Surfing: Πιο fun δεν γίνεται! PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
WATER FUN
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 00:37

  i318566379_47706_5

  Του Ανδρέα Καλογερόπουλου

To σέρφινγκ (surfing)  είναι  θαλάσσιο σπορ στο οποίο ένας αθλητής,  ο σέρφερ (surfer) κατευθύνει μια σανίδα (surfboard) που κινείται με τη δύναμη του νερού από την κορυφή ενός κύματος και διαγωνίως προς την ακτή. Το surf ήταν για αιώνες κεντρικό στοιχείο της πολυνησιακής κουλοτούρας. Οι θαλασσοπόροι και τα μέλη των πληρωμάτων που ταξίδευαν στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ήταν οι πρώτοι που είδαν πολυνήσιους surfers και περιέγραψαν αυτή την πρακτική στις σημειώσεις τους. 

 Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο James King αξιωματικός του βασιλικού ναυτικού που υπηρέτησε υπό τον Βρετανό θαλασσοπόρο Captain Cook ανέφερε για τους surfers της Χαβάης που είχε ήδη αποικιστεί από τους Πολυνήσιους από το 400 μ.Χ.

Το σέρφινγκ έχει κοινά στοιχεία με άλλα σπορ όπως το kitesurfing και το windsurfing που είναι παράγωγα σπορ με τη διαφορά ότι στο kite και στο wind η κίνηση προέρχεται από τον άνεμο, όμως μπορούν να εκμεταλλευτούν και τη δύναμη των κυμάτων. Επίσης το surfing  ενέπνευσε ως άθλημα και το skateboarding τη δεκαετία του ’60 στην Καλιφόρνια, όπου οι πιτσιρικάδες αντέγραφαν τις κινήσεις και το στυλ των κορυφαίων surfers της εποχής εκείνης. Γενικά στις ΗΠΑ στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη, οι σέρφερς έχουν μια έντονη κουλτούρα καθώς πολλοί έχουν κάνει επίκεντρο της ζωής τους το σέρφ. Το ντύσιμό τους, τα αυτοκίνητά τους, ο τρόπος ζωής τους γυρίζει γύρω από το σέρφ.

Το surfing στην Ελλάδα i307298081_57134_5

Το σέρφινγκ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1993 στην περιοχή της Πάργας στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, με πρωτοπόρους τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κωστή και τον Άκη Γεραλέξη που σέρφαραν στα κύματα του Ιονίου προσελκύοντας σταδιακά κι άλλους φίλους του αθλήματος. Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, το σέρφινγκ είναι ένα άθλημα που αριθμεί 500 περίπου ενεργούς σέρφερς σε ολόκληρη τη χώρα. 

Για να ξεκινήσει κάποιος σέρφινγκ θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξέρει καλό κολύμπι και να έχει καλή φυσική κατάσταση. Οι περισσότεροι σέρφερς γυμνάζονται (τρέξιμο, ενδυνάμωση κορμού) ώστε να είναι αποτελεσματικοί στις απαιτήσεις του αθλήματος. Μια σειρά μαθημάτων είναι απαραίτητη για τον αρχάριο: "Σχολές διοργανώνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όπου μπορεί κανείς να νοικιάσει σανίδες και να μάθει τα βασικά σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα" μας λέει ο Γιώργος Παπανδρέου γκουρού του αθλήματος που διατηρεί σχολή surfing στην Πάργα (www.surfingreece.piczo.com).
                                                                                                                                                                                                            Σεπτέμβριος 1993. Η αρχή του surf στην Ελλάδα

Τα είδη του σέρφινγκ

Στο σέρφ υπάρχουν δύο διαφορετικά στυλ το longboarding και το shortboarding που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό της σανίδας αλλά και στο στυλ οδήγησης από τον σέρφερ . Υπάρχουν πολλά είδη σανίδας, ποιές όμως είναι οι καταλληλότερες για κάθε περίπτωση; "Ένα mini Malibu 7΄0 με 7΄8 ή ένα longboard είναι ότι καλύτερο για έναν αρχάριο" μας λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, "Ένα fish board από 5΄8 έως 6΄6 είναι ότι πρέπει για κάποιους που έχουν κάνει αρκετές φορές (1 χρόνο τουλάχιστον). Ένα shortboard είναι κατάλληλο μόνο για έμπειρους (2 χρόνια τουλάχιστον που είναι έτοιμοι για οff the lip, aerials και new school τρικ)."

 Ένα σπορ για όλες τις εποχές

 Το σέρφινγκ γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι και μάλιστα το χειμώνα οι συνθήκες πολλές φορές είναι πιο ευνοϊκές από την άποψη των καιρικών συνθηκών. “Πριν ξεκινήσουμε για surf θα πρέπει πάντα να έχουμε πρόγνωση καιρού" τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, "Για να δημιουργηθούν στη χώρα μας κύματα κατάλληλα για surf θα πρέπει η δύναμη του ανέμου να είναι τουλάχιστον 5 μποφώρ. Στο  μέρος που πάμε για surfing θα πρέπει εκτός από τη δύναμη του αέρα να λάβουμε υπόψη μας και τη διεύθυνσή του. Όταν για παράδειγμα φυσάει νοτιάς τα καλύτερα μέρη είναι η Αττική, η Πελοπόννησος, η Ασπροβάλτα στη Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Πάργα.  Όταν φυσάει βοριάς είναι η Κρήτη, η Τήνος, η Νάξος, η Ικαρία και η Εύβοια."

 Τι πρέπει να  προσέχουμε                                                                                                                                                                                                          

Ο όρος extreme στο surfing όπως και σε άλλα επωνομαζόμενα extreme sports δεν αφορά το ίδιο το άθλημα αλλά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται "Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Τα κύματα είναι αργά και σχετικά μικρά,ενώ δεν υπάρχουν κοράλια ή καρχαρίες. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι  δεν πρέπει να κάνουμε surf κοντά σε λουόμενους γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού" τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σχολές surfing 

 http://www.facebook.com/l/488b03JQCnW6em8sxRRpUEypZsw;www.tinossurflessons.com
http://www.facebook.com/l/488b0sNgYCdlE_H2H8oxcPIiomw;www.surfingreece.piczo.com

Ορολογία του surf  

Paddling: Από τα πιο δύσκολα κομμάτια. Ξαπλωμένος στη σανίδα, κολυμπάς κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας το κύμα που θες να «καβαλήσεις».
Duck Dive: Η «βουτιά της πάπιας». Βουλιάζεις τη σανίδα και περνάς κάτω από το κύμα.
Drop: Την ώρα που κάνεις paddling παίρνεις την προτεραιότητα πάνω στο κύμα και συνεχίζεις μέχρι να σηκωθείς.
Riding: Όρθιος πάνω στη σανίδα κάνεις τη διαδρομή πάνω στο κύμα,κινείσαι διαγώνια στο κύμα, παίρνοντας φόρα από την ορμή του.
 

Σημεία surfing στην Ελλάδα:

 1. Pelekas
2. Ag. Giorgis
3. Kastro
4. Amoudia
5. Lygia
6. Reef
7. Asprovalta
8. Sarti
9. Horefto
10. Metohi
11. Vouliagmeni
12. Kolibithra
13. Naxos
14. Ikaria
15. Falasarna
16. Iraklio
17. Palaiohora
18. Kalo Nero
19. Agrili
20. Lagouvardos
21. Voidokilia
 
Timbertrail.gr
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:14
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo