O Mr Windsurf Freestyler, Νίκος Αθανασίου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
WATER FUN
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 21:45

falasairna reef_289

Ο καιρός είναι ιδανικός για Freestyle Windsurf και οι πολύχρωμοι windsurfers είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σ' ένα όμορφο event στην παραλία του Σχινιά. Να κι ο πρώτος, οι κινήσεις του ταχύτατες σχεδόν αέρινες καθώς δοκιμάζει ένα ακόμα spock flaka grubby...Ο εξοπλισμός, μοιάζει να είναι προέκταση του σώματός του, καθώς τίποτα δεν τον εμποδίζει να μανουβράρει όπως θέλει τη σανίδα έχοντας έναν εκπληκτικό συγχρονισμό κινήσεων, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των θεατών. 

Του Ανδρέα Καλογερόπουλου

Οι διαγωνιζόμενοι δεν είναι πολλοί, άλλωστε 30 αθλητές είναι όλοι κι όλοι στην Ελλάδα στο όμορφο και εντυπωσιακό αγώνισμα του freestyle windsurf. Ανάμεσά τους αγωνίζεται κι ένας ιδιαίτερα επιδέξιος αθλητής που άρχισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία στην Ολυμπιακή κατηγορία με διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο και από το 2001 ασχολείται με το freestyle. Ο Νίκος Αθανασίου, ο πρώτος έλληνας που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ως πρωταθλητής Ελλάδας το 2008 στην κατηγορία freestyle, στα 28 του χρόνια έχει κάθε λόγο να βλέπει αισιόδοξα το μέλλον, όχι μόνο γιατί είναι ικανός, αλλά γιατί αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει.  
042
 
-Αρκετοί κάνουν windsurfing στην Ελλάδα ως χόμπι. Εσύ προχώρησες πιο πέρα και έφτασες σε αγωνιστικό επίπεδο. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε πιο πολύ στο άθλημα του windsurfing;
 
“Όταν το είδα πρώτη φορά αυτό που με συγκίνησε ήταν η ταχύτητα, η θάλασσα με είχε τραβήξει από μικρό και  το να τη συνδυάσω με άθληση ήταν ότι καλύτερο για εμένα.
Όταν λοιπόν έμαθα ότι μπορώ να κάνω windsurf αθλητικά το επέλεξα κατευθείαν… Βέβαια αργότερα κατάλαβα ότι  είτε σαν χόμπι είτε σαν άθλημα το windsurf είναι πάνω από όλα τρόπος ζωής οπότε είναι η αίσθηση που μου δίνει η οποία με ώθησε να κάνω όλα τα υπόλοιπα.” 
 
-Το αγώνισμά σου, το freestyle windsurfing τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει αρκετά στην Ελλάδα και σ' αυτό βέβαια συμβάλλουν οι αγώνες και τα events που διοργανώνονται. Φέτος το Μάιο είχαμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Windsurfing Freestyle Open 2011, στην παραλία των "Μύλων", στον Άη Γιάννη της Λευκάδας. Πως τα πήγε η Ελλάδα στους αγώνες αυτούς;
 
“Αρκετά καλά θα έλεγα! Πιο μπροστά στην 5Η θέση  τερμάτισε ο Σταμάτης Προμπονάς, ο Αlex Tetsis 9ος και εγώ 17ος , ένα άσχημο αποτέλεσμα αλλά δυστυχώς φέτος είναι η χρονιά που υπηρετώ τη θητεία μου με ότι αυτό συνεπάγεται .....
Γενικά πάντως η παρουσία της Ελλάδας στο συγκεκριμένο χώρο είναι σε καλά επίπεδα για το χρόνο που υπάρχει  και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε πιο πολλές επιτυχίες.” 
 
-Το freestyle windsurf είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα που τραβάει τα βλέμματα και καθηλώνει όποιον παρακολουθεί τις επιδέξιες κινήσεις των αθλητών. Επομένως έχει και όλα τα στοιχεία να γίνει ένα άθλημα με πολλούς και φανατικούς φίλους- θεατές. Πιστεύεις ότι έχει την ανάλογη προβολή;
 
“Δυστυχώς δεν έχει ιδιαίτερη προβολή όλο το άθλημα του windsurfing, αλλά το freestyle αναφέρεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και εκεί είναι που πρέπει να έχει μεγάλη προβολή και δυστυχώς δεν έχει καθόλου.”  
 
-Νιώθεις ότι υποστηρίζεται γενικά η δική σου προσπάθειά και το freestyle windsurf;
falasairna reef 289
 
"Έχω τη χαρά  να με υποστηρίζουν κάποιες εταιρίες όπως η Quiksilver , η Blu Caffe και η Maui Sails τις οποίες ευχαριστώ θερμά. Γενικά το άθλημα υποστηρίζεται σχετικά αλλά όχι όσο θα έπρεπε για τις δυνατότητες που υπάρχουν. 
Επίσης η οικογένειά μου και κάποια φιλικά πρόσωπα έχουν συμβάλει πολύ στη προσπάθειά μου και αυτό είναι που  με κάνει πιο χαρούμενο.” 
 
-Πόσοι Έλληνες αθλητές υπάρχουν στο freestyle σε αγωνιστικό επίπεδο;
 
“Σε αγώνες υπάρχουν περίπου 30 συμμετοχές αλλά ο βασικός κορμός είναι 20 αθλητές”.
 
-Εκτός από εντυπωσιακό, το freestyle windsurfing είναι όπως αντιλαμβάνομαι κι ένα απαιτητικό αγώνισμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που απαιτεί από έναν αθλητή του δικού σου επιπέδου;
 
“Σίγουρα υπομονή, πολύ καλή φυσική κατάσταση και το κυριότερο  να γίνεις ένα με τον εξοπλισμό.” 
 
-Πες μας λίγα λόγια για την προαγωνιστική σου προετοιμασία. Τι προπόνηση κάνεις για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του αγωνίσματός σου;
 
"Επειδή είμαι ιδιαιτέρα τυχερός και κάνω πάρα πολύ windsurf δεν ασχολούμαι τακτικά με προετοιμασία εκτός νερού. Κατά διαστήματα κάνω λίγο τρέξιμο η γυμνάζομαι με άλλους τρόπους έτσι ώστε να διατηρώ την φυσική μου κατάσταση. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι διατάσεις και η διατήρηση της ευλυγισίας του σώματος. Τελευταία έχω αποφασίσει να κάνω SUP όταν δε φυσάει οπότε να διατηρώ και την επαφή μου με τη θάλασσα.  Επίσης κάνω και μασάζ ιδιαιτέρα σε περιόδους που καταπονείται πολύ το σώμα μου.” 
 
-Ποιες είναι οι βασικές φιγούρες του freestyle windsurf;
 
“Το επίπεδο του αθλήματος γενικά έχει ξεφύγει και είναι και κάτι που το κάνει πιο απαιτητικό και δύσκολο,  αλλά σίγουρα για να αρχίσει να ασχολείται κάποιος πρέπει να κάνει spock flaka grubby και duck tack.” 
 
-Υπάρχουν γυναίκες στο αγώνισμα;
 
“Δυστυχώς πολύ λίγες αλλά γενικά αρχίζουν και ασχολούνται περισσότερο.” 
 
-Έχει διαφορές ο εξοπλισμός σε σχέση  τα υπόλοιπα αγωνίσματα windsurf;
 
“Ναι φυσικά… Kαταρχήν οι σανίδες οι οποίες είναι  πιο κοντές και πιο πλατιές από τις  υπόλοιπες  των ιδίων διαστάσεων,  συνήθως λίγο πιο ελαφριές με πιο χοντρό tail για το slide και σίγουρα πιο φιλικές. Tώρα στα πανιά οι διαφορές είναι μεγαλύτερες. Τα πανιά που είναι εξειδικευμένα για  freestyle δεν έχουν x ply  επένδυση στο μονοφιλ 
έχουν πιο μικρή και κοφτή  ποδιά, μικρότερη μάτσα και μεγαλύτερη επιφάνεια στο leech από τα υπόλοιπα πανιά του ίδιου μεγέθους. 
Επίσης ο αετός του πανιού είναι πιο stiff (σκληρός/άκαμπτος).
 
- Στους αγώνες αυτοσχεδιάζεις ή ακολουθείς αυστηρά μια σειρά από κινήσεις;
5979252079 8e88a712c8 z
 
“Eίναι δύσκολο να ακολουθήσεις αυστηρά μια σειρά για το λόγο ότι οι συνθήκες ποτέ δεν είναι οι ίδιες, οπότε πάντα πρέπει να προσαρμόζεσαι και να αυτοσχεδιάζεις.  Όμως υπάρχουν κάποιες φιγούρες που τις κάνω σχεδόν πάντα.” 
 
- Έχεις νιώσει ποτέ αδικημένος από την κρίση των βαθμολογητών;
 
“Όχι ιδιαίτερα αν και στα αθλήματα που υπάρχουν κριτές πάντα υπάρχουν απρόοπτα.” 
 
-Ποιος είναι ο ιδανικός καιρός για freestyle;

“Φλατ νερό και αέρας για 4.8.” 
 
-Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
 
“Λόγω της θητείας μου δεν μπορώ να κάνω σχέδια, αλλά θα ήθελα να πάω στη Βόλβη το Σεπτέμβριο για τον αγώνα slalom και στο Ισραήλ για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς  για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.” 
 
 
 Ταυτότητα
-Όνομα: Νίκος Αθανασίου
-Γεννήθηκε: Στην Αθήνα στις  09/06/1983 και μεγάλωσε στην Πετρούπολη.
-Ξεκίνησε το windsurfing: Σε ηλικία 12 χρονών στο εξοχικό του στο Πόρτο Χέλι. Μετέπειτα, 16 χρονών, άρχισε την αγωνιστική σταδιοδρομία στην Ολυμπιακή κατηγορία με διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο και από το 2001 ασχολείται με το freestyle. Ήταν ο πρώτος έλληνας που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ως πρωταθλητής Ελλάδας το 2008 στην κατηγορία freestyle με τον αριθμό GR9.
Αγαπημένοι αθλητές του windsurfing: Robby Naish, Antoine Albeau, Tonky Frans, Francisco Goya, Mark Angulo και  ο Kelly Slater από το surf. 
-Αγαπημένες ασχολίες εκτός από το windsurf: cinema, μουσική και ιντερνέτ 
-Κακές συνήθειες: καφές 
-Αγαπημένο φαγητό: Κινέζικο! 
-Το μεγαλύτερο προτέρημα: “το ψάχνω ακόμα”
-Αγωνιστικές διακρίσεις στην Ελλάδα/Αγώνισμα freestyle: 1ος 3s freestyle 2008, 2ος dakine freestyle classic 2009, 6oς στο πανελλήνιο 2010, 1ος frulite on the go great boarders 2011
-Αγωνιστικές διακρίσεις στην Ελλάδα/Αγώνισμα slalom: 10ς πανελλήνιο 2011, 6ος jeep funboard cup 2009.
-Αγωνιστικές διακρίσεις στην Ολυμπιακή Κατηγορία: 2ος νέος το 2000 στην Ολυμπιακή Κατηγορία.
 
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.gre9.blogspot.com/
 
Τimbertrail.gr 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:01
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo