Προλάβετε τις στομαχικές διαταραχές στο τρέξιμο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Race Tips
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 16:34

 Stomach-pain-runners-tummy-Credit-Mark-Shearman

Είτε είστε αρχάριοι στο τρέξιμο, είτε είστε έμπειροι, είναι πολύ πιθανό να έχετε αισθανθεί στομαχική ή εντερική αδιαθεσία κατά την προπόνηση ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μια μέτρια αφυδάτωση, ένα βαρύ-δύσπεπτο γεύμα, η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων με πολλούς υδατάνθρακες, ή απλά μια αδιαθεσία του οργανισμού, μπορεί να είναι οι αιτίες που σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα.

Του Ανδρέα Καλογερόπουλου

Αν και τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για ανησυχητικές καταστάσεις, αλλά για μια πρόσκαιρη αδιαθεσία, οι στομαχικές διαταραχές σίγουρα είναι ικανές να σας ταλαιπωρήσουν αρκετά, ιδιαίτερα αν συμμετέχετε σε κάποιον αγώνα ή σε κάποια απαιτητική προπόνηση.

Τα συμπτώματα σ’ αυτές τις καταστάσεις ποικίλουν ανάλογα με το είδος του προβλήματος. Μπορεί να νιώσει κανείς ένα απλό «ανακάτεμα» ή να έχει ακόμα πιο έντονα συμπτώματα όπως φουσκώματα, διάρροια και ναυτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αδιαθεσίες οφείλονται σε ερεθιστικούς παράγοντες που δεν προβλέψαμε σωστά όπως για παράδειγμα να έχουμε φάει λίγο πριν τρέξουμε ή να έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και φυτικών ινών. Ασφαλώς τα αίτια των γαστρεντερικών ενοχλήσεων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχουν γενικοί αλάνθαστοι κανόνες. Για παράδειγμα αν ένας δρομέας έχει εντερική ευαισθησία θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ενώ ένας άλλος που πιθανόν να έχει κάποια τροφική δυσανεξία θα πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικά το πρόβλημά του.

Εκτός όμως από την εξατομίκευση κάθε προβλήματος, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ισχύουν για όλους και βασίζονται τόσο σε εμπειρικά όσο και σε επιστημονικά δεδομένα βοηθώντας μας, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις να προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Μην τρώτε λίγο πριν να τρέξετε

Αφήστε ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα και το τρέξιμο, διάστημα 2-3 ωρών. Ιδιαίτερα βαριά φαγητά ή τροφές με ίνες μπορεί να σας δημιουργήσουν φουσκώματα.  Φάτε λοιπόν κάτι πιο ελαφρύ και προσέξτε επίσης να μην φάτε του «σκασμού». Μέτρια ποσότητα τροφής, θα σας εξασφαλίσει πιο ανάλαφρο στομάχι.  

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πιει την κατάλληλη ποσότητα υγρών

Πριν αρχίσετε να τρέχετε, ενυδατωθείτε σωστά ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αν ξεκινήσετε την προπόνηση χωρίς να έχετε ενυδατωθεί σωστά, θα σας στοιχίσει, ιδιαίτερα αν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αφυδάτωση (υψηλή θερμοκρασία & υγρασία) ή αν σκοπεύετε να τρέξετε αρκετή ώρα. Αποφύγετε τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την προετοιμασία σας, να δοκιμάσετε ποικιλία αθλητικών ροφημάτων με διαφορετική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Αν αισθανθείτε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μειώστε την ένταση για λίγη ώρα. Αν συνεχίζετε να μην νιώθετε καλά, ίσως είναι προτιμότερο να διακόψετε την άσκηση και να αφήσετε το σώμα σας να ηρεμήσει και να αποκατασταθεί.  Αποφύγετε όταν νιώθετε σχετική αδιαθεσία να τρέχετε. Μπορεί να χάσετε μια μέρα προπόνησης ή έναν αγώνα, αλλά θα κερδίσετε περισσότερα οφέλη βοηθώντας τον οργανισμό σας να ξεκουραστεί.

Όχι πολλές ίνες 

Οι ίνες παρά τα οφέλη τους στην υγεία, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό για την πέψη τους, αφήνοντας ένα αίσθημα βάρους και φουσκώματος. Επιπρόσθετα τα όσπρια δημιουργούν και αέρια γι' αυτό φάτε με μέτρο και αφήστε τουλάχιστον τρεις ώρες ανάμεσα στο γεύμα και την προπόνηση, ώστε να έχετε ανάλαφρο στομάχι αποφεύγοντας τα ενοχλητικά φουσκώματα.  

Τimbertrail.gr 

 
 
Σύνδεση
 chalpha baner

worldsmarathons

youtube wikiloc-logo

 
   logo large