Επίσημοι Κανονισμοί της ΙΜΒΑ για τις διαδρομές ορεινής ποδηλασίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Race Tips
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 01:28

MTB-POA

Από τον Kevin Tisue, πρώην συνεργάτη του About.com Guide

Παρακάτω παρατίθεται  η επίσημη λίστα των κανονισμών για τις διαδρομές ορεινής ποδηλασίας  από την Διεθνή Ένωση για την Ορεινή Ποδηλασία (IMBA). Αυτοί οι κανονισμοί έχουν καταρτιστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την επίδραση μας στο περιβάλλον και για να προάγουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τα μονοπάτια, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για όλους. Ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς συμβάλουμε, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της πρόσβασης στα μονοπάτια της τοπικής μας κοινότητας.

 Κάθε ορεινός ποδηλάτης θα πρέπει να γνωρίζει και να ακολουθεί αυτούς τους Κανονισμούς της ΙΜΒΑ:

Κανόνες Διαδρομών

Ο τρόπος με τον οποίο ποδηλατούμε σήμερα διαμορφώνει την αυριανή πρόσβαση στα μονοπάτια ορεινής ποδηλασίας. Συμβάλλετε και εσείς έτσι ώστε να διατηρηθεί και να αυξηθεί η πρόσβαση στο άθλημα και η εικόνα για αυτό, ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες για τις διαδρομές, που έχουν καταρτιστεί από την ΙΜΒΑ, την Διεθνή Ένωση για την Ορεινή Ποδηλασία. Οι κανόνες αυτοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι ως πρότυποι κώδικες συμπεριφοράς για τους ορεινούς ποδηλάτες. Η αποστολή της ΙΜΒΑ είναι να προάγει την υγιή για το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνη ορεινή ποδηλασία.

1. Χρησιμοποιείτε μόνον ανοιχτά μονοπάτια

Σεβαστείτε τους κλειστούς δρόμους και τα μονοπάτια - ρωτήστε αν δεν είστε σίγουροι, αποφύγετε την καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, φροντίστε για την έκδοση απαιτούμενων αδειών ή άλλων εξουσιοδοτήσεων. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε ομοσπονδιακές και κρατικές ζώνες άγριας φύσης για τους ποδηλάτες. Ο τρόπος με τον οποίο ασκείτε την ποδηλασία θα επηρεάσει τις αποφάσεις και την πολιτική διαχείρισης των μονοπατιών.

2. Μην αφήνετε ίχνη

Λάβετε υπόψη σας το χώμα μπροστά σας. Μάθετε να αναγνωρίζετε διαφορετικούς τύπους χώματος και κατασκευής μονοπατιών. Ασκείτε ήπια ποδηλασία. Τα υγρά και λασπώδη μονοπάτια φθείρονται πιο εύκολα. Όταν το χωμάτινο υπόστρωμα του μονοπατιού είναι μαλακό, αναζητήστε άλλες επιλογές. Κρατήστε τα απορρίματα για τους ειδικούς κάδους και μην τα πετάτε κάτω.

3. Διατηρείτε τον έλεγχο του ποδηλάτου σας

Η απροσεξία ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Ακολουθείστε όλους τους σχετικούς κανόνες και τις συστάσεις για την ταχύτητα του ποδηλάτου σας.

4. Φροντίζετε πάντα για την προτεραιότητα στο μονοπάτι

Ενημερώνετε πάντα τους χρήστες του μονοπατιού ότι έρχεστε. Ένας φιλικός χαιρετισμός ή ένα κουδούνισμα είναι αρκετό και αποδοτικό. Μην ξαφνιάζετε τους άλλους. Να δείχνετε σεβασμό κατά την προσπέραση, είτε επιβραδύνοντας είτε σταματώντας. Να αναμένετε άλλους χρήστες του μονοπατιού που μπορεί να ξεπροβάλουν από διάφορες γωνιές ή τυφλά σημεία.  Η παραχώρηση προτεραιότητας συνεπάγεται επιβράδυνση, εγκαθίδρυση επικοινωνίας, ετοιμότητα για την περίπτωση πιθανής ακινητοποίησης και ασφαλές πέρασμα.

5. Μην τρομάζετε τα ζώα

Όλα τα ζώα ξαφνιάζονται σε περίπτωση μιας μη αναμενόμενης προσέγγισης, μιας ξαφνικής κίνησης, ή ενός δυνατού θορύβου. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για εσάς, τους άλλους ή τα ζώα. Αφήνετε στα ζώα το χρονικό περιθώριο να εξοικειωθούν με την παρουσία σας. Όταν περνάτε δίπλα από άλογα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και  να ακολουθείτε τις κατευθύνσεις των ιππέων – μη διστάσετε να τους ρωτήσετε αν δεν είστε βέβαιοι.  Η δίωξη των ζώων και η διαταραχή της άγριας φύσης αποτελεί σοβαρό αδίκημα.

6. Προσχεδιασμός - Οργάνωση

Είναι καλό να γνωρίζετε τον εξοπλισμό σας, την ικανότητα σας και την περιοχή στην οποία ποδηλατείτε - και να προετοιμαστείτε ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να είστε αυτάρκης, διατηρείτε τον εξοπλισμό σας σε καλή κατάσταση, και φροντίστε να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες για την περίπτωση αλλαγής των καιρικών ή άλλων συνθηκών.  Η καλή οργάνωση θα σας ικανοποιήσει και δεν θα αποτελέσει βραχνά για τους άλλους. Φροντίζετε πάντα να φοράτε το κράνος σας και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφάλειά σας.


Timbertrail.gr 

 

ahm logo_gr

worldsmarathons

               logo1   

logo marathonios_2018

αρχείο λήψης