Daila Ojeda – Φανατική των Καναρίων Νήσων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MOUNTAIN FUN
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 22:41
daliasitting 

Daila Ojeda σημαίνει κίνητρο. Η Daila δεν είναι μόνο η επίσημη εκπρόσωπος της Ιβηρικής χερσονήσου στην κατηγορία της γυναικείας αναρρίχησης, αλλά και μια από τους κορυφαίους υποστηρικτές του βαθμού δυσκολίας των Ισπανικών διαδρομών. 

Της Andrea Cartas

Παρόλο που στην λίστα της συμπεριλαμβάνονται πολλές ωραίες διαδρομές με βαθμούς δυσκολίας (8b+/c, 8b+ και αρκετά 8b) και τα αποτελέσματα των αγώνων της στην Ισπανία δείχνουν πως είναι ικανή να καταφέρει οτιδήποτε βάλει στόχο, αυτή η νησιώτισσα τραβάει την προσοχή μας με τον αυθορμητισμό, την προσήνεια , την ζεστασιά και τα συχνά χοντρά της αστεία …

Είμαι τυχερή που την γνωρίζω αρκετό χρονικό διάστημα και έχω μοιραστεί μαζί της μερικές συναρπαστικές στιγμές στην ύπαιθρο και μερικές λιγότερο συναρπαστικές ενδίδοντας σε έναν καφέ. Αυτή την φορά είμαστε έτοιμες να μοιραστούμε ένα ταξίδι στις νότιες ακτές και είμαι σίγουρη, ότι το μότο της «στον θάνατο» θα με διαποτίσει με εκείνη την θετική ενέργεια που εμπνέει η ίδια και ίσως, παρεμπιπτόντως, με λίγη από την δύναμη που παίρνει, ένας θεός ξέρει από πού.

digitalsystem2

-Σε περίπτωση που βελτιωνόντουσαν τα πράγματα στους αναρριχητικούς αγώνες θα το σκεφτόσουν να δεις πιο σοβαρά το άθλημα;

Να το δω σοβαρά; Αφήνω την σοβαρότητα για τα σοβαρά ζητήματα… Η αναρρίχηση είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ελεύθερη και διαφορετική. Δεν θα μπορούσα ποτέ να την δω ως κάτι σοβαρό… Τουλάχιστον όχι την αναρρίχηση που κάνω εγώ, χωρίς κανένα κανόνα και καμιά δομή… Η αλήθεια είναι όμως, πως ναι. Θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι οι αγώνες στην Ισπανία χρειάζονται επειγόντως αλλαγή. Η αλλαγή των διοργανωτών θα ήταν ιδανική.

-Πόσες μέρες την εβδομάδα κάνεις αναρρίχηση και πως καταφέρνεις πάντα να ελίσσεσαι; 

Η αλήθεια είναι, ότι οι αντοχές του σώματος και του δέρματος αλλάζουν λίγο πολύ συνεχώς. Δεν ακολουθώ κάποια στρατηγική από αυτή την άποψη. Συνήθως πηγαίνω «στο θάνατο»… Μερικές φορές, παλεύω σκληρά για πέντε μέρες στη σειρά και την έκτη ημέρα αναρωτιέμαι «γιατί είμαι τόσο κουρασμένη; Νομίζω ότι χρειάζομαι λίγη ξεκούραση… χα χα … αυτό είναι, σήμερα είναι αυτή η ημέρα…»

-Χρησιμοποιείς κάποιο μαγικό φίλτρο για να φροντίσεις αυτό το σώμα ή είναι η σάλτσα κόκκινης πιπεριάς (mojo picon) – παραδοσιακή σάλτσα στις Κανάριες Νήσους- που σου έδωσε η μαμά σου όταν ήσουν μικρή, στην οποία οφείλεις όλη αυτή την δύναμη;

Χα, χα… δεν την  λατρεύεις αυτή την σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, που έτρωγες κι εσύ όταν ήσουν μικρή; Τι καλά που θα ’ταν, αν  ήταν μόνο αυτό και οι μπανάνες των Κανάριων Νήσων! Χαχαχα … Ουπς! Αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί! Όχιιιι… χαχαχα.

Η αλήθεια είναι ότι τρώω καλά και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το κρέας ή το γρήγορο φαγητό… Δεν είμαι επιλεκτική αλλά μου αρέσει να τρώω υγιεινά.

-Πιστεύεις, ότι ένα πρόγραμμα εξάσκησης θα σου έδινε περισσότερη δύναμη;

Δεν ξέρω, ίσως. Στην δική μου περίπτωση, το κίνητρο ασκεί μεγαλύτερη επιρροή. Η προγραμματισμένη εξάσκηση θα αποτελούσε μια υποχρέωση και όταν εξαναγκάζομαι να κάνω κάτι, δεν πάει ποτέ καλά. Πιστεύω ότι οτιδήποτε κάνεις έχοντας κάποιο κίνητρο δεν σου δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είμαι εναντίον της εξάσκησης, σε καμία περίπτωση, αντιθέτως. Πιστεύω,  ότι οτιδήποτε κάνεις, επειδή πραγματικά το θέλεις, είναι αξιοθαύμαστο.  Νομίζω, ότι στην αναρρίχηση δίνουμε μεγαλύτερη σημασία απ’ όση χρειάζεται στην φυσική κατάσταση του αθλητή…

-Ο Κρις (Chris Sharma) πως τα πάει με το γεγονός, ότι είναι το αγόρι μιας σταρ της αναρρίχησης και πως νιώθεις όταν ένας ξένος σε πλησιάζει και σε ρωτάει « είσαι η Daila Ojeda; Ουαου!!!» και έπειτα σου ζητά ένα αυτόγραφο;

Συνήθως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σ’ εμένα! Μόνο εκείνη την φορά που ήμουνα μαζί σου στο Rodellar. Θυμάσαι; Τι γέλιο! Πόσο ντράπηκα!

-Προς τα πού θα ήθελες να ταξιδέψεις, με ποιόν και για πόσο χρονικό διάστημα;

Daila

Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να ταξιδέψω στην Αφρική… ίσως στο Μάλι, στην Νότια Αφρική, στην Σενεγάλη… και να γνωρίσω αυτή την απίστευτη ήπειρο, που βρίσκεται τόσο κοντά στο σπίτι μου…. (στις Κανάριους Νήσους). Θα ήθελα επίσης να ταξιδέψω στην Κούβα, αφού είναι η καταγωγή της γιαγιάς μου από κει και να γνωρίσω τα μέλη της οικογένειάς της που παρέμειναν εκεί. Για την ώρα πηγαίνουμε Ασία. Είναι ένα ταξίδι που είχα στο μυαλό μου και χωρίς να το πολύ σκεφτώ έγινε τελικά το ταξίδι της χρονιάς… Εξάλλου, εσύ ήσουν εκείνη που έριξες την θεμέλιο λίθο, διεγείροντας μου το ενδιαφέρον όταν είπες, ότι έχεις κιόλας αγοράσει τα εισιτήρια και ότι θα πας με τον Κάρλος… Σκύλα!!! Τώρα να δούμε ποια τρώει καλύτερα με τα τσόπστικς! Χααα!!!

-Εκτός από τα τσόπστικς μας περιμένουν και άπειροι πορώδεις ηφαιστειογενής λίθοι. Τι είδος αναρρίχησης σου αρέσει περισσότερο;

Μου αρέσουν οι διαδρομές που με αναγκάζουν να διατηρώ την ταχύτητά μου… με ελαφρές προεξοχές, αρκετές θετικές πτυχώσεις. Επίσης απολαμβάνω τις διαδρομές σε πορώδεις ηφαιστειογενείς λίθους. Επιχειρώ όλο και περισσότερο φυσικές διαδρομές , όπου πρέπει να αγωνιστείς για να φτάσεις στον γάντζο…  διατηρώντας πάντα τον ενθουσιασμό σου.

-Η αγαπημένη σου βουνοπλαγιά θα ήταν εκεί, όπου θα βρίσκονταν…

Παθιασμένοι και συναρπαστικοί άνθρωποι, ωραίες και συναρπαστικές  διαδρομές. Εδώ στην Lleida έχω αρκετές τέτοιες βουνοπλαγιές με αρκετούς τέτοιους αγαπημένους ανθρώπους.

-Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει, όταν πλησιάζεις σε ένα τέτοιο σημείο;

Συνήθως εξαρτάται από την διάθεση μου την συγκεκριμένη μέρα. Αν έχω κίνητρο, η αλήθεια είναι σπάνια μου χαλάει κάτι την διάθεση. Η πολυκοσμία πιστεύω ότι είναι κάτι φυσικό, όλοι έχουν δικαίωμα να απολαύσουν την αναρρίχηση, έτσι δεν είναι; Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα, γι αυτό και την εξασκούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Όπως όλα τα πράγματα, έχει την θετική της πλευρά και την όχι και τόσο θετική… Αν όμως είμαι σε κακή μέρα… χμμμ! Το νου σας! Χαχα.

-Ποια είναι η αντίδρασή σου, όταν σε κάποιο πρότζεκτ σου πέφτεις στην τελευταία κίνηση, εκεί που ήσουν φρέσκια και φαινόταν ότι θα το ξεμπέρδευες;

Μου συνέβη κάτι τέτοιο σχετικά πρόσφατα. Είχα δυο κινήσεις και κατά ένα παράξενο τρόπο, ένιωθα εντελώς άδεια. Απογοητεύτηκα πολύ γιατί, ως συνήθως, δεν είχα δώσει σημασία στις κινήσεις  των ποδιών σε αυτό το σημείο, τις προηγούμενες φορές, κι έτσι δεν χρειάστηκε να θυμώσω… Πρέπει όμως να πω ότι μερικές φορές θυμώνω και ύστερα από μερικά λεπτά ρωτάω τον παρατηρητή μου αν φώναξα πολύ… Τι ντροπή!

-Τι μουσική σ αρέσει ν’ ακούς καθώς κατευθύνεσαι προς μια βουνοπλαγιά;

Σχεδόν τα πάντα… ακόμα και τα σκουπίδια που ακούς εσύ , όταν πηγαίνουμε μαζί …χαχα…,  αλλά όταν πηγαίνω με φίλες, τους βάζω συνήθως Ari Puello, La Mala Rodriquez, Nelly Furtado, ξέρεις κοριτσίστικη μουσική για να τους δώσω κίνητρο!

-Δεν υπάρχει τίποτα σαν την «κοριτσίστικη δύναμη». Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αναρρίχησης με κορίτσια και της αναρρίχησης με αγόρια;

Η αναρρίχηση με τα κορίτσια έχει πιο πολύ πλάκα. Συζητάμε για πολλά πράγματα και γελάμε πολύ… Αλλά, δεν ξέρω, ίσως έχω συνηθίσει την αναρρίχηση με τους άντρες. Σε τελευταία ανάλυση το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνεις για αναρρίχηση με ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν και σέβονται αυτό που κάνεις… άνδρες ή γυναίκες… Δεν μ’ αρέσει να πηγαίνω με βλάκες ή με ανθρώπους που συνεχώς συγκρίνονται τον εαυτό τους μαζί μου. Η αναρρίχηση είναι ένα ξεχωριστό για τον καθένα άθλημα!

 Τimbertrail.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 10:53
 
Σύνδεση
 chalpha baner

worldsmarathons

youtube wikiloc-logo

 
   logo large