Ιστιοσανίδα:Πρύμα απόλαυση! PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
WATER FUN
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 22:07

falasairna reef 289

Όταν οι Πολυνήσιοι σέρφερς γλιστρούσαν με τις ξύλινες σανίδες πάνω στα ψηλά κύματα της Χαβάης μέχρι την ακτή, «παίζοντας» ουσιαστικά με τις ισχυρές δυνάμεις του νερού και του αέρα, ασφαλώς δεν είχαν φανταστεί ότι εξασκούσαν μια πρώιμη μορφή ενός μελλοντικού Ολυμπιακού αθλήματος που θα εξελισσόταν σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πως ξεκίνησε

Το άθλημα του windsurfing κατάγεται από το surfing (κυματοδρομία), σε συνδυασμό με την ιστιοπλοΐα. Ένας ναυτικός, ο Jim Drake, και ένας φίλος του surfing, o Hoyle Schweizer, είχαν την ιδέα να τοποθετήσουν άλμπουρο και πανί στην απλή  σανίδα του surf. Η δυσκολία δεν ήταν στη σύλληψη της ιδέας αλλά στην πρακτική της εφαρμογή. Οι δύο φίλοι ανακάλυψαν και πατεντάρησαν έναν ειδικό σύνδεσμο-μηχανισμό που επέτρεπε στο rig (δηλαδή το άλμπουρο, το πανί και τη διπλή μάτσα μαζί) να στερεώνεται πάνω σε μία σανίδα του surf, φτιαγμένη από πολυαιθυλένιο, να περιστρέφεται και να κινείται ελεγχόμενα προς κάθε κατεύθυνση. O συνδυασμός αυτός σανίδας-πανιού έδωσε ένα πολύ ελαφρό ιστιοπλοϊκό σκάφος, το μόνο που μπορούσε να ταξιδεύει χωρίς τιμόνι. Ονόμασαν την εφεύρεσή τους Windsurfer και άρχισαν τη μαζική παραγωγή του στις αρχές τις δεκαετίας του '70. 

Βασικά χαρακτηριστικά 

Η ιστιοσανίδα (windsurf) είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Αποτελείται από τη σανίδα (board) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί) και έχει μήκος από 2,5 έως 4 μέτρα και βάρος από 7 έως 20 κιλά. Στο μπροστινό μέρος της σανίδας υπάρχει μια υποδοχή στην οποία μπορεί να δεθεί σχοινί για ρυμούλκηση. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο (fin). Eπιπλέον, οι σανίδες με μήκος πάνω από 3 μέτρα έχουν μία μικρή καρίνα (πτερύγιο) στο κέντρο τους, μειώνοντας την πιθανότητα ανατροπής. Η καρίνα αυτή τοποθετείται μέσω μιας σχισμής στο κέντρο της σανίδας και ασφαλίζεται κατά τη διάρκεια του windsurfing, ενώ μετά αφαιρείται.

Εξοπλισμός 

Εκτός από το σκάφος & τα εξαρτήματά του, στον εξοπλισμό του winsurfer περιλαμβάνονται ακόμα:

  • Γάντια
   Τα γάντια δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λαβή (αίσθηση) των χεριών στη μάτσα. Ο ρόλος τους είναι να τα προστατεύουν από τις φουσκάλες και τα κοψίματα και να τα κρατούν ζεστά.
  • Κουκούλα
   Είναι φτιαγμένη από συνθετικό ελαστικό (νεοπρένιο) και φοριέται κυρίως τις ημέρες που έχει κρύο. Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά, πολύ ελαφριά προστατευτικά 'κράνη' από ελαστικό, για καλύτερη προστασία.
  • Παπούτσια
   Ο αθλητής πρέπει να πατά σταθερά στη σανίδα. Ειδικά για το windsurfing, υπάρχουν πολύ ελαφριά παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, που, επιπλέον, προστατεύουν τα πόδια από μικροκοψίματα. Για τις πιο κρύες ημέρες, υπάρχουν ελαφριά μποτάκια από νεοπρένιο που κρατούν τα πόδια ζεστά.
  • Στολή
   Οι στολές επιτρέπουν στους αθλητές να ασκούνται στο αγαπημένο τους σπορ ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα. Φτιαγμένες από σχεδόν αδιάβροχα υλικά, προστατεύουν τον αθλητή και τον κρατούν ζεστό. Πρέπει να εφαρμόζουν καλά στο σώμα, χωρίς όμως να εμποδίζουν τις κινήσεις του.
  • Ζώνες (δέστρες)
   Οι ζώνες αυτές φοριούνται στη μέση και δένονται με σχοινιά πάνω στο άλμπουρο. Βοηθούν στο να γίνει ο χειρισμός ευκολότερος και λιγότερο κουραστικός, γιατί μεταφέρουν μέρος της δύναμης του αέρα από τα χέρια στο σώμα του αθλητή.
  • Γιλέκο-σωσίβιο
   Είναι ένα βοήθημα που ξεκουράζει τον αθλητή στο νερό και, όταν βρίσκεται πάνω στην ιστιοσανίδα του, τον προστατεύει από το κρύο.
  • Εξοπλισμός ασφαλείας
   Για περιπτώσεις κινδύνου, όσοι κάνουν windsurfing πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοβολίδες, σφυρίχτρα και σημαιούλα κινδύνου. Ετσι, μπορούν να ειδοποιήσουν από απόσταση και να καλέσουν βοήθεια. 
Ένα άθλημα με εκατομμύρια φίλους

To windsurfing είναι ένα συναρπαστικό άθλημα με περισσότερους από 40 εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. Σην Ελλάδα το άθλημα είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του '80 και αριθμεί χιλιάδες φίλους καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι υποδομές (σχολές, καταστήματα, αθλητική οργάνωση κλπ) ευνόησαν την ανάπτυξή του. Θα ήταν παράλειψη ασφαλώς να μην αναφερθούμε στις διεθνείς επιτυχίες  του Έλληνα Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος με τα δύο του Ολυμπιακά μετάλλια (χρυσό στην Ατλάντα το 1996 & Αργυρό στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004) και τις διεθνείς του διακρίσεις έφερε το windsurfing στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυξάνοντας τη δημοτικότητά του.

Εκπαίδευση αρχαρίων

“Το βασικό πρόγραμμα εκμάθησης είναι διάρκειας 10 ωρών και φυσικά ατομικό αφού ο κάθε εκπαιδευόμενος είναι διαφορετικός”, μας λέει ο κ. Μωραΐτης  υπεύθυνος τoυ αθλητικού κέντρου Moraitis Σχινιά Sport Center που λειτουργεί από το 1979 και διαθέτει windesurfing ακαδημίες για αρχάριους και επαγγελματίες, “Σε κάθε μάθημα υπάρχει ένας στόχος και ο μαθητής μαζί με τον δάσκαλο δουλεύουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα πρώτα μαθήματα γίνονται σε οριοθετημένο θαλάσσιο χώρο (διάδρομος με σημαδούρες) και κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο εκπαιδευόμενος βρίσκεται σε διαρκή επαφή - με τον εκπαιδευτή για περισσότερη ασφάλεια, άμεση διόρθωση των σφαλμάτων αλλά και επιβράβευση”.

Τα μαθήματα για ένα πλήρες πρόγραμμα αρχαρίων 10 ωρών στοιχίζουν  περίπου 200€ ανάλογα με τη σχολή και περιλαμβάνουν και την παροχή του ειδικού εξοπλισμού.

Αγορά εξοπλισμού  

Η συμβουλή μας είναι να δοκιμάσετε πρώτα windsurfing, να κάνετε πρώτα τα βασικά μαθήματα και να βεβαιωθείτε ότι το άθλημα αυτό σας ταιριάζει πριν αποφασίσετε να δαπανήσετε χρήματα για να αγοράσετε εξοπλισμό. Αν παρόλα αυτά είστε σίγουροι για την επιλογή σας, στην αγορά θα βρείτε μία εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία σκαφών και εξαρτημάτων. Ένα καινούργιο σκάφος στοιχίζει από 700 μέχρι 1.500€, ενώ υπάρχει και η λύση του μεταχειρισμένου που κοστίζει σαφώς χαμηλότερα (περίπου 350-400€). Μια καλή λύση για μεταχειρισμένα είναι να ρωτήσετε στις σχολές winsurfing. Προσοχή στην αγορά εξοπλισμού, δεν αγοράζουμε ότι μας αρέσει αλλά ότι ενδείκνυται για το επίπεδο και την ασφάλειά μας.

Για το πανί υπολογίστε περίπου 200€ , αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα, γιατί σε μέρες με λιγότερο αέρα θα πρέπει να βάζετε μεγαλύτερο πανί και σε μέρες με πολύ αέρα, μικρότερο. Μια λύση είναι να πάρετε κάτι ενδιάμεσο που θα σας καλύψει σε ευρεία γκάμα ανέμων.

Το άλμπουρο (κατάρτι) θα σας κοστίσει περίπου 150€ θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να ευνοεί την ισορροπία του σκάφους.

Τέλος η μάτσα  (η λαβή την οποία χρησιμοποιεί ο αθλητής για να μεταβάλλει τη θέση του πανιού σε σχέση με τον αέρα) θα σας στοιχίσει περίπου άλλα 300€.

Κατηγορίες σανίδων 

Ανάλογα με τη χρήση του οι σανίδες χωρίζονται σε κατηγορίες:

 • Course: είναι μεγαλύτερες τόσο σε μήκος όσο και σε χωρητικότητα (περισσότερα από 100 λίτρα). Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος μιας ιστιοσανίδας, τόσο καλύτερα ταξιδεύει με λίγο αέρα. Τέτοιου τύπου σανίδες είναι εύκολες στο χειρισμό και απευθύνονται σε όσους ξεκινούν το άθλημα.
 • Slalom: είναι οι σανίδες που επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες σε ήρεμη θάλασσα.
 • Wave: είναι μικρότερες και ανθεκτικότερες σανίδες και χρησιμοποιούνται σε θάλασσα με ψηλό κυματισμό και άλματα σε συνθήκες δυνατών ανέμων.
 • Speed: είναι οι σανίδες που, λόγω κατασκευής (λεπτές και επιμήκεις), χρησιμοποιούνται σε ήρεμη θάλασσα και μπορούν να πετύχουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.
 • Τύπου M, mistral: οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μερικές εταιρείες δέχονται να κατασκευάσουν και ειδικές παραγγελίες.
 Ασφάλεια

Γενικά το windsurfing είναι ένα ασφαλές άθλημα με χαμηλό ποσοστό ατυχημάτων που όμως δεν ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα που λέει ότι θα πρέπει να τηρούμε τους κανονισμούς ασφαλείας που προϋποθέτει. Η αιτία των περισσοτέρων ατυχημάτων εντοπίζεται στα λάθη και την επιπολαιότητα των σερφιστών και σχεδόν ποτέ στην κακή λειτουργία, ή σε βλάβη του εξοπλισμού τους. Το windsurfing ως άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, αν γίνεται σωστά. Γι' αυτό οι σχολές και οι προπονητές του windsurfing, πρέπει να εξασφαλίζουν την διάδοση των απλών, δοκιμασμένων και πολύτιμων κανόνων ασφαλείας, που προστατεύουν το σερφίστα από καταστάσεις επικίνδυνες τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους. Γι΄ αυτό προσέξτε κάποιες απλές και βασικές συμβουλές:

 • Δοκιμάστε τη λειτουργία του σκάφους και του rig πριν από κάθε έξοδο. Κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο ειδικά στον σύνδεσμο, τα σχοινιά και τους κόμπους τους, όπως επίσης το άλμπουρο, το πανί και την μάτσα.
 • Ειδικά στα μικρά σκάφη τα οποία προορίζονται για δυνατό αέρα και δυσκολότερες καιρικές συνθήκες, πρέπει ως αρχή να δένετε το rig και το σκάφος με ένα πρόσθετο σχοινί ασφαλείας. Στο δυνατό αέρα, τα μικρά σκάφη παρασύρονται τόσο γρήγορα, που είναι συχνά αδύνατον να τα φτάσει, ακόμα και ο ταχύτερος κολυμβητής.
 • Σε πολύ αέρα πρέπει να τριμάρουμε πανί που είμαστε σε θέση να ελέγχουμε.
 • Είναι απαραίτητη η προστατευτική και κατάλληλη στολή κατά του κρύου. Ακόμα και στις θερμές εποχές, καλύψτε τη μέση σας και τα πόδια σας. Είναι εξαιρετική η σημασία μιας καλής χειμερινής στολής μια και σε περιπτώσεις όπου κατά καιρούς έχουν ακουστεί να μείνουν σερφίστες, λόγω κάποιου προβλήματος στον εξοπλισμό τους, για πολλές ώρες στην θάλασσα, να γλίτωσαν την υποθερμία λόγω καλής ποιότητας στην στολή. Για τον λόγο αυτό αξίζει μια μικρή επιπλέον δαπάνη για την αγορά μιας καλής στολής.
 • Αν κάνετε windsurfing σε άγνωστα για σας νερά, φροντίστε να μάθετε τις βασικές πληροφορίες: ρεύματα, ξαφνικοί άνεμοι, ιδιαιτερότητες του καιρού κλπ.
 • Να μην βγαίνετε ποτέ μόνος/η. Ειδικά όταν φυσάει δυνατός αέρας οπότε και οι χειρισμοί απαιτούν κάποια εμπειρία. Αυτός ο βασικός κανόνας έχει αγνοηθεί πολλές φορές με αποτέλεσμα δαπανηρές επιχειρήσεις διάσωσης, ακόμα και θανάτους.
 • Όταν πλέετε κοντά σε ακτές πρέπει για λόγους αρχής να φοράτε γάντζο με σωσίβιο. Τουλάχιστον ένα μέρος του ρουχισμού σας πρέπει να έχει φωτεινά, ευδιάκριτα χρώματα.
 • Όταν αλλάξετε από ένα all-round funboard σε ένα μικρότερο και γρηγορότερο σκάφος, εξασκηθείτε πρώτα στην οδήγηση με τα πόδια πριν δοκιμάσετε μεγάλες ταχύτητες.
 • Όταν υπάρχει συνωστισμός στο νερό, από λουόμενους και άλλους σερφίστες, πρέπει να πηγαίνετε προσεκτικά χωρίς θεαματικούς ελιγμούς!
 • Βασικά, διατηρήστε μια απόσταση γύρω στα 100 μέτρα από τους λουόμενους. Χρειάζεται προσοχή ειδικά στα βαθιά από κολυμβητές και δύτες.
 • Να σέβεστε πάντα την φύση, να διατηρείτε τις ακτές και τις παραλίες καθαρές και να αφήνετε το σκάφος και το rig σας σε σημείο που δεν εμποδίζει την πρόσβαση στο νερό για άλλους σερφίστες.
 • Συνεισφέρετε στην σωστή συνύπαρξη με άλλους που κάνουν θαλάσσια σπορ ακολουθώντας σχολαστικά τους κανόνες προτεραιότητας.
 • Όταν κάνετε surf κοντά στην ακτή, πάρτε μαζί σας μερικά από τα ακόλουθα βοηθήματα διάσωσης: Γάντζο με πρόσθετη πλευστότητα ή σωσίβιο. Σχοινί ασφαλείας και σχοινί ρυμούλκησης. Φωτοβολίδες διάσωσης. Ζεστή στολή. Ανταλλακτικό σύνδεσμο. Επιπλέον σχοινιά. Αυτοκόλλητη ταινία.
Σχολές windsurf στην Ελλάδα
 • Πάρος: SurfClub – Σάντα Μαρία (τηλ.: 22840-52.491-3, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ),
 • Paros Surf Club – Νέα Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-41.778, www.parosurf.gr)
 • Sunwind – Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-42.900, www.sunwind.gr), Punda
 • Surf Club – Πούντα (τηλ.: 6977-003.855),
 • Force Seven Fanatic Centre – Χρυσή Ακτή (τηλ.: 22840-41.789).
 • Νάξος: Naxos Surf Club – Λαγκούνα (τηλ.: 22850-29.170, www.naxos-surf.com),
 • Mikri Vigla Watersports – Μικρή Βίγλα (τηλ.: 22850-75.357, www.naxos-windsurf.com).
 • Μύκονος: Pezi Huber – Καλαφάτης (www.pezi-huber.com).
 • Ιος: Ios Sports – Μυλοπότας (τηλ.: 22860-91.622, www.ios-sports.gr),
 • Yialos Watersports – Γιαλός (τηλ.: 2286092.463, www.yialoswatersports.com).
 • Κάρπαθος: Club Mistral – Αφιάρτης (www.windsurfing-karpathos.com).
 • Λήμνος: Surf Club Keros – Κέρος (τηλ.: 6944-156.679, www.surfclubkeros.gr).
 • Σητεία: Freak Surf (www.freak-surf.com).
 • Κως: Big Blue – Ψαλίδι (τηλ.: 22420-27.625, www.bigblue-surfcenter.gr).
 • Λέρος: Pray For Wind – Αλίντες (www.pray-forwind.com).
 • Ρόδος: Rhodes Windsurfing Acedemy – Ιαλυσός (τηλ.: 22410-96.380, www.rwa.gr),
 • Prasonisi Center – Πρασονήσι (τηλ.:2244091.044, www.prasonisicenter.com).
 • Λευκάδα: Club Vassiliki – Βασιλική (τηλ.: 26450-31.588), Active Shop – Βασιλική (τηλ.: 26450-31.600, www.activeshop.gr).
 • Αττική: Αίολος – Λούτσα (τηλ.: 22940-26.326, www.aiolosclub.gr),
 • Κούρος – Ανάβυσσος (www.kouros-club.gr), Καράβι – Σχινιάς (τηλ.: 22940-55.950, www.karavi.gr)
 •  Μωραΐτης – Σχινιάς (τηλ.: 22940-55.965, www.moraitis-sports.gr),
 • Νησάκια – Λούτσα (www.nissakia.gr),
 • Ricci di Mare – Λούτσα (τηλ.:2294029.138,www.riccidimaresurfclub.gr)

Πληροφορίες επίσης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ (www.eio.gr)

ΠΗΓΕΣ: windsurfing.gr, moraitis-sports.gr, gentlemensguide.wordpress.com, in.gr

Σημείωση: Στη φωτογραφία είναι ο Νίκος Αθανασίου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές στο αγώνισμα του Windsurf/Freestyle (Διαβάστε εδώ συνέντευξή του στο timbertrail.gr)


Τimbertrail.gr
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:22
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo