Πως να λιπάνετε γρήγορα το ΜΤΒ σας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Equipment
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 15:17

DSC 0019

18/9/16

Η γρήγορη λίπανση του MTB πριν από την βόλτα αποτελεί βασικό κομμάτι της συντήρησης του, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά την πιο προσεκτική λίπανση του ποδηλάτου σας που πρέπει να ακολουθεί περίπου μετά από 15 ώρες ποδηλασίας.


Από τον Kevin Tisue, πρώην Οδηγό του About.com
Πιο κάτω, σας περιγράφω τι κάνω όταν ετοιμάζομαι να βγω έξω για μια καλή, απλή, ήσυχη βόλτα, όπως είναι σχεδόν όλες οι βόλτες. Μερικά λαδώματα μπορεί να διαρκέσουν για περισσότερες βόλτες από όσο ένα λάδωμα, αλλά αν τα πράγματα γίνουν πιο έντονα τότε είναι ώρα για λίπανση.
Στην αλυσίδα μου προσπαθώ να χρησιμοποιώ μόνο κάποιο κηρώδες λιπαντικό, ενώ σε όλα τα άλλα εξαρτήματα χρησιμοποιώ πιο λεπτά λάδια.
Αλυσίδα

Εφαρμόστε μια γενναία δόση λιπαντικού στην αλυσίδα σας, καθώς γυρίζετε τα πεντάλ προς τα πίσω. Σας βοηθά να βρείτε ένα σημείο για να στηρίξετε το χέρι σας κρατώντας κόντρα στο πίσω μέρος του σκελετού, καθώς περιστρέφετε τα πεντάλ. Προσοχή στα πεντάλ και στους δακτυλίους της αλυσίδας καθώς περιστρέφονται.

Μπροστινό Ντεραγιέ 

Λαδώστε τον άξονα περιστροφής του μπροστινού ντεραγιέ. Τοποθετήσετε μια σταγόνα λιπαντικό στα σημεία που κινούνται με κάθε κίνηση του μοχλού ταχυτήτων.

Πίσω Ντεραγιέ

 Όπως και στα μπροστινά ντεραγιέ, λιπάνετε τον άξονα περιστροφής στο μπροστινό ντεραγιέ. Τοποθετήσετε μια σταγόνα λιπαντικό στα σημεία που κινούνται με κάθε κίνηση του μοχλού ταχυτήτων.

Πεντάλ

Σε ορισμένα είδη πεντάλ, όπως τα κουμπωτά χρειάζεται να λιπάνετε και τον μηχανισμό απελευθέρωσης. Λιπάνετε τον μηχανισμό απελευθέρωσης μόνο στην περίπτωση που διαθέτετε τέτοιο τύπο πεντάλ και διαπιστώνετε ότι το πόδι σας κολλάει όταν δεν το έχετε λιπάνει.  

Θέστε τα πάντα σε κίνηση 

Αλλάξτε τις ταχύτητες, γυρίστε τα πεντάλ, φέρτε βόλτες το ποδήλατο σας. Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε τρίξιμο κοιτάξτε αν υπάρχουν αποσπώμενα μέρη που μπορείτε να λιπάνετε.

Καθαρίστε το με ένα πανί 

Αφού το έχετε λιπάνει και το έχετε κινήσει πέρα δώθε μπορείτε απλά να απλά να το καθαρίσετε.  Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο λιπαντικό από κάθε σημείο που λιπάνατε συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε το γράσο μεταξύ των μερών απομακρύνοντας το παράλληλα απ’ όπου δεν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνετε τη συγκέντρωση ρύπων στο ποδήλατο σας, οι οποίοι ξηραίνουν τα πάντα κατά την διάρκεια της ανάβασης.

Μην τοποθετείτε ποτέ λιπαντικό στα δισκόφρενα. Μην λιπαίνετε τους ίδιους τους δίσκους ή στις δαγκάνες για την σύσφιξη τους. Βεβαιωθείτε ότι το λιπαντικό ή το εμποτισμένο με λιπαντικό πανί που χρησιμοποιείτε κατά την λίπανση του ποδηλάτου σας δεν θα έρθει σε επαφή με τους δίσκους.

Συμβουλές:

  1. Γνωρίστε το ποδήλατο σας. Ακούστε τα σημεία απ’ όπου προέρχεται θόρυβος. Αν σε αυτά τα σημεία υπάρχουν μέρη που κινούνται αντίθετα μεταξύ τους υπάρχει περίπτωση να χρειάζονται λίγη λίπανση που και που. Προσπαθήστε να θυμάστε αυτά τα σημεία και να τα λιπαίνετε περιοδικά πριν προλάβουν να κάνουν κάποιο θόρυβο.
  2. Μην παραλείπετε το στάδιο του "καθαρισμού με πανί". Το ποδήλατο σας θα μείνει καθαρό για περισσότερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν θα χρειάζεται να το λιπαίνετε τόσο συχνά.
  3. Καθαρίζετε και λιπαίνετε το ποδήλατο σας μετά από κάθε βόλτα. Αυτό χρειάζεται κυρίως μετά από ιδιαίτερα λασπώδεις διαδρομές. Η βρωμιά ξηραίνει όλα τα κινούμενα μέρη του ποδηλάτου σας και αυξάνοντας την φθορά.


Timbertrail.gr
 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Summer Mix 2017

αρχείο λήψης