Πως επιλέγω την κατάλληλη σέλα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Εξοπλισμός
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 15:43

 

images

Πόσο πολύ σκέπτεστε για να επιλέξετε την κατάλληλη σέλα για το ποδήλατό σας; Λίγο αν όχι καθόλου;  Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θελήσετε να ξεκινήσετε να δίνετε λίγο περισσότερη προσοχή.

Από την Beth Puliti, About.com Guide

Η σέλα ενός ποδηλάτου υποστηρίζει περισσότερο από το μισό του βάρους του ποδηλάτου. Και επειδή η δομή των οστών κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, η ευαίσθητη αυτή περιοχή πρόσφυσης απαιτεί ανατομική φροντίδα. Μια ακατάλληλη ή ακατάλληλα ρυθμισμένη σέλα  μπορεί να προκαλέσει  μουδιάσματα , ακράτεια, αδυναμία και προστάτη ανάμεσα σε άλλες παρενέργειες.

Η επιλογή της κατάλληλης σέλας δεν είναι διαφορετική από το να ψωνίζει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια – θα χρειαστεί να την δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε, ώστε να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει. Ενώ υπάρχουν πολλές λύσεις για την σπονδυλική σας στήλη , πως μπορείτε να γνωρίζετε ποια λύση είναι κατάλληλη για εσάς;

Τα χαρακτηριστικά της σέλας

« Κάθε σέλα δημιουργείται για ένα συγκεκριμένο τύπο ποδηλασίας και ποδηλάτη με μοναδικό σχήμα και σχεδιασμό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη," εξηγεί η Stella Yu, πρόεδρος των σχεδιαστών ποδηλατικών καθισμάτων και σχεδιάτρια της εταιρείας Velo Enterprise Co.

Οι σέλες για παράδειγμα για την ψυχαγωγική ποδηλασία τείνουν να είναι πιο συνηθισμένες, παρέχουν περισσότερη άνεση με την παραδοσιακή έννοια, της βελτιωμένης σύνθεσης των υλικών και κατασκευής της σέλας για την υποστήριξη του βάρους , της αεροδυναμικής και της άνεσης κατά τις μεγάλες διαδρομές.

«Κάθε ποδήλατο ορεινής ποδηλασίας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Για να επιλέξει κανείς την κατάλληλη σέλα, πρέπει να λάβει υπόψη του ένα σωρό πράγματα, όπως το είδος του δρόμου όπου θα τρέξει, την ηλικία του, πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει καθώς και τις ειδικές απαιτήσεις που έχει ο αναβάτης για διάφορες κατηγορίες ποδηλασίας, όπως ελεύθερη, εκτός δρόμου ή σε πλαγιά. «Μετά την εκτίμηση αυτών των μεταβλητών με κάποιον έμπειρο στο αντικείμενο πωλητή, θα είστε σε θέση να επιλέξετε μια σέλα με το κατάλληλο σχήμα και την κατάλληλη σταθερότητα, ελαστικότητα, ανατομική σχεδίαση και κατασκευή, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Αναθέστε σε κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε σωστά την σέλα σας την πρώτη φορά και αναφέρετε οποιαδήποτε ενόχληση ή πρόωρη κούραση κατά το κάθισμα. Ακατάλληλα εγκατεστημένες σέλες μπορεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν ενοχλήσεις . Η ακαμψία και η δυσφορία αποτελούν σημάδια κακής επιλογής σέλας, ή κακής τοποθέτησης και των δυο.

Επιλέξτε ανάλογα

 Το κάθισμα στην σέλα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των νεύρων, ειδικά όταν το ισχιακό κύρτωμα δεν υποστηρίζεται σωστά. Τα μαγαζιά με ποδήλατα και οι πωλητές διαθέτουν την απαιτούμενη επαγγελματική εξειδίκευση , ώστε να σας συμβουλεύσουν σε αυτό το θέμα, οπότε είναι καλό να τους συμβουλευτείτε έγκαιρα σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων ώστε να αποφύγετε χρόνιες παθήσεις.

Θα θελήσετε να επιλέξετε την σέλα σας σύμφωνα με τις ποδηλατικές σας ικανότητες. Για παράδειγμα οι έμπειροι ποδηλάτες συνήθως επιλέγουν μια σέλα με ενισχυτικές δυνατότητες για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, ενώ οι αρχάριοι προτιμούν συνήθως πρόσθετη άνεση και ανάρτηση.

«Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας και οι αναβάτες των BMX πρέπει ίσως να σκεφτούν την επιλογή μιας βελτιωμένης σέλας με στρατηγική επένδυση και υψηλού σχεδιασμού σύστημα ανάρτησης, κατασκευασμένη ειδικά για σφοδρούς κραδασμούς και ενισχυμένη κίνηση, " λέει η Yu.

Οι σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή της σέλας είναι ο τύπος του αναβάτη και η χρήση της σέλας από τον αναβάτη:  Οι ποδηλάτες αντοχής χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, ανακούφιση του ισχιακού νεύρου και ελαχιστοποίηση της φθοράς, με ελάχιστη επένδυση, για οδήγηση σε μικρότερες αποστάσεις. Λιγότερο φιλόδοξοι αναβάτες  που επιδίδονται στην ψυχαγωγική ποδηλασία εκτιμούν την επένδυση κατά την οδήγηση σε μικρότερες αποστάσεις. Αναζητήστε επαγγελματικές συμβουλές από καταστήματα ποδηλάτων με εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και εξειδικευμένο προσωπικό στον εργονομικό ποδηλατικό σχεδιασμό.

Δοκιμή πριν από την αγορά

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε μια σέλα πριν από την αγορά; Πρώτα από όλα θα πρέπει να κρατήσετε με τα χέρια σας την σέλα για πάρετε μια ιδέα σχετικά με το βάρος , την ελαστικότητα και την άνεση που προσφέρει. Επίσης, η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών από έναν αξιόπιστο πωλητή όσον αφορά στην μορφή, το μήκος και το πλάτος της σέλας για τον σωματότυπό σας, καθώς η δοκιμή του προϊόντος, συστήνεται ως δεύτερο βήμα, σύμφωνα με την Yu.

Η δοκιμή της σέλας υπό πραγματικές συνθήκες αποτελεί αναμφισβήτητα τον καλύτερο τρόπο για να αποφασίσει κανείς αν η σέλα είναι κατάλληλη για εκείνον ή όχι. Αν δοκιμάσετε την σέλα γα περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορέσετε να νιώσετε την αίσθηση της σέλας σε μεγάλες αποστάσεις,» εξηγεί.

Αντικαταστήστε όταν χρειαστεί

Γενικότερα, μια καλή σέλα δεν θα πρέπει να χρειαστεί αντικατάσταση πριν από τα 5.000 μίλια ποδηλασίας ( 8,000 χιλιόμετρα) εκτός αν φθαρεί από κάποια εξωτερική αιτία, σημειώνει η Yu. Από την άλλη πλευρά, αν οι ποδηλάτες βασιστούν σε ένα ποδήλατο για διαφορετικά είδη ποδηλασίας, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς διαφορετικών ποδηλατικών καθισμάτων για κάθε περίπτωση.

Μια καλή σέλα είναι ανθεκτική και ακόμα και μετά από πολύ καιρό, θα εξακολουθεί να είναι λειτουργική και να προσφέρει ολοκληρωμένη απόδοση. Παρόλα αυτά, μετά από 5,000 μίλια ποδηλασίας (8,000 χιλιόμετρα), ακόμα και μια καλή σέλα μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς στο κάλυμμα ή στο μαξιλάρι της. Φυσικά, μια σέλα πρέπει πάντα να ελέγχεται μετά από μια σύγκρουση ή άλλη ακραία εξωτερική αιτία.

Timbertrail.gr


 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 14:33
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo