Wakeboarding: Σπορ & θέαμα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
WATER FUN
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 17:21

wakeboarder-girl

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Το wakeboard είναι ένα από τα πιο δημοφιλή  θαλάσσια σπορ  στο οποίο ο αθλητής (wakeboarder) κατευθύνει μια σανίδα (wakeboard) που σύρεται από ταχύπλοο με ταχύτητα περίπου 30-40 χλμ κάνοντας ελιγμούς και άλματα στα απόνερα που δημιουργεί το σκάφος. 

 Το wakeboard είναι ένα από τα πιο θεαματικά σπορ που συνδυάζει την ευελιξία με τη δύναμη και γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο αθλητής εξελίσσει κάθε φορά την τεχνική του εφαρμόζοντας νέα κόλπα και φιγούρες. Το άθλημα διεθνώς υποστηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία θαλάσσιου σκι & Wakeboard -International Waterski & Wakeboard Federation (ΙWWF) που διοργανώνει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών, το Παγκόσμιο κύπελλο & το World Trophy σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες των κρατών μελών. Από το 1967, η IWWF είναι επίσημος συνεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  και αριθμεί περισσότερα από 90 κράτη μέλη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι.

Ιστορία

Η ιστορία του wakeboard ξεκινάει από την Αμερική, όπου οι σέρφερς χρησιμοποιούσαν σκάφη για να τους τραβάνε στις λίμνες τις Φλόριντα ενώ αυτοί σερφάρανε στα απόνερα του σκάφους. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και πλήθαιναν οι φίλοι αυτής της νέας δραστηριότητας, ένα νέο σπορ φαινόταν να γεννιέται καθώς οι σανίδες κατασκευάζονταν πλέον όλο και μικρότερες για να είναι αποτελεσματικές στο νέο σπορ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ένας σέρφερ από το Σαν Ντιέγκο, ο Tony Finn σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη σανίδα αποκλειστικά για wakeboard και την ονόμασε “Skurfer” και λίγο αργότερα ίδρυσε μαζί με τον John Hamilton την πρώτη εταιρία wakeboard στον κόσμο.

Οι πρώτες σανίδες δεν είχαν δέστρες για να δένονται τα πόδια του αναβάτη πάνω τους, και έτσι οι αναβάτες έκαναν μόνο μανούβρες surf παίζοντας με τα απόνερα του σκάφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80  οι σανίδες άρχισαν να βελτιώνονται και οι πρώτες δέστρες εμφανίσθηκαν στην αγορά. Στην αρχή οι δέστρες είχαν την μορφή αυτών που χρησιμοποιούνται και στο windsurf και έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους αναβάτες να χρησιμοποιήσουν τα απόνερα του σκάφους και σαν βατήρες για να κάνουν άλματα και φιγούρες όπως του snowboard.

Το wakeboard εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως “Skurfer” η “Ski Board” και το πρώτο πρωτάθλημα Skurfer έγινε το 1990 και καλύφθηκε τηλεοπτικά από το Αμερικάνικο κανάλι ESPN. Το μειονέκτημα αλλά και ο λόγος που το wakeboard δεν είχε τόσο μεγάλη πρόοδο ήταν ότι τότε, οι σανίδες ήταν πολύ βαριές και χοντρές και ο αναβάτης ήταν πολύ περιορισμένος στις κινήσεις του.

Η επανάσταση όμως στον εξοπλισμό έγινε από τον Herb O’Brien, ιδρυτή της μεγαλύτερης εταιρίας θαλασσίου σκι στον κόσμο. Ο O’Brien συγκέντρωσε τους καλύτερους σχεδιαστές και κατασκευαστές surf από τη Χαβάη και κατασκεύασαν την σανίδα “Hyperlite Pro”. Αυτή η σανίδα είναι από τις πιο γνωστές σανίδες στον κόσμο και υπεύθυνη για την αναγέννηση του αθλήματος και την μεγάλη του εξέλιξη. Βελτιωμένες δέστρες ήρθαν στην αγορά και πλέον το ski board ονομάστηκε wakeboard (wake σημαίνει απόνερο).

Τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα από το 1994 κι έπειτα, το wakeboard έγινε ένα πολύ δημοφιλές άθλημα που τροφοδοτήθηκε αρκετά από πρώην αθλητές του θαλάσσιου σκι που βρήκαν στο νέο σπορ τις δόσεις αδρεναλίνης που χρειάζονταν.

Το σκάφος

 Το wakeboard πραγματοποιείται με διαφορετικό σκάφος απ αυτό του θαλάσσιου σκι έτσι ώστε τα απόνερα να είναι μεγαλύτερο και ο πυλώνας που ενώνει το σχοινί με το σκάφος σε υψηλότερο σημείο. Αυτό βοηθά τον αθλητή να πάρει φόρα και χτυπώντας τα απόνερα του σκάφους να ‘πετάξει’ και να πραγματοποιήσει στον αέρα τη φιγούρα του η οποία μπορεί να περιέχει grabs, spins, rolls ή και το συνδυασμό αυτών.

Στους αγώνες νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανάλογα με τοη δυσκολία του trick, το ύψος πραγματοποίησης αλλά και την τεχνική. Κι όλα αυτά σε 2 διαδρομές απόστασης 360μ η κάθε μια με δικαίωμα μιας πτώσης.

Εξοπλισμός

Ο απαραίτητος εξοπλισμός αποτελείται από τη σανίδα, τις δέστρες, τα γάντια, το σωσίβιο, το σχοινί με τη λαβή και τη στολή.  Οι τιμές του εξοπλισμού κυμαίνονται περίπου από 250€ για τη σανίδα, 200€ για τις δέστρες, 30€ για τα γάντια, 60€ το σωσίβιο γιλέκο, 60-70€ για τη στολή. Υπάρχουν όμως προσφορές για σανίδα και δέστρες με λιγότερα από 300€ , ενώ μπορεί ψάχνοντας κανείς να βρει καλές ευκαιρίες σε μεταχειρισμένο εξοπλισμό.IMG_2034

Έλληνες αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Wakeboard

Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετείχε φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Wakeboard που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 12 ως τις 17 Ιουλίου 2011, καταλαμβάνοντας την 21η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες, αφήνοντας πίσω της δυνατές χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία κ.ά.
Η ελληνική αποστολή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην διοργάνωση με την σοβαρότητα και την συνοχή των αθλητών της.
Συνολικά έλαβαν μέρος 253 αθλητές απο 36 χώρες που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών στη ιστορία του θεσμού. Στην αποστολή μας έλαβαν μέρος οι αθλητές μας Στέφανος Καββαδάς, Κάρολος Κατωπόδης, και Ελπίδα Ευθυμίου από την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου,η Παναγιώτα Κοκκόνη και ο Νίκος Γιαμαίος απο τον όμιλο της Πάτμου,και η Αφροδίτη Χριστοδούλου από τον όμιλο της Πάρου.
Αρχηγός αποστολής ο κ.Γιάννης Γκάρτζος (Team Captaim)o κ.Βασίλης Σιούνης (Coach) και συνοδός η κ.Αλεξάνδρα Χριστοδούλου-Κονιδά.

Που μπορώ να μάθω

 Στις διάφορες σχολές το κόστος για το μάθημα είναι γύρω στα 30 € για το 15λεπτο ενώ περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός.

Σχολές
Σχολή θαλασσίων σπορ στο Καράβι του Σχοινιά, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Γεν. Γραμ. Αθλητισμού. Εδώ διεξάγεται κάθε χρόνο Πρωτάθλημα Wakeboard.   Καράβι Σχοινιάς, Λ. Ποσειδώνος 198, Μαραθώνας, τηλ/φαξ 22940-55950
Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης , Λαιμός Βουλιαγμένης, τηλ. 210 8962416
Moraitis Sports Center, Σχοινιάς Μαραθώνα, τηλ. 22940 55965
Επίσης, πληροφορίες θα βρείτε στο site www.wakeboard.gr, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ (www.waterski.gr)

Timbertrail.gr
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:13
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo