Τεχνικές μετ' εμποδίων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Προπόνηση
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 00:39

maxresdefault

Τα φυσικά εμπόδια είναι κάτι που συναντούμε συνέχεια στην ορεινή ποδηλασία. Πεσμένοι κορμοί, πέτρες και λακούβες είναι στην ημερήσια διάταξη της βόλτας ή του αγώνα. Αντί να παρακάμψετε τον κορμό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο στενό μονοπάτι, προσπαθήστε να περάστε από πάνω του! 

Από την Beth Puliti, About.com Guide

Ξεκινήστε από το μικρότερο τμήμα

Τα φυσικά εμπόδια είναι κάτι που συναντούμε συνέχεια στην ορεινή ποδηλασία. Πεσμένοι κορμοί, πέτρες και λακούβες είναι στην ημερήσια διάταξη της βόλτας ή του αγώνα. Αντί να παρακάμψετε τον κορμό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο στενό μονοπάτι, προσπαθήστε να περάστε από πάνω του! Αρχικά προσπαθήστε να διασχίσετε το μικρότερο τμήμα του κορμού. Πολλές φορές θα έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο υπόλειμμα από τον κορμό. Σε αυτή την περίπτωση, κατευθύνετε την μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου σας στο άνοιγμα.

Επιβραδύνετε καθώς πλησιάζετε στο εμπόδιο

Καθώς προσεγγίζετε τον κορμό χαμηλώστε την ταχύτητά σας. Ανασηκωθείτε ελαφρώς από την σέλα σας με τα γόνατά λυγισμένα. Ρυθμίστε την πορεία του πεταλιού ώστε το κυρίαρχο πόδι σας να βρίσκεται εμπρός καθώς μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε το πεντάλ για να διασχίσετε το εμπόδιο. Το βάρος πρέπει να μετατοπίζεται στην άκρη του δακτύλου του ποδιού και ο κορμός θα πρέπει να βρίσκεται κάθετα στο σκελετό του ποδηλάτου σας. Η επαφή με τον κορμό υπό γωνία θα προκαλέσει την πλευρική ολίσθηση των ελαστικών σας κατά μήκος του κορμού.

Ανάβαση και Πέρασμα από πάνω

Σιγουρευτείτε ότι τα πόδια σας είναι σε επίπεδη θέση καθώς ξεκινάτε να ανεβαίνετε και να περνάτε πάνω από τον κορμό. Λίγο πριν έρθετε σε επαφή με τον κορμό, συμπιέστε το σώμα σας λυγίζοντας τα χέρια σας και σπρώχνοντας προς τα κάτω προς το τιμόνι. Σχεδόν αμέσως, ωθήστε το σώμα σας προς τα πάνω και τραβήξτε το τιμόνι προς τα πάνω. Η αναπήδηση από το μπροστινό πιρούνι και το λάστιχο θα σας βοηθήσει να σηκώσετε το βάρος του ποδηλάτου σας πάνω στον κορμό. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας είναι σε επίπεδη θέση καθώς αρχίζετε να ανεβαίνετε και να διασχίζετε τον κορμό.

Πέρασμα από πάνω και Έξοδος

Μόλις το μπροστινό σας λάστιχο βρίσκεται πάνω από τον κορμό, ρίξτε το βάρος σας προς τα εμπρός. Αν έχετε ασφαλίσει τα πόδια σας στα πεντάλ  με SPD  ή καλουπιέδες, τραβήξτε τα ελαφρώς προς τα πάνω κάνοντας πεντάλ. Με αυτό τον τρόπο ο πίσω τροχός σας θα περάσει πάνω από τον κορμό. Αν κάνετε ποδήλατο με επίπεδα πεντάλ, συνεχίστε απλά την πορεία του πεντάλ για να κατευθύνετε τον πίσω τροχό σας πάνω από το εμπόδιο.

Αποκτήστε την τεχνική:

•Διατηρήστε τα πόδια και τα πεντάλ σε επίπεδη θέση λίγο πριν φτάσετε στον κορμό.
•Λυγίστε τα γόνατά σας για να κρατήσετε την ισορροπία σας και να παραμείνετε ευκίνητοι.
•Μην φρενάρετε! Είναι ευκολότερο να συνεχίσετε πάνω από ένα εμπόδιο από το να σταματήσετε στην μέση και να βρείτε πάτημα από κάποια επισφαλή θέση.
• Διατηρήστε την φόρα σας.
Τimbertrail.gr 
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo