Απλά μοναδικός! PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MOUNTAIN FUN
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 15:18

186

Του Ανδρέα Καλογερόπουλου

Ο Τρύφων Αντωνακάκης ζει στη Γενεύη και εργάζεται στο CERN, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα  ερευνών στον κόσμο. Είναι δεινός σκιέρ και ο μοναδικός Έλληνας που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες στο ακροβατικό σκι, ένα απαιτητικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό αγώνισμα. Πολύπλευρος αθλητής με ταλέντο και κλάση παγκοσμίου επιπέδου, δεν αρκείται μόνο στη συμμετοχή, αλλά με αυτοπεποίθηση διεκδικεί διακρίσεις σε ένα περιβάλλον υψηλού συναγωνισμού, δίνοντας πόντους και γόητρο στην ελληνική χιονοδρομία. 

Πρόσφατα επέστρεψε από τη Γερμανία όπου πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε αγώνες για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ακροβατικού Σκι. Μιλήσαμε μαζί του γι’ αυτή την επιτυχία, τους στόχους και τα σχέδιά του σε μία ελπίζουμε ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

-Στις 18-19/2 ήσουν στη Γερμανία όπου πέτυχες εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ακροβατικού Σκι. Αυτή η επιτυχία σε πλασάρει σε υψηλή θέση στην Παγκόσμια κατάταξη,  γεγονός πολύ σημαντικό για την ελληνική χιονοδρομία.  Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτούς τους αγώνες.

“Η τελευταία φορά που μπήκα στον τελικό σε Ευρωπαϊκό κύπελλο (μέσα στους 16 ) ήταν το 2010. Πέρυσι δεν έκανα πολλούς αγώνες και  αφοσιώθηκα στην προπόνηση για να αλλάξω κάποιες λεπτομέρειες στην τεχνική μου. Από το καλοκαίρι το σκι μου ήταν πιο σταθερό. Είχα κάποια μέτρια αποτελέσματα στις αρχές του Φεβρουαρίου αλλά ήξερα ότι ήταν θέμα χρόνου για να ξαναμπώ στους τελικούς. Στην Γερμανία μπήκα στον  τελικό και τις δύο μέρες ( 16ος και 14ος ) σε μια από τις πιο δύσκολες πίστες του Ευρωπαϊκού “circuit”. Στον τελικό κάποια λάθη μου στέρησαν το βάθρο, ωστόσο οι δύο όγδοες θέσεις με προκρίνουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο.”

-Στην Ελλάδα το αγώνισμά σου δεν είναι από τα πιο γνωστά. Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια… Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο όρος “Ακροβατικό Σκι” . Είναι πράγματι ένα αγώνισμα που απαιτεί ακροβατικές δεξιότητες;

“Το ακροβατικό σκι περιλαμβάνει διάφορα αγωνίσματα όπως το, Moguls, half pipe, slope style, aerials. Το αγώνισμά μου είναι τα Moguls, στο οποίο ο σκιέρ κατεβαίνει μια πίστα γεμάτη βουναλάκια όσο πιο γρήγορα και με την σωστή τεχνική. Η κατάβαση περιλαμβάνει και δύο άλματα όπου εκτελούνται εναέριες ακροβατικές φιγούρες ( περιστροφές, τούμπες, ...).  Είναι αλήθεια ότι το ακροβατικό σκι δεν καλλιεργείται στην χώρα μας, και συχνά θεωρείται  επικίνδυνο. Εγώ όμως θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνο αν δεν διδαχτεί σωστά. Παραδείγματος χάρη ένα από τα δύο άλματα που εκτελώ σε μια κατάβαση είναι το λεγόμενο «backflip» ( πισινή τούμπα ). Πριν όμως εκτελέσω μια φιγούρα στο χιόνι την προπονώ πρώτα στο τραμπολίνο και μετά εκατοντάδες φορές στο νερό ( water jump ) ώστε στο χιόνι να προσγειώνομαι σωστά κάθε φορά.”

-Που έκανες  τα πρώτα βήματα στο ακροβατικό σκι;

“Τα πρώτα άλματα τα έκανα στον Παρνασσό όταν ήμουν ακόμα στο δημοτικό. Αργότερα ο Κλαουδάτος μαζί με την Drambuie οργάνωσαν ερασιτεχνικούς αγώνες mogul ski και πήρα μέρος. Οι κριτές ήταν πρώην πρωταθλητές και με σύστησαν σε κάποιους προπονητές που μου μάθανε τα βασικά του αθλήματος.”

- Πόσο «δένει» με την προσωπικότητά σου το αγώνισμά σου. Δηλαδή, είσαι «freestyle» γενικότερα στη ζωή σου;142

“Σίγουρα δεν μου αρέσει η κλασσική ρουτίνα του σηκώνομαι πάω δουλειά και τα λοιπά. Θέλω να έχω ελεύθερα ωράρια και να κάνω αυτό που θέλω. Η δουλειά μου το επιτρέπει αυτό αφού τους δίνω τα αποτελέσματα που μου ζητάνε. Επομένως μπορώ να κάνω σκι όποτε θέλω. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν εμπνέει βεβαιότητα αλλά από την άλλη το κλασσικό το βαριέμαι.”

-Ποια είναι η αναγνώριση του αγωνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο;

“Το συγκεκριμένο άθλημα των moguls ήταν στην κορυφή την δεκαετία του 1990. Μετά ακολούθησε το Freestyle Ski ( half pipe, slope style, big air ) οποίο έδωσε ζωή στο άθλημα mogul ski με καινούργιες εναέριες φιγούρες που συγκλόνιζαν το κοινό. Πιστεύω ότι η FIS υποτιμάει το mogul ski και με καλύτερο μάρκετινγκ θα μπορούσε να βρεθεί ισοδύναμο σε φήμη με το αλπικό σκι.”

-Ποιες χώρες κυριαρχούν στο ακροβατικό σκι;

“Καναδάς, ΗΠΑ είναι πρώτες και μετά, Φιλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Ιαπωνία.”

-Φαντάζομαι για να σταθείς σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο, ανάμεσα σε αθλητές από χώρες με παράδοση στα χειμερινά σπορ, θα πρέπει να αφιερώνεις ανάλογο χρόνο σε προπονήσεις και εξάσκηση.  Πως συνδυάζονται αυτά με την εργασία και τις καθημερινές σου δραστηριότητες;

“Σίγουρα οι 24 ώρες περνάνε γρήγορα. Τουλάχιστον 8 από αυτές βρίσκομαι στο CERN, και προσπαθώ να βάζω 4 ώρες για τις προπονήσεις μου. Χρειάζεται οργάνωση, τρέξιμο και σωστό φαγητό ώστε να λιγοστεύω τις πιθανότητες τραυματισμού.  Προσπαθώ να έχω κάποια ισορροπία ανάμεσα από την δουλειά, το άθλημά μου και την προσωπική μου ζωή.”

-Τι είδους προπόνηση κάνεις και πόσες φορές την εβδομάδα;

“Ανάλογα με τις περιόδους. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο συνήθως  8 προπονήσεις την εβδομάδα, όταν δεν βρίσκομαι στις πίστες. Μία το μεσημέρι κατά την διάρκεια του “lunch break” στην δουλειά και μια το απόγευμα, που αποτελούνται από “sprints, plyometrics & cardio”. Όταν βρίσκομαι στο χιόνι χωρίζω τις προπονήσεις μου σε τεχνική στροφών  και σε άλματα.”

- Έχεις προπονητή;

“Εδώ και δυο χρόνια στο χιονοδρομικο κέντρο της Megeve, France, με προπονεί ο Richard Gay,3ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Salt Lake City, 2002. Στους αγώνες και το καλοκαίρι και φθινόπωρο που δεν βρίσκομαι στην Megeve δεν έχω προπονητή αφού o Richard δουλεύει για τον αθλητικό σύλλογο.”

Υποστήριξη από την Ελλάδα υπάρχει(Ομοσπονδία, Αθλητικός Σύλλογος κλπ);

“Η υποστήριξη της Ομοσπονδίας είναι μεγάλη αφού χωρίς την ΕΟΧ και τον σύλλογό μου ΕΟΣ Αχαρνών, δεν θα μπορούσα να αρχίσω και ούτε να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η υποστήριξη των δύο χορηγών που με στηρίζουν εδώ και 6 χρόνια την POC (Πάππος Μπαλντούμης) και τη Sun Valley Clothing. Σίγουρα οι υπόλοιπες χώρες έχουν μεγαλύτερη υποδομή αλλά και καλύτερη οικονομική κατάσταση.”

-Στην Ελλάδα έρχεσαι για σκι;IMG 1206

“Τελευταία φορά ήρθα το 2010 νομίζω. Θα ήθελα να έρχομαι πιο συχνά, μου αρέσουν πολύ τα Ελληνικά βουνά και έχω πολλές παιδικές αναμνήσεις από χειμερινές εξόδους στην Ελλάδα.”

-Υπάρχουν πίστες για το αγώνισμά σου στη χώρα μας;

“Για το αγώνισμα των moguls δεν υπάρχουν πίστες στην Ελλάδα. Αλλά αρχίζουν όλο και πιο πολύ τα χιονοδρομικά κέντρα να φτιάχνουν  πάρκα με άλματα κλπ.”

- Γνωρίζεις άλλους  Έλληνες που ασχολούνται με το ακροβατικό σκι;

“Προσωπικά γνωρίζω ελάχιστους.  Ειδικά στο δικό μου άθλημα που δεν καλλιεργείται ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος. Θα ήθελα να το αλλάξω αυτό, κατ’ αρχάς κάνοντας κάποια προπονητικά “camps”  στα βουνά μας και ύστερα κάποιους αγώνες.”

- Θεωρείς το αγώνισμά σου extreme;

“Πιστεύω ότι είναι αγώνισμα που πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος αθλητής. Η φυσική κατάσταση είναι σημαντική διότι ο αθλητής χρειάζεται να είναι πολύ γρήγορος στα πόδια αλλά και δυνατός για να απορρoφάει  τα δυνατά χτυπήματα μετά από ένα άλμα ή μία πτώση. Είναι εξίσου σημαντική η αντοχή για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου. Συν αυτού οι ακροβατικές  δεξιότητες είναι αναγκαίες αφού τα δύο άλματα μετράνε για ένα τέταρτο του βαθμού. Αλλά το πιο σημαντικό ατού για έναν αθλητή του ακροβατικού σκι είναι να μπορεί να κάνει “switch off” μεσ’ τον αγώνα. Μερικές φορές το θεωρώ extreme.”

- Ποιοι είναι οι επόμενοι  αγωνιστικοί στόχοι;

“Είμαι τώρα 29, και ξέρω ότι δεν μου μένουν πολλά χρόνια. Γι’αυτό και προχωράω χρόνο με τον χρόνο, αφού και οικονομικά δεν μου είναι εύκολο.

Αλλά βελτίωση υπάρχει και είναι μεγάλη. Δεν μου αρέσει να βάζω στόχους σειράς στους αγώνες αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται πολύ από παράγοντες που δεν ελέγχω ( κριτές, άλλους αθλητές ...). Επομένως ο στόχος μου παραμένει ο ίδιος, να κάνω σκι στο μέγιστο των ικανοτήτων μου, και το αποτέλεσμα έρχεται από μόνο του.”

 Timbertrail.gr 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:07
 
Σύνδεση
 chalpha baner

worldsmarathons

youtube wikiloc-logo

 
   logo large