Το λεξικό του ΜΤΒ PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Equipment
Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 13:09

 mountain-bike-parts-diagram-large

Του Alastair Hamilton*

Υπάρχουν αρκετοί όροι που οι ΜΤΒηδες χρησιμοποιούμε  στη βόλτα, στην προπόνηση ή στον αγώνα που περιλαμβάνονται στο ανέκδοτο λεξικό με την ορολογία του ΜΤΒ. Οι όροι σαφώς ποικίλουν από παρέα σε παρέα, αλλά όλοι έχουν κάποιο νόημα που τους έδωσε ο "ποιητής" όπως «αγοράζω οικόπεδο»=τρώω τούμπα, «πάω καφενείο»=πηγαίνω αργά, «ο ινδιάνος»= ο χύμα ποδηλάτης κλπ.  Υπάρχει ωστόσο και ένα κομμάτι ποδηλατικής ορολογίας που παραμένει ίδιο, ανεξάρτητα από την ηλικία του ποδηλάτη, και αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για τα εξαρτήματα του ποδηλάτου. Η γνώση αυτής της ορολογίας έχει μεγάλη σημασία.

 1. Μεσαία Τριβή: Μια κυκλική τρύπα στο κάτω μέρος του πλαισίου, που χρησιμοποιείται για την προσαρμογή του δισκοβραχίονα.
 2. Καλώδιο Φρένων: Το καλώδιο που συνδέει την μανέτα με τον μηχανισμό του φρένου.
 3. Μοχλός Φρένων: Ο μοχλός που βρίσκεται στο τιμόνι και ενεργοποιεί τα φρένα. Η αριστερή μανέτα ελέγχει το μπροστινό φρένο και η δεξιά μανέτα το πίσω.
 4. Αλυσίδα: Το σύνολο των κυκλικών μεταλλικών συνδέσεων που μεταφέρει ενέργεια από τους δακτυλίους της αλυσίδας στα γρανάζια. Υπάρχουν δυο τύποι ποδηλατικών αλυσίδων: με χιτώνιο και χωρίς.
 5. Γρανάζια: Τμήμα του δισκοβραχίονα. Ένα γρανάζι ή οδοντωτός τροχός που προσαρτάται στο στρόφαλο και συγκρατεί την αλυσίδα. Τα ποδήλατα μπορεί να έχουν 2-3 γρανάζια.
 6. Μηχανισμός Δισκοβραχίονα : Ένας μοχλός ή «βραχίονας», ο οποίος συνδέει το πεντάλ με την μεσαία τριβή.
 7. Ντεραγιέ: Η συσκευή στην οποία κινείται η αλυσίδα από το ένα γρανάζι στο άλλο προκειμένου για την αλλαγή ταχύτητας.
 8. Κάτω Σωλήνας: Μέρος του πλαισίου. Ο διαγώνιος σωλήνας ανάμεσα στον σωλήνα της κεφαλής (που υποστηρίζει το τιμόνι) και την μεσαία τριβή. Πάνω από αυτό βρίσκεται η κορυφή του σωλήνα, η οποία περνά από την  κεφαλή του σωλήνα και φτάνει ως το κάθισμα.
 9. Μπροστινό Αμορτισέρ: Σύστημα Ανάρτησης στο μπροστινό πιρούνι που επιτρέπει στο ποδήλατο να απορροφήσει τους κραδασμούς χωρίς αυτές να γίνονται αισθητές στον αναβάτη.
 10. Τιμόνι: Η οριζόντια μπάρα που βρίσκεται στον μπροστινό τμήμα του ποδηλάτου, και χρησιμοποιείται για να κατευθύνει, συμπεριλαμβανομένων των χειριστηρίων ταχυτήτων και των μοχλών φρεναρίσματος καθώς και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, επιθυμεί ο αναβάτης να έχει σε κοντινή απόσταση.
 11. Ακουστικό: Συσκευή που περιβάλλει το ρουλεμάν, το οποίο επιτρέπει την περιστροφή του συστήματος ανάρτησης και των μπροστινών τροχών στο πλαίσιο του ποδηλάτου. Υπάρχουν δυο τύποι ακουστικών, με σπείρωμα και χωρίς.
 12. Κόμβος: Το κεντρικό τμήμα του τροχού ενός ποδηλάτου, που αποτελείται από έναν άξονα και ρουλεμάν, ώστε να επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση του τροχού. Επιπλέον οι ακτινωτοί τροχοί εκτείνονται από το κέντρο προς το χείλος του ποδηλάτου.
 13. Τροχαλία Έντασης: Η τροχαλία βοηθά στην ρύθμιση του βαθμού χαλάρωσης της αλυσίδας, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να την συγκρατήσει.
 14. Θηλές:  Μικρά κυλινδρικά σπειρώματα στο χείλος του ποδηλάτου που διασφαλίζουν την πρόσφυση των ακτινών στην ζάντα.
 15. Πεντάλ: Μικρές μεταλλικές μπάρες πάνω στις οποίες στηρίζεται το πόδι του αναβάτη, έτσι ώστε να μετακινεί το ποδήλατο. Το πεντάλ είναι προσαρτημένο στο στρόφαλο. Τα πεντάλ μπορεί να είναι απλά ή να συνδέονται με κλιπ, μέσα στα οποία ο αναβάτης μπορεί να ακουμπήσει το παπούτσι του για να αυξήσει την επιρροή.
 16. Πίσω Αμορτισέρ: Σε ένα ποδήλατο διπλής ανάρτησης , η συσκευή που απορροφά τους κραδασμούς από το πίσω λάστιχο.
 17. Χείλος: Ο μεταλλικός δακτύλιος στον οποίο προσαρτάται το λάστιχο του ποδηλάτου και ασκείται η πίεση των φρένων. Το εσωτερικό χείλος συγκρατεί τις ακτίνες ενδυναμώνοντας το λάστιχο.
 18. Σέλα: Ονομάζεται επίσης και κάθισμα. Κάτι στο οποίο κάθεται ο αναβάτης.
 19. Λαιμός Σέλας Ποδηλάτου: Σωληνώδης υποστήριξη με την οποία συνδέεται η σέλλα. Ο σωλήνας αυτός τοποθετείται στην συνέχεια μέσα στο σωλήνα του καθίσματος και μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τον αναβάτη.
 20. Σουβλάκι: Μεταλλική ράβδος που συνδέει τον τροχό με το πλαίσιο του ποδηλάτου. Στο ένα άκρο του συγκρατείται από ένα παξιμάδι και στο άλλο υπάρχει ένας μηχανισμός απελευθέρωσης, ο οποίος στερεώνεται είτε με έναν διακόπτη «γρήγορης εναλλαγής» είτε με βίδες.
 21. Άτρακτος: Τμήμα της Μεσαίας Τριβής: Ο ελεύθερος περιστρεφόμενος άξονας στον οποίο συνδέεται ο δισκοβραχίονας.
 22. Ακτίνες: Παχιά σύρματα που συνδέουν το κέντρο με το χείλος του τροχού. Ο αριθμός των ακτινών καθορίζει την δύναμη των ελαστικών. Οι ακτίνες μπορούν να οργανωθούν σε διάφορα σχέδια, τα οποία επηρεάζουν την συστροφή και τις δυνάμεις πέδησης.
 23. Στέλεχος: Μεταλλικό κομμάτι που συνδέει το τιμόνι με τον σωλήνα του συστήματος διεύθυνσης.
 24. Κέντρο του Τροχού: Δείτε Κόμβος

Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο Alastair Hamilton είναι κειμενογράφος στο http://www.bikecyclingreviews.com και δίνει συμβουλές για εξαρτήματα ποδηλάτων και ποδηλάτων βουνού.

Timbertrail.gr/ Mάιος 2012

 

 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα