H Nέμεση της καμάρας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Injuries
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 15:22

1f0ac7c6ff4b715ecf1a8912db5b9e0a XL                  

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, “πληγή” για πολλούς δρομείς, είναι συχνά παρεξηγημένη. «Αν και η κατάληξη –ίτιδα σημαίνει φλεγμονή, πρόκειται για μια πάθηση από χρήση και όχι από φλεγμονή», λέει ο Δρ Λεόν Κρίνι, ειδικός στην αθλητιατρική, στο Ίδρυμα που επιβλέπει όλα τα νοσοκομεία του Σέφιλντ, στη Μ. Βρετανία. «Η πελματιαία περιτονία είναι μια “τεταμένη ταινία” που διατρέχει το πέλμα από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα.

Διατηρεί το κατά μήκος τόξο του πέλματος, αποθηκεύει και απελευθερώνει ενέργεια κατά το τρέξιμο». Η εμβιομηχανική και η γενετική παίζουν το ρόλο τους, όμως η βασική αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι το τρέξιμο πολύ μεγάλων αποστάσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα, μικρό-ρήξεις της περιτονίας. Συνεπώς, δημιουργείται αίσθηση δυσκαμψίας και τριβής στο δίκτυο του ουλώδους ιστού. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: έχουμε στη διάθεσή μας πολλές θεραπευτικές επιλογές. Αν εντοπίσετε έγκαιρα την πελματιαία απονευρωσίτιδα, θα μπορέσετε να τη θεραπεύσετε μόνοι σας ακολουθώντας με σύνεση ένα μια σειρά πραγμάτων όπως: 

Ξεκούραση

Σταματήστε για λίγο τις κανονικές προπονήσεις και αντί για αυτές, κάντε εναλλακτική άθληση.

Συμβουλή ιατρού 

Ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικευμένου γιατρού γιατί ίσως χρειαστεί κάποια αγωγή και θυμηθείτε να μην παίρνετε ποτέ παυσίπονα πριν να τρέξετε, ειδάλλως δεν θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε αν το τρέξιμο επιδεινώνει την κάκωση.

Βάλτε πάγο

Μαλάξτε το πέλμα λέει η αθλητική ποδίατρος Αμάντα Λο. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο, αν γεμίσετε με νερό μια πλαστική φιάλη, την καταψύξετε και μετά την κυλήσετε κάτω από το πέλμα.

Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας 

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ειδικά αθλητικά υποστηρίγματα καμάρας ή ειδικούς ορθοπεδικούς πάτους. Ο Δρ Κρίνι συστήνει έναν νάρθηκα νυκτός: «Σας προφυλάσσει από τους πρώτους πρωινούς πόνους όταν θα πατήσετε τα πόδια σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πόνοι που οφείλονται στις νυχτερινές συσπάσεις».

Τεντωθείτε  

Βοηθά να τεντώσετε την καμάρα του πέλματος πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί. Ο Δρ Στίβεν Μπάρτσφιλντ ακόμη συμβουλεύει να κάνετε διατάσεις κνήμης πριν και μετά το τρέξιμο.

Θεραπείες υψηλής τεχνολογίας 

Αν ο πόνος επιμένει περισσότερο από 3 μήνες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς τις εξής θεραπείες:

  • Εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα  «Μικρά ηλεκτρικά ερεθίσματα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας ρήξη στον ουλώδη ιστό», λέει η Αμάντα Λο. «Την έχω χρησιμοποιήσει σε ασθενείς μου, και παρά το γεγονός ότι δεν είναι 100% αποτελεσματική, η αποκατάσταση ήταν ικανοποιητική». Τον Αύγουστο 2009, πάντοτε στην Αγγλία, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας ανέφερε ότι 69% των ασθενών είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα με τη μέθοδο αυτή.
  • Θεραπεία Ξηράς βελόνης  Δεν πρέπει να την συγχέουμε με το βελονισμό. Η εισαγωγή της βελόνας στο δέρμα διεγείρει τα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης του πόνου (trigger points). Έτσι προκαλούνται ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και μικρή αιμορραγία, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και επισπεύδει την ίαση. «Πολλοί φυσιοθεραπευτές, οστεοπαθητικοί και χειροπρακτικοί εκπαιδεύονται σε αυτήν τη θεραπευτική τεχνική», λέει η Αμάντα Λο. «Επικεντρώνονται όχι μόνο στo πέλμα, αλλά και στον γαστροκνήμιο μυ καθώς και στον πελματικό μυ της κνήμης. Η τεχνική της ξηράς βελόνης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν σφιχτές κνήμες».

www.timbertrail.gr 


 
  RUNNERS WORLD

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo