Οδηγός ασφάλειας στο ΜΤΒ PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Προπόνηση
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 15:21

PICT2632

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιωθεί η ασφάλεια του ΜΤΒ σας. Μερικοί θα υποστηρίξουν, ότι το να φορά κανείς κράνος είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε ως προς την ασφάλεια. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να παραβλέπετε το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα που είναι ο έλεγχος του ποδηλάτου σας.

Από τον Κevin Tisue

Το να διατηρείτε τον έλεγχο δεν συμβάλει μόνο στην πρόληψη ατυχημάτων αλλά προστατεύει επίσης και τους υπόλοιπους αναβάτες στο μονοπάτι. Αν χάσετε τον έλεγχο του ποδηλάτου, χάνετε την ικανότητα προσαρμογής στο έδαφος και στο περιβάλλον καθώς διέρχεστε μέσα από αυτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα και τραυματισμούς τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους.

Φορέστε την εξάρτυση σας

Να φοράτε πάντοτε το κράνος σας και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ διασφαλίζει την σωματική σας ακεραιότητα κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Μην ποδηλατείτε  ποτέ πέρα από τις δυνατότητες σας

Δεν πρέπει να ντρέπεστε να ακολουθήσετε περπατώντας  σε μονοπάτια που δεν αισθάνεστε άνετα αρκετά για να ποδηλατήσετε, και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το έδαφος

Ορισμένα ποδήλατα είναι καλύτερα για διαφορετικές περιστάσεις. Επειδή μπορείτε να δείτε τα ίχνη από τα λάστιχα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να διασχίσετε το έδαφος αυτό με το ποδήλατό σας.

Ελέγχετε την ταχύτητα του ποδηλάτου σας

Διατηρείτε πάντοτε την ταχύτητα σε επίπεδο τέτοιο που να σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε σε οποιοδήποτε απρόβλεπτο εμπόδιο ή αλλαγή στις συνθήκες που επικρατούν στο μονοπάτι.

Γνωρίζετε το μονοπάτι

Μην δοκιμάζετε ποτέ τα όρια σε ένα μονοπάτι με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε το μονοπάτι, το οποίο θα διασχίσετε διατηρώντας χαμηλότερες ταχύτητες πριν αποφασίσετε να το διασχίσετε όπως τα άλλα μονοπάτια που ξέρετε.

Μειώστε την ταχύτητα σας στα τυφλά σημεία

Ποτέ δεν ξέρετε τι ή ποιος μπορεί να κρύβεται σε μια γωνιά πέρα από την οποία δεν έχετε ορατότητα.

Σταματήστε και κοιτάξτε

Σταματήστε και κοιτάξτε σε τμήματα του μονοπατιού που μοιάζει να κρύβουν κάποια πρόκληση πριν τα διασχίσετε.

Προβλέψτε την περίπτωση της σύγκρουσης

Έχετε πάντοτε υπόψη σας τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης, πρόσκρουσης ή πτώσης σε ένα μονοπάτι ή πάνω σε μια συγκεκριμένη τεχνική πριν επιχειρήσετε να το διασχίσετε. Μερικές φορές ένα μονοπάτι μπορεί να μοιάζει εύκολο να το διασχίσει κανείς αλλά μια σύγκρουση μπορεί να έχει σοβαρές  επιπτώσεις.

Ξεκινήστε με τα απλά, μετά προχωρήστε στα πιο επικίνδυνα

Εξασκηθείτε στα εμπόδια και στις φιγούρες. Βρείτε τρόπους να εξασκήσετε περισσότερες κινήσεις σε λιγότερο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες ή σε χαμηλότερη ταχύτητα πριν επιχειρήσετε να κάνετε κάτι πιο επικίνδυνο.

Φερθείτε έξυπνα

Αν νομίζετε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι ότι πιο έξυπνο, μάλλον έχετε δίκιο. Σκεφτείτε τι κάνετε και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Σημ.: Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι έχουν χάσει την ζωή τους κατά την διάρκεια ορεινής ποδηλασίας, συμπεριλαμβανομένου του Adam Don  η οικογένεια του οποίου μας ενέπνευσε να γράψουμε αυτό το άρθρο.

Timbertrail.gr

 

 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo