Τι είδους ποδήλατο βουνού να αγοράσω; PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Equipment
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 01:04

mb callout

Από τον Kevin Tisue, πρώην  συνεργάτη του About.com Guide

Η απάντηση στην ερώτηση μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι οι προσωπικές προτιμήσεις.  Ίσως ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο τόπος διαμονής.

Θα δείτε ότι τα περισσότερα ποδήλατα βουνού αντιστοιχούν σε ένα σύνολο ψυχαγωγικών κατηγοριών όπως τα:  Cross Country (XC), All Mountain (Trailbikes), Freeride και  Downhill (DH).

Όσον αφορά στις προσωπικές προτιμήσεις, θα χρειαστεί να αποφασίσετε πως επιθυμείτε να ξοδέψετε τον περισσότερο  από τον ελεύθερο χρόνο σας πάνω στο ποδήλατό σας. Θέλετε να ποδηλατείτε σε ομαλά μονοπάτια, να ανεβείτε σε μεγάλα βουνά, να κάνετε ακροβατικά, να πραγματοποιήσετε καταβάσεις με βαθμό τεχνικής δυσκολίας ή απλώς να περάσετε καλά;

Ο τόπος διαμονής και ποδηλασίας σας βοηθά να αποφασίσετε απαντώντας  ρεαλιστικά που θα κάνετε βόλτα με το ποδήλατό σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατηγορία  All Mountain (Trail Bikes) έχει  το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα ποδήλατα αυτά είναι πραγματικά φτιαγμένα για να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή απόλαυση σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις. Μπορούν να σας πάνε οπουδήποτε χωρίς να σας κουράσουν καθόλου.

Τα ποδήλατα τύπου Cross Country (XC) είναι τα πιο ελαφριά και διαθέτουν τα πιο εύχρηστα πεντάλ, αλλά δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη επιλογή για ανώμαλα εδάφη ούτε και τα πιο άνετα.

Τα ποδήλατα τύπου Freeride είναι ιδανικά για σκληροτράχηλα εδάφη, άλματα και φιγούρες. Έχουν κατασκευαστεί επίσης και για αναβάσεις, αλλά όχι με τόση ευκολία. Αυτά τα ποδήλατα είναι βαριά και ανθεκτικά.

Τα λιγότερο συνηθισμένα ποδήλατα είναι τα Downhill (DH). Αυτά τα ποδήλατα έχουν κατασκευαστεί για αγώνες κατάβασης. Μην περιμένετε να είναι εύκολη η ανάβαση σας με αυτά στις κορυφές των βουνών, αλλά εφόσον ανεβείτε, δεν θα βρείτε ευκολότερο τρόπο κατάβασης όσο και ανώμαλο έδαφος να συναντήσετε στο μονοπάτι.

Μετά από λίγη σκέψη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν σε μια συνειδητή επιλογή σχετικά με το είδος του ποδηλάτου που τους ταιριάζει. Το μυστικό είναι να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας όσον αφορά στο πως θα περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κάνοντας ποδήλατο, και μετά να επιλέξετε ένα ποδήλατο, κατασκευασμένο να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.


Timbertrail.gr / Ιανουάριος 2013