέχρι και 30% της θερμότητας του σώματός σας λόγω της έντονης δραστηριότητας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες απομακρύνουν το αίμα από τα χέρια και τα πόδια σας για να διατηρήσουν τα εσωτερικά σας όργανα ζεστά και προστατευμένα, οπότε είναι σημαντικό να διατηρείτε τα χέρια και τα πόδια σας  προφυλαγμένα και ζεστά.

Φερθείτε έξυπνα όταν είστε στο χιόνι ή στον πάγο

Ανησυχείτε μήπως γλιστρήσετε στο χιόνι ή στον πάγο; Αν πάρετε τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε άνετα να κάνετε τις βόλτες σας με ασφάλεια και έξω. Για παράδειγμα, μερικοί αθλητές φοράνε Yaktrax Ice Grippers  ή αντιολισθητικές δέστρες στα αθλητικά τους παπούτσια για την βελτίωση της πρόσφυσης στο χιόνι και στον πάγο.

Φροντίστε να τρέχετε με μια ομάδα ή έναν φίλο σας

Μετατρέψτε τις χειμωνιάτικες βόλτες σας σε κοινωνικό γεγονός και θα δείτε ότι θα το περιμένετε με ανυπομονησία. Βρείτε ένα τοπικό σύλλογο ή αγγαρέψτε κάποιο φίλο σας να έρθει μαζί σας. Γνωρίζοντας ότι κάποιος σας περιμένει θα σας δώσει κίνητρο αυτές τις κρύες μέρες. Μετά αφού τελειώσετε μπορείτε να πάτε για καφέ ή ζεστή σοκολάτα.

Το να εγγραφείτε σε χειμερινούς αγώνες αποτελεί ακόμα μια καλή λύση που μπορεί να σας κινητοποιήσει και να εγγυηθεί ότι δεν τρέχετε μόνοι σας. Ναι, θα χρειαστεί να προσχεδιάσετε την αγωνιστική σας ενδυμασία λίγο πιο προσεκτικά απ’ ότι θα οργανωνόσασταν για αγώνες με πιο ζεστό καιρό, αλλά θα βρείτε ότι οι χειμωνιάτικοι αγώνες συγκεντρώνουν λιγότερο κόσμο και θα απολαύσετε περισσότερα χειροκροτήματα εφόσον τερματίσετε με τέτοιο καιρό.

Τimbertrail.gr
 
  RUNNERS WORLD

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo