Μήκος διασκελισμού και ταχύτητα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Fitness Training
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 02:48
Όταν βαδίζετε, το μήκος του διασκελισμού σας θα πρέπει να είναι φυσιολογικό και να μη σας καταπονεί κατά κανένα τρόπο. Θα πρέπει να είστε σε θέση να υιοθετήσετε τη σωστή στάση βαδίσματος, χωρίς ανώφελη προσπάθεια. Ορισμένα άτομα ίσως νιώθουν ότι η ταχύτητά τους περιορίζεται εξαιτίας της σωματικής τους σύστασης. Αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι αλήθεια. Η ταχύτητα του βαδίσματός σας είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: του μήκους του διασκελισμού και της συχνότητας βηματισμού.

Eπιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Το μήκος του διασκελισμού σας είναι ο πιο δύσκολος παράγων για να αλλάξει. Εξαρτάται πολύ από το μήκος των ποδιών σας, την ευλυγισία των μυών των τενόντων που βρίσκονται στην πίσω πλευρά των μηρών, την ποσότητα της περιστροφής γύρω από τις αρθρώσεις των γοφών και την ευλυγισία των τενόντων και των μυών γύρω από τους γοφούς σας. Ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορείτε να τους αλλάξετε και οι απόπειρες να αυξήσετε το μήκος του διασκελισμού πέρα από τη φυσιολογική ακτίνα κίνησης του σώματος σας, θα έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα ένα αφύσικο, πηδηχτό περπάτημα, το οποίο θα επιφέρει σημαντική ποσότητα πίεσης και έντασης στις κλειδώσεις σας.

86491177

Αν τα μικρά μήκη του διασκελισμού σας οφείλονται σε σφιχτούς μυϊκούς τένοντες του ποδιού, μπορείτε να τον βελτιώσετε αυξάνοντας την ευλυγισία. Οι μυϊκοί τένοντες του ποδιού σας μπορεί να είναι σφιγμένοι γιατί είστε αγύμναστοι ή απλά επειδή μεγαλώνετε - οι σφιγμένοι μύες στους τένοντες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για το σερνόμενο βήμα των ηλικιωμένων. Όσο περισσότερο βαδίζετε και διαστέλλετε τους μυς σας, τόσο πιο ευλύγιστοι θα γίνεστε και τόσο πιο εύκολο θα γίνεται το περπάτημα.

Εναλλακτικά, το κοντύτερο μήκος του διασκελισμού σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους σας. Αλλά και πάλι αυτό μπορεί να βελτιωθεί αν περπατάτε περισσότερο και αν χάσετε βάρος.

Επίσης, εύκολα μπορεί να αλλάξει η συχνότητα του βηματισμού σας. Με το τακτικό βάδισμα, δε θα δυναμώσουν μόνο οι μύες των ποδιών σας, αλλά θα συσπώνται σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό.

Ακόμα κι αν έχετε κοντά πόδια, με την κατάλληλη πρακτική μπορείτε να επιτύχετε σωστές ταχύτητες βαδίσματος αυξάνοντας τη συχνότητα του βηματισμού σας.

 

Μήκος διασκελισμού

Σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που βαδίζουν μαζί, δε θα αργήσετε να ακούσετε τη διαμαρτυρία: «Δεν πρόκειται να τον φτάσω ποτέ. Κοίτα πόσο μακριά είναι τα πόδια του»! Αν σκέφτεστε κι εσείς κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να θυμηθείτε τα βασικά σας μαθήματα φυσικής. Θεωρήστε το πόδι σαν ένα εκκρεμές και θυμηθείτε ότι όσο πιο κοντό είναι το εκκρεμές τόσο πιο γρήγορα αιωρείται. Επομένως, κάποιος με πιο κοντά πόδια μπορεί στην πραγματικότητα να βαδίζει πιο γρήγορα από κάποιον με μακριά πόδια. Αν ρίξετε μια ματιά στη σωματική δομή πολλών δρομέων, θα δείτε ότι δεν είναι υπερβολικά ψηλοί. Πράγματι, αν οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν κάποιο πλεονέκτημα, τότε σίγουρα οι δρομείς θα έπρεπε να είχαν μάλλον τη σωματική διάπλαση των παικτών του μπάσκετ. Η σωστή τεχνική θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το μήκος του διασκελισμού σας, καθώς θα δυναμώνουν οι μύες των ποδιών σας. Το περπάτημα θα αυξήσει φυσιολογικά τη δύναμη των ποδιών σας και μπορείτε να δοκιμάσετε να συμπληρώσετε το βάδισμά σας με ασκήσεις αντοχής στο γυμναστήριο.

ΠΗΓΗ: fitness for life, Matt Roberts


 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα