Η τέχνη του Ορειβατείν PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MOUNTAIN FUN
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 15:32
 

mountaineering top

H ορειβασία είναι αναγνωρισμένο άθλημα που έχει ως φυσικό χώρο το βουνό και περιλαμβάνει την ορεινή πεζοπορία, το ορειβατικό σκι και την αναρρίχηση. Παρόλο που η ορειβασία  ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να φτάσει κανείς το υψηλότερο σημείο ενός απάτητου βουνού, πλέον έχει χωριστεί σε εξειδικευμένους τομείς που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του βουνού όπως η  αναρρίχηση σε βράχο, η αναρρίχηση στον πάγο και το ορειβατικό σκι.

Eπιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Όλα τα είδη απαιτούν αθλητική ικανότητα και τεχνογνωσία προκειμένου να είναι ασφαλή.

Η UIAA (γαλλικά: Union Internationale des Associations dAlpinisme- Διεθνής Ένωση Ορειβατικών Συλλόγων, αγγλικά: International Mountaineering and Climbing Federation-Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) είναι το παγκόσμιο διοικητικό όργανο για την ορειβασία και την αναρρίχηση, το οποίο ασχολείται με θέματα όπως, η πρόσβαση, η ιατρική και ορειβατική προστασία, η ασφάλεια, η νεανική αναρρίχηση και η αναρρίχηση στον πάγο.

Τεχνική

I)Χιόνι

450px-Summitting Island Peak

Το συμπυκνωμένο χιόνι επιτρέπει στους ορειβάτες να προχωρήσουν με τα πόδια. Τα καρφιά (Crampons) είναι συχνά απαραίτητα προκειμένου οι ορειβάτες να κινηθούν πιο αποτελεσματικά στο χιόνι και στον πάγο. Τα καρφιά έχουν 8-14 αιχμές και προσαρμόζονται στην μπότα του ορειβάτη. Χρησιμοποιούνται στο σκληρό χιόνι και στον πάγο προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη έλξη.

Η χρησιμοποίηση διάφορων τεχνικών του αλπικού σκι και της ορειβασίας για την άνοδο και την κάθοδο σε ένα βουνό, αποτελεί ένα αυτόνομο άθλημα, το οποίο ονομάζεται ορειβατικό σκι (βλέπε άρθρο timbertrail.gr)

Η ασφαλής άνοδος και  κάθοδος σε μια χιονισμένη πλαγιά απαιτεί την χρήση πιολέ (piolet) καθώς επίσης και πολλές, διαφορετικές τεχνικές επιδέξιας χρήσης των ποδιών, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο αιώνα, κυρίως στην Ευρώπη.

II)Παγετώνες

Κατά την μετακίνηση πάνω σε κομμάτια παγετού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τις ρωγμές. Οι γιγαντιαίες αυτές σχισμές στο πάγο δεν είναι πάντοτε ορατές, καθώς το χιόνι που πέφτει και παγώνει μπορεί να δημιουργήσει χιονογέφυρες. Μερικές φορές οι χιονογέφυρες μπορεί να έχουν πάχος μερικών ιντσών. Οι ορειβάτες χρησιμοποιούν ένα σύστημα σχοινιών για να προστατευτούν από τέτοιους κινδύνους. Οι ομάδες που αποτελούνται από δυο έως πέντε ορειβάτες δένονται με ένα σχοινί σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Αν ένας ορειβάτης αρχίσει να πέφτει τα άλλα μέλη της ομάδας εκτελούν έναν ορειβατικό ελιγμό αυτό-σύλληψης για να σταματήσουν την πτώση στη ρωγμή  έτσι ώστε να τον τραβήξουν έξω από την σχισμή του παγετώνα.

III)Πάγος 

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ασφαλούς αναρρίχησης στον πάγο. Αν το έδαφος είναι απότομο αλλά όχι κάθετο, τότε ο επικεφαλής της ομάδας μπορεί να τοποθετήσει ειδικές βίδες στον πάγο (παγόβιδες) και να δέσει το σχοινί για προστασία. Κάθε αναρριχητής στην ομάδα πρέπει να στερεωθεί μετά από την άγκυρα (ρελέ)  και ο τελευταίος να σηκώσει ο ίδιος την άγκυρα. Αν το έδαφος γίνει πολύ απότομο, χρησιμοποιούνται κανονικές τεχνικές αναρρίχησης στον πάγο, κατά τις οποίες οι αναρριχητές δένονται με σχοινί γύρω από ένα βράχο και προχωρούν ένας -ένας.

Τα καταφύγια

Οι ευρωπαϊκές ορειβατικές περιοχές, συγκεκριμένα, διαθέτουν ένα δίκτυο από ορεινά καταλύματα (που αποκαλούνται «Καταφύγια» ("refuges" στην Γαλλία, "rifugi" στην Ιταλία, "cabanes" στην Ελβετία, "Hütten" στην Γερμανία και στην Αυστρία, "koča" στην Σλοβενία, "refugios" στην Ισπανία και "hytte" στην Νορβηγία). Τα ορεινά καταφύγια (βλέπε άρθρο timbertrail.gr) περιλαμβάνουν συνήθως έναν κοινόχρηστο χώρο τραπεζαρίας με κοιτώνες εξοπλισμένους με στρώματα, κουβέρτες ή παπλώματα και μαξιλάρια. Οι επισκέπτες χρειάζεται να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους υπνόσακους. Οι εγκαταστάσεις είναι συνήθως υποτυπώδεις αλλά, δεδομένης της τοποθεσίας τους, προσφέρουν συνήθως στοιχειώδες καταφύγιο, κάνουν τις διαδρομές ευρύτερα προσβάσιμες, επιτρέποντας το μοίρασμα ενός ταξιδιού σε μέρες και μειώνοντας το βάρος του εξοπλισμού που πρέπει να μεταφέρουν οι ορειβάτες.

I)Καταφύγιο – βάση (*δηλ, καταυλισμός στους πρόποδες ενός βουνού)

DSCN2089

Το καταφύγιο-βάση, είναι μια περιοχή που χρησιμοποιείται για την στέγαση των ορειβατών κατά την διάρκεια του εγχειρήματος της ανάβασης σε μια κορυφή. Τα καταφύγια βάσης βρίσκονται σε σημεία που παρέχουν ασφάλεια από τις σφοδρές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν καταφύγια βάσης σε πολλά γνωστά ή δύσκολα βουνά. Εκεί όπου η κορυφή δεν μπορεί να προσεγγιστεί από ένα καταφύγιο-βάση μέσα σε μια ημέρα, υπάρχουν επιπρόσθετα καταφύγια, τα οποία βρίσκονται πιο πάνω από το καταφύγιο – βάση. Για παράδειγμα, η διαδρομή στην νοτιανατολική κορυφογραμμή του Όρους Έβερεστ διαθέτει καταφύγιο-βάση καθώς επίσης (κανονικά) και καταφύγια Ι έως ΙV.

II)Μπίβουακ (Bivouac, Αυτοσχέδια, Υπαίθρια Κατασκήνωση)

 Στο πλαίσιο της ορειβασίας, ένα μπίβουακ ή μπίβι, είναι ένα αυτοσχέδιο αναπαυτήριο που μπορεί να συνεπάγεται ύπνο στο έδαφος με έναν υπνόσακο ή σάκο μπίβουακ. Τέτοιου είδους σάκοι κατασκευάζονται από αδιάβροχες μεμβράνες που σταματούν την υπερβολική εφίδρωση του ορειβάτη, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Πολλές φορές σε μικρές, μερικώς – προστατευόμενες περιοχές, όπως οι σχισμές που σχηματίζονται στο σημείο όπου η κινούμενη μάζα χιονιού/ παγετός διαχωρίζεται από ορεινές χαραμάδες (bergschrund), οι ρωγμές πάνω σε βράχους ή τα χαντάκια που είναι σκαμμένα στο χιόνι, χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επιπλέον καταφύγιο από τον αέρα. Αυτές οι τεχνικές ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται αρχικά μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, όμως μερικοί ορειβάτες στοχεύουν από την αρχή στα μπίβουακ για να γλιτώσουν το βάρος μιας σκηνής, όταν οι συνθήκες χιονιού είναι κατάλληλες ή όταν έχουν χρόνο να φτιάξουν μια σπηλιά από χιόνι. 

III)Σκηνή

Mountaineering Nepal

Η σκηνή είναι το πιο συνηθισμένο καταφύγιο που χρησιμοποιείται στο βουνό. Σε εκτεθειμένες περιοχές, μπορεί να χρειάζονται ανεμοφράχτες από χιόνι ή πέτρες προκειμένου να κρατήσουν την σκηνή. Υπάρχουν εξειδικευμένες σκηνές για ορειβασία, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για ισχυρούς ανέμους και για μέτρια έως βαριά φορτία χιονιού.

IV)Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι στην ορειβασία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στους αντικειμενικούς κινδύνους που υπάρχουν ανεξάρτητα από την παρουσία του ορειβάτη, όπως οι κατολισθήσεις, οι χιονοστιβάδες και οι κακές καιρικές συνθήκες, και στους υποκειμενικούς κινδύνους, που σχετίζονται μόνο με παράγοντες που εξαρτώνται από τον ορειβάτη.

Η βλάβη στο σύστημα εξοπλισμού (αστοχία υλικού) και οι πτώσεις λόγω απροσεξίας, κούρασης ή ελλιπούς τεχνικής αποτελούν παραδείγματα υποκειμενικών κινδύνων. Μια διαδρομή που σαρώνεται διαρκώς από χιονοστιβάδες και θύελλες θεωρείται ότι εμπεριέχει υψηλό επίπεδο αντικειμενικού κινδύνου, ενώ μια τεχνικά πολύ πιο δύσκολη διαδρομή που παρέχει σχετική ασφάλεια από τέτοιου είδους κινδύνους μπορεί να θεωρηθεί ως αντικειμενικά ασφαλέστερη.

Σε όλες τις διαδρομές, οι ορειβάτες θα πρέπει να ασχολούνται με κινδύνους όπως οι κατολισθήσεις, η αποκοπή κομματιών πάγου, οι χιονοστιβάδες, οι πτώσεις από χιονισμένες πλαγιές και με τους κινδύνους που προέρχονται από το υψόμετρο ή τις καιρικές συνθήκες. Για την επιλογή και την ακολουθία μιας διαδρομής χρησιμοποιώντας τις ικανότητες και την εμπειρία του, ο ορειβάτης θα πρέπει να εξασκείται στην τεχνική της ορειβασίας. 

V)Πτώσεις Βράχων 

Κάθε βραχώδες όρος διαλύεται σιγά – σιγά εξαιτίας της διάβρωσης, μια διαδικασία που γίνεται ιδιαίτερα γρήγορα πάνω από την γραμμή του χιονιού. Οι προσόψεις των βράχων σαρώνονται διαρκώς από πέτρες που πέφτουν, γεγονός που είναι πιθανό να αγνοεί ο ορειβάτης. Οι πέτρες που αποκολλώνται τείνουν να σχηματίζουν αυλακώσεις στην πρόσοψη των βράχων, για αυτό η άνοδος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, πολλές φορές οι πλευρές τους είναι ασφαλείς όταν έχει αποκολληθεί κάποια πέτρα από το μέσον. Ορισμένες μέρες οι πέτρες πέφτουν πιο συχνά απ’ ότι σε άλλες, ανάλογα με τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες. Ο πάγος που έχει σχηματιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να συγκρατεί προσωρινά τις πέτρες στην πρόσοψη του βράχου αλλά η ζεστασιά της μέρας ή το νερό από το χιόνι που λιώνει ή η βροχή ενδέχεται να αποκολλήσουν εύκολα αυτές τις πέτρες.

Η τοπική εμπειρία αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τον προσδιορισμό του βαθμού αποκόλλησης σε τέτοιες διαδρομές. Η κατεύθυνση του βάθους στο υπόστρωμα του πετρώματος προσδιορίζει καμιά φορά τον βαθμό κινδύνου σε μια συγκεκριμένη πρόσοψη. Το είδος του βράχου θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Όταν οι πέτρες πέφτουν συχνά, υπάρχουν από κάτω τρίμματα, ενώ στις χιονισμένες πλαγιές, οι πέτρες που  πέφτουν δημιουργούν αυλακώσεις, ορατές από μεγάλη απόσταση. Κατά τον σχεδιασμό της ανόδου σε μια νέα κορυφή ή σε μια άγνωστη διαδρομή, οι ορειβάτες θα πρέπει να ψάξουν για τέτοια ίχνη.

Όταν οι πέτρες που αποκολλώνται αναμιγνύονται με σημαντική ποσότητα χιονιού ή νερού διαμορφώνεται μια χιονοστιβάδα από λάσπη (συνηθισμένη στα Ιμαλάια). Είναι πολύ σημαντικό οι ορειβάτες να αποφεύγουν την κατασκήνωση στην πιθανή γραμμή πτώσης. 

VI)Πτώση Πάγου

Τα σημεία όπου ο πάγος μπορεί να σπάσει μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων. Πέφτει στα σπασμένα τμήματα παγετώνων (seracs) και από προεξέχοντα γείσα που έχουν διαμορφωθεί στις απότομες προσόψεις των βράχων, και αυτές πέφτουν συχνά σε καλό καιρό που ακολουθεί τις κρύες και θυελλώδεις ημέρες. Θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και οι περιοχές απ’  όπου αποκολλώνται βράχοι. Τα seracs σχηματίζονται αργά και αργούν να φτάσουν σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Συνήθως πέφτουν κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά από το πιο ζεστό χρονικό διάστημα της μέρας.

VII)Πτώσεις από βράχους 

Η ικανότητα ενός αναρριχητή φαίνεται από την επιλογή της χειρολαβής και του πατήματος, και από την πρόσφυση στις λαβές που έχει επιλέξει. Πολλά εξαρτώνται από την ικανότητα του να υπολογίζει την αντοχή του βράχου, προκειμένου να υποστηρίξει το βάρος που φέρει. Πολλά χαλαρά πετρώματα είναι αρκετά σταθερά ώστε να φέρουν το βάρος ενός αναρριχητή, αλλά η εμπειρία είναι απαραίτητη για να γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς είναι αξιόπιστοι, και απαιτείται δεξιότητα στην μεταφορά του βάρους σε αυτούς χωρίς σπασμωδικές κινήσεις.

Στα διαβρωμένα βράχια το σχοινί πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, μήπως προκαλέσει την αποκόλληση κομματιών βράχου και την πτώση τους πάνω σε αυτούς που βρίσκονται από κάτω. Παρόμοια προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις χειρολαβές και στα πατήματα, για τον ίδιο λόγο.

Η βασικότερη αρχή , είναι εκείνη της συνεργασίας. Όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να μεριμνούν για τους άλλους και να δρουν σαν ανεξάρτητες μονάδες. Κάθε μέλος της ομάδας θα πρέπει να γνωρίζει ενόσω κινείται τι κάνει το μέλος της ομάδας που προηγείται και που έπεται. Μετά από κακές καιρικές συνθήκες οι απότομοι βράχοι καλύπτονται συχνά από ένα λεπτό στρώμα πάγου ( γλάσο από πάγο), που μπορεί να τους καταστήσει απροσπέλαστους. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα καρφιά αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα.

VIII)Χιονοστιβάδες

 Κάθε χρόνο στις Άλπεις, 120-150 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από μικρές χιονοστιβάδες. Στην πλειοψηφία τους είναι σχετικά έμπειροι άντρες σκιέρ, ηλικίας από 20-35 ετών καθώς επίσης και δάσκαλοι του σκι και οδηγοί. Το ρίσκο μιας διέλευσης στο χιόνι δημιουργεί πάντοτε μεγάλη πίεση. Υπάρχουν πολλοί τύποι χιονοστιβάδας, αλλά δυο είναι εκείνοι που εμπνέουν την μεγαλύτερη ανησυχία. Πρόκειται για τις χιονοστιβάδες από χιόνι και τις χιονοστιβάδες από πάγο.

1.Χιονοστιβάδες Πλάκας

topics avalanche 395

Αυτή η μορφή χιονοστιβάδας εμφανίζεται όταν μια πλάκα από χιόνι αποκοπεί και αρχίσει να γλιστρά προς τα κάτω. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο επικίνδυνες χιονοστιβάδες.

2. Σκληρές Χιονοστιβάδες Πλάκας

 Αυτός ο τύπος χιονοστιβάδας σχηματίζεται από σκληρό χιόνι σε μια συμπαγή πλάκα, που δεν σπάει εύκολα καθώς γλιστρά προς τα κάτω, έχοντας ως αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων τμημάτων που κατρακυλούν από το βουνό.

3. Μαλακές Χιονοστιβάδες Πλάκας

 Αυτός ο τύπος χιονοστιβάδας διαμορφώνεται και πάλι από ένα συμπαγές στρώμα χιονιού και τείνει να διαλύεται πιο εύκολα.

4.Χιονοστιβάδες Χαλαρού/Ξηρού Χιονιού

 Αυτός ο τύπος χιονοστιβάδας προκαλείται από μια μικρή ποσότητα χιονιού εν κινήσει το οποίο συσσωρεύεται σε μια μεγάλη πτώση, γνωστή και ως υγρή χιονοστιβάδα  ή «σημείο απελευθέρωσης». Αυτό το είδος χιονοστιβάδας είναι απατηλά επικίνδυνο καθώς είναι μπορεί να προκαλέσει την πτώση ορειβάτη ή σκιέρ και να τον θάψει κάτω από το χιόνι, ή να τον ρίξει από έναν γκρεμό σε ένα έδαφος παγίδα.

Η επικινδυνότητα αυξάνεται συνήθως στις πλαγιές τις οποίες προτιμούν πολλοί σκιέρ, δηλαδή τις μακριές, ορθάνοιχτες πλαγιές, με λίγα δέντρα ή μεγάλους βράχους, 30-45 μοίρες γωνία κλίσης, μεγάλη ποσότητα φρέσκου χιονιού, αμέσως μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, η μια πλαγιά «στέγαστρο από την καταιγίδα». Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδες υγρού τύπου ή χαλαρές χιονοστιβάδες («τέλματα»). Το πρόσθετο βάρος μιας υγρής χιονοστιβάδας μπορεί να προκαλέσει μια χιονοστιβάδα πλάκας. Το 90% των καταγεγραμμένων θυμάτων έχουν καταπλακωθεί από χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν από τους ίδιους ή άλλα μέλη της ομάδας.

Οι χιονοστιβάδες πάγου αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο στις παγωμένες οροσειρές. Προκαλούνται από την κατάρρευση ασταθών κομματιών από τμήματα πάγου που είναι αιχμηρά ή προεξέχουν, γνωστά και ως κρεμαστοί παγετώνες. Λόγω του ότι αποτελούν μέρος ενός παγετώνα, οι χιονοστιβάδες πάγου μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες βράχων. Οι χιονοστιβάδες πάγου είναι αρκετά επικίνδυνες επειδή μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, φτάνοντας μερικές φορές τα 8 χιλιόμετρα επάνω στην παγωμένη επιφάνεια μιας κοιλάδας. Οι χιονοστιβάδες πάγου είναι καθημερινό φαινόμενο σε περιοχές όπως η Αλάσκα, τα Όρη του Αγίου Ηλία και οι Παγετώνες της Κολούμπια.

Όταν βγαίνουν εκτός πίστας ή διασχίζουν το αλπικό έδαφος, τα μέλη των ομάδων θα πρέπει πάντα να μεταφέρουν:

Πομποδέκτες χιονοστιβάδων, συσκευές εντοπισμού και φτυάρι (για τον απεγκλωβισμό θυμάτων, καθώς είναι πέντε φορές πιο γρήγορα από τα χέρια)

Επίσης συστήνεται η εκπαίδευση στις χιονοστιβάδες. Η ειρωνεία είναι ότι οι έμπειροι σκιέρ που εκπαιδεύονται στις χιονοστιβάδες αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό θύματα από χιονοστιβάδες. Ίσως επειδή, λόγω εμπειρίας είναι πιο πιθανό να διασχίσουν περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε χιονοστιβάδες, και σίγουρα επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται αρκετά με τον αν ο εξοπλισμός τους είναι πραγματικά γρήγορος και αποτελεσματικός στην διάσωσή τους.

Ακόμα και με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και εκπαίδευσης, υπάρχει μια στις πέντε πιθανότητες θανάτου, αν παγιδευτούν σε επικίνδυνη χιονοστιβάδα, και μόνο 50% πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί, σε περίπτωση που παγιδευτούν περισσότερο από λίγα λεπτά. Η καλύτερη λύση είναι να μάθουν πώς να αποφεύγουν τις επικίνδυνες συνθήκες.

IX)Παγωμένες Πλαγιές

mountaineering top

 Για την διέλευση από πλαγιές με πάγο ή σκληρό χιόνι, τα καρφιά αποτελούν απαραίτητο εξάρτημα του ορειβατικού εξοπλισμού. Ενώ το  βήμα – κοπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές φορές σε χιονισμένες πλαγιές μέτριας γωνίας κλήσης, αυτή μπορεί να είναι μια αργή και κουραστική διαδικασία, που δεν παρέχει την υψηλότερη προστασία για τα καρφιά. Παρ’ όλα αυτά, στο μαλακό, συμπιεσμένο  χιόνι, τα καρφιά παρεμποδίζονται εύκολα από χιονόμπαλες, οι οποίες μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Και στις δυο περιπτώσεις, το πιολέ όχι μόνο βοηθά στην τήρηση της ισορροπίας αλλά παρέχει στον ορειβάτη την δυνατότητα της αυτό-σύλληψης σε περίπτωση γλιστρήματος ή πτώσης. Σε μια πραγματικά παγωμένη πλαγιά, ωστόσο, το πιολέ σπανίως επιδρά στην αυτό-σύλληψη. Ως πρόσθετο μέτρο προστασίας στις απότομες παγωμένες πλαγιές, ο αναρριχητής μπορεί να δέση το σχοινί σε ειδικές βίδες θαμμένες βαθιά στον πάγο.

 X)Καιρός

 Οι κυριότεροι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τον καιρό επικεντρώνονται στις αλλαγές που προκαλούνται στην κατάσταση του χιονιού και των βράχων, κάνοντας ξαφνικά την κίνηση σε αυτούς πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη απ’ ότι είναι σε φυσιολογικές συνθήκες.

 Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την ανίχνευση της διαδρομής ενώ η βροχή μπορεί να εμποδίσει την επιλογή της ευκολότερης γραμμής που έχει καθοριστεί υπό συνθήκες καλοκαιρίας. Σε μια καταιγίδα, ο ορειβάτης που χρησιμοποιεί πυξίδα για την πλοήγηση του έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με έναν εμπειρικό παρατηρητή. Σε μεγάλες επιφάνειες χιονιού, είναι, φυσικά, ευκολότερο να κάνει κανείς λάθος από ότι είναι σε μια βραχώδη επιφάνεια, αλλά η ευφυΐα και η εμπειρία αποτελούν τους καλύτερους καθοδηγητές στην ασφαλή πλοήγηση στους αντικειμενικούς κινδύνους.

Οι καλοκαιρινές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν έντονους κεραυνούς. Αν τύχει ο ορειβάτης/αναρριχητής  να στέκεται πάνω ή κοντά στην κορυφή, κινδυνεύει να χτυπηθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνό  ενώ αναρριχούνταν. Στις περισσότερες ορεινές περιοχές, οι τοπικές καταιγίδες αναπτύσσονται από αργά το μεσημέρι μέχρι νωρίς το απόγευμα. Πολλοί ορειβάτες κάνουν μια «αλπική έναρξη», ξεκινάνε δηλαδή πριν ή με το πρώτο φως έτσι ώστε να βρίσκονται ήδη στην διαδικασία κατάβασης, όταν οι καταιγίδες αρχίσουν να εντείνονται καθώς οι κεραυνοί και άλλα καιρικά φαινόμενα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια τους. Οι υψηλοί άνεμοι μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση υποθερμίας καθώς και να καταστρέψουν τον εξοπλισμό, όπως τις σκηνές που χρησιμοποιούνται σαν καταφύγιο. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ένα είδος ξηρού αέρα που εμφανίζεται συνήθως στην υπήνεμη πλευρά της οροσειράς, γνωστός ως Fohnwind, όπως αυτός που πνέει συνήθως στο όρος Eiger, στις Ελβετικές Άλπεις.

X1)Το Υψόμετρο

Η ταχεία ανάβαση μπορεί να οδηγήσει στην νόσο των ορέων. Η καλύτερη θεραπεία είναι η άμεση κατάβαση. Το μότο του ορειβάτη-αναρριχητή για το μεγάλο υψόμετρο είναι «ανέβα ψηλά, κοιμήσου χαμηλά», το οποίο αναφέρεται στην μέθοδο της αναρρίχησης σε μεγάλο υψόμετρο για εγκλιματισμό και της επιστροφής σε χαμηλότερο υψόμετρο για ύπνο.

Στα συνήθη συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβάνονται ο ισχυρός πονοκέφαλος, τα προβλήματα στον ύπνο, η ναυτία, η έλλειψη όρεξης, ο λήθαργος, και οι πόνοι στο σώμα. Η νόσος των ορέων μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (ΕΟΜΥ), ή πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (ΠΟΜΥ) , τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για την ζωή του ασθενούς εντός 24 ωρών.

Στα ψηλά βουνά, η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλότερη και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στην αναπνοή. Αυτή είναι και η αιτία που προκαλεί την νόσο των ορέων. Όλοι θα πρέπει να εγκλιματίζονται, ακόμα και οι εξαιρετικοί ορειβάτες που έχουν ανέβει σε μεγάλα ύψη. Γενικώς, οι ορειβάτες ξεκινούν να χρησιμοποιούν μπουκάλα οξυγόνου όταν το υψόμετρο ξεπερνά τα 7000 μέτρα. Εξαιρετικά ικανοί ορειβάτες έχουν ανέβει σε υψόμετρο 8000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ) χωρίς οξυγόνο, έχοντας σχεδόν πάντα ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εγκλιματισμού.

 XII)Ηλιακή ακτινοβολία

 Η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται σημαντικά καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται πιο λεπτή όσο αυξάνεται το υψόμετρο, απορροφώντας λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία. Η κάλυψη του χιονιού που αντανακλά την ακτινοβολία μπορεί να οξύνει τα αποτελέσματα έως και 75%, αυξάνοντας τους κινδύνους και την βλάβη από ηλιακά εγκαύματα και τύφλωση από το χιόνι. Το 2005, ένας ερευνητής ορειβάτης, ο John Semple, διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις του όζοντος πάνω από τον μέσο όρο στο οροπέδιο του Θιβέτ μπορεί να αποτελέσουν πρόσθετο κίνδυνο για τους ορειβάτες.

 Είδη Ορειβασίας

 Στην Ευρώπη, η ορειβασία αναφέρεται συχνά ως Αλπινισμός. Οι Αλπινιστές αναρριχούνται συνήθως σε μεσαίου μεγέθους παγωμένα βουνά, όπως οι Άλπεις ή τα Βραχώδη Όρη. "Γρήγορα και ελαφριά", είναι το σύνθημα των αλπινιστών σε αντίθεση με την ορειβασία σε στιλ εκστρατείας (η οποία επιχειρείται συνήθως στην περιοχή των Ιμαλάϊων), που θα μπορούσε να θεωρηθεί αργή και βαριά, όπου οι ορειβάτες χρησιμοποιούν αχθοφόρους, υποζύγια, ειδικά αεροπλάνα, μάγειρες, πολλαπλές μεταφορές μεταξύ των κατασκηνώσεων, χρήση σταθερών γραμμών κ.α. Οι ιμαλαϊστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα υψόμετρα, εκτεταμένη κλίμακα χρόνου, πιο μακρινές διαδρομές, ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Η επικράτηση αυτού του στιλ ορειβασίας στα Ιμαλάια είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της φύσης των βουνών της περιοχής. Επειδή η πορεία έως ένα καταφύγιο – βάση μπορεί να πάρει μέρες ή ακόμα και εβδομάδες, και η ανάβαση στα βουνά των Ιμαλάϊων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, είναι απαραίτητος ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού και προμηθειών. Αυτός είναι ο λόγος που η ανάβαση σε στιλ εκστρατείας χρησιμοποιείται συχνά σε μεγάλες και απομονωμένες κορυφές των Ιμαλάϊων .

Στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική υπάρχει λιγότερη ανάγκη για αυτό το στιλ ορειβασίας στα περισσότερα μεσαίου μεγέθους βουνά. Τα βουνά αυτά μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μπορεί κανείς να ανέβει και να αναρριχηθεί σε αυτά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

  • Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (www.eooa.gr)
 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 

 

Αττική 

Όνομα-Πόλη-Τηλέφωνο
Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ) Αθήνα 210 3238775  www.aos.gr
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΟΣ) Αθήνα 210 3212355 www.eosathinon.gr
Αττικός Όμιλος Αθήνα 210 5235149 www.attikosomilos.gr
Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) Αθήνα 210 8218401 www.poa.gr
Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Αθηνών Αθήνα 210 3834817 www.seoathinas.gr
Ελληνική Μορφωτική Εκδρομική Λέσχη Αθήνα 210 3803686 
Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών 210 3807093 Αθήνα 
ΠΑΝ Φυσιολατρικός Σύλλογος Αθήνα 210 8224777 www.panas.gr
Όμιλος Φυσιολατρικός Ορειβατικός Ζωγράφου Αθήνα 210 7773665 
Σύνδεσμος Φυσιολατρικός Καλλιθέας Αθήνα 210 9597470 
Φύση και Περιπέτεια Club Αθήνα 210 3844650 
Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθήνα 210 3813184 
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών (ΕΟΣ) Αχαρνές 210 2461528  www.eosacharnon.gr
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας Ελευσίνα 210 5545430 
Ορειβατική Λέσχη Αιγάλεω Αιγάλεω 210 5909456 
Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας Βούλα 210 9657879 
Όμιλος Φυσιολατρών Ορειβατών Βούλας Βούλα 210 8959363 
Φυσιολατρικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Ηρακλείου Νέο Ηράκλειο 210 2826276 
ΑΣ Ορειβατών Χιονοδρόμων ΕΟΣ Πειραιά  Πειραιάς 210 4118400 
ΖΗΝΝ Πειραιάς 210 4170810 
Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιώς Πειραιάς 210 4177561 
Σύλλογος Φυσιολατρών Ορειβατών Πειραιώς ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ Πειραιάς 210 4174094 www.fop.gr
Μορφωτικός Φυσιολατρικός και Κοινωνικός Σύλλογος Πειραιώς ΦΟΙΒΟΣ Πειραιάς 210 4135387 
Φυσιολατρικός Ομιλος Πειραιώς (ΦΟΠ) Πειραιάς 2104170814
Βριλησσός Φυσιολατρική Κίνηση  www.vrilisos.gr
EΠΟΣ Φυλής 210 2411148 www.eposfilis.gr

Πελοπόννησος 

ΕΟΣ Αιγίου Αίγιο 26910 25285 
Χ Ο Ο Άργους Άργος 27510 27700 
ΣΟΧ Καλαβρύτων Καλάβρυτα 26920 22611 
ΕΟΣ Καλαμάτας Καλαμάτα 27210 27700 
ΕΟΣ Κορίνθου Κόρινθος 27410 29970 
ΕΟΣ Ξυλοκάστρου Ξυλόκαστρο 27430 22918 
ΕΟΣ Πατρών Πάτρα 2610 273912 www.eospatras.gr
ΕΟΣ Σπάρτης Σπάρτη 27310 22574 
ΕΟΣ Τριπόλεως Τρίπολη 2710 232243 
Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων Τρίπολη 2710 234980
ΣΕΟ Πάτρας 2610 279764 www.olenos.gr

Στερεά Ελλάδα & Ήπειρος 

ΕΟΣ Αγρινίου Αγρίνιο 26410 45512 
ΕΟΣ Αμφίκλειας Αμφίκλεια 22340 22640 
ΕΟΣ Άμφισσας Αμφισσα 22650 28577 
ΟΧΣ Αράχoβας Αράχοβα 22670 31118 
ΕΟΣ Άρτας Άρτα 26810 28146 
ΕΟΣ Άσπρων Σπιτιών Δίστομο 22670 41552 
ΟΧΣ Δυτικής Στεράς Ελλάδος Κόρινθος 2741029970 
ΕΟΣ Ιωαννίνων Ιωάννινα 26510 22138 www.orivatikos.gr
ΕΟΣ Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας 26410 61088 
ΕΟΣ Καρπενησίου Καρπενήσι 22370 23051 
ΕΟΣ Λαμίας Λαμία 22310 26786 
ΑΧΟ Λιβαδειάς Λιβαδειά 22610 28771 
ΕΧΟΣ Λιβαδειάς Λιβαδειά 22610 20711 
ΕΟΧΣ Ναυπάκτου Ναύπακτος 
ΕΟΣ Πάπιγκου Πάπιγκο 26530 4113 
ΕΟΣ Πρέβεζας Πρέβεζα 26820 21156 

Θεσσαλία & Εύβοια 

ΕΟΣ Βόλου Βόλος 2421025696 www.eosvolos.gr
ΧΟΣE Ελασσόνας Ελασσόνα 24930 23467 
ΟΛ Καλαμπάκας Καλαμπάκα 24320 24117 
ΟΧΟ Καρδίτσας Καρδίτσα 24410 70946 
ΕΟΣ Λάρισας Λάρισα 2410 350976 
ΣΟ Λάρισας Λάρισα 2410 535531 
ΕΟΣ Νέας Αγχιάλου Νέα Αγχίαλος 24210 77722 
Σύλλογος Ορειβασίας Μετεώρων-Ασπροποτάμου Καλαμπάκα 24320 24446 
ΣΟΧ Τρικάλων 24320 28943 www.soxt.gr  
ΕΟΣ Χαλκίδας 22210 25230 Χαλκίδα 
ΣΕΟ Χαλκίδας Χαλκίδα 2221029211 

Μακεδονία & Θράκη 

ΣΧΟ Βέροιας Βέροια 23310 26970 
ΧΟΣ Γρεβενών Γρεβενά 24620 28602 
ΦΟΧΣ Δεσκάτης Δεσκάτη 24930 31756 
ΕΟΣ Δράμας Δράμα 25210 33054 
ΟΛ Εορδαίας Πτολεμαΐδα 24630 53953 
ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 2310 278288 www.eosthessalonikis.gr
ΟAΛ Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 2310 518116 www.oalth.gr
ΣΕΟ Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 2310 224710 www.seoreivaton.gr
ΕΟΣ Καβάλας Καβάλα 2510 224294 
ΛΟΧ Καβάλας Καβάλα 
ΣΟΧ Καβάλας Καβάλα 2510 835952, 
ΕΟΣ Κατερίνης Κατερίνη 23510 23102 
ΣΕΟ Κατερίνης Κατερίνη 23510 29712 
ΕΟΣ Κάτω Νευροκοπίου Κάτω Νευροκόπι 25230 22558 
ΕΟΣ Κοζάνης Κοζάνη 24610 25600 
ΣΕΟ Κοζάνης Κοζάνη 24610 25909 
ΕΟΣ Κομοτηνής Κομοτηνή 25310 29411 
ΕΟΣ Λιτοχώρου Λιτόχωρο 23520 84544 
ΕΟΣ Νάουσας Νάουσα 23320 28567 
ΕΟΣ Νιγρίτας Νιγρίτα 23220 24924 
ΕΟΣ Ξάνθης Ξάνθη 25410 24818 www.eosx.gr
ΕΟΣ Προσοτσάνης Προσοτσάνη 25220 22077 
ΕΟXΣ Πρώτης Σερρών Πρώτη Σερρών 23240 61116 
ΧΟΟ Πτολεμαΐδας Πτολεμαΐδα 24630 27501 
ΕΟΣ Ροδολίβους Ροδολίβος 23240 71252 
ΕΟΣ Σερρών Σέρρες 23210 53790 
ΟΣ Σιάτιστας Σιάτιστα 24650 22805 
ΣΕΟ Φλώρινας Φλώρινα 23850 26377 
ΣΟΧ Φλώρινας Φλώρινα 23850 29939 

Κρήτη 

ΣΟΧ Ηρακλείου Ηράκλειο 2810 227609 
ΣΟΧΟ Λασιθίου Αγ. Γεώργιος Λασιθίου 
ΕΟΣ Ρεθύμνου Ρέθυμνο 28310 22710 
ΕΟΣ Χανίων Χανιά 28210 44647 www.eoshanion.gr
ΣΧΟ Χανίων Χανιά 28210 76520 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:05
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo