Η Ιστορία της Ορεινής Ποδηλασίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Community
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 22:56

H istoria tis oreinis podilasias 

Του John Pawlett

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση του αθλήματος της ορεινής ποδηλασίας, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται αξιόπιστες και κάποιες να εξαρτώνται από το ποιος έχει το καλύτερο γραφείο δημοσίων σχέσεων!

Κάποιοι λένε ότι η ορεινή ποδηλασία ξεκίνησε από τους Buffalo Soldiers, ως μια αλλαγή στην μορφή του πεζικού εκείνης της εποχής με την προσαρμογή των ποδηλάτων τους, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μεταφορά εξοπλισμού μέσα από δύσκολα και δύσβατα εδάφη. Η πορεία τους ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1896, έχοντας να διανύσουν μια απόσταση 800 μιλίων. Η αποστολή τους ήταν απλή. Θα ετοίμαζαν τα ποδήλατά τους για στρατιωτική χρήση στα πιο κακοτράχαλα εδάφη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν το Vello Cross Club στην Γαλλία εκείνο που εφηύρε πρώτο την ορεινή ποδηλασία. Η συγκεκριμένη λέσχη αποτελείτο από 20 ποδηλάτες από το Παρίσι, οι οποίοι ανάμεσα στα 1951-1956 ανέπτυξαν ένα άθλημα παρόμοιο με την σημερινή ορεινή ποδηλασία.

Ο John Finley Scott από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ο πρωτοπόρος της ορεινής ποδηλασίας. Το 1953 ο ίδιος κατασκεύασε έναν τύπο ποδηλάτου που ονομάστηκε “Bike Woodsie”, χρησιμοποιώντας  ένα πλαίσιο – διαμάντι , ελαστικά μπαλόνι, επίπεδο τιμόνι και φρένα προβόλους. Ήταν περισσότερο από 20 χρόνια μπροστά από την εποχή του.  Παρόλο που παρέμεινε οπαδός των ορεινών διαδρομών, υπήρχαν πολλοί εκείνη την εποχή που δεν συμμερίζονταν το πάθος του.

Σήμερα, πιστεύουμε ότι η ιστορία της ορεινής ποδηλασίας είναι πιο εμφανής στην Βόρεια Καλιφόρνια. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που ισχυρίζονται ότι απετέλεσαν τις πρώτες κοινότητες ορεινής ποδηλασίας, παρόλο που κάθε βιβλίο ιστορίας αναφέρει την Κομητεία του Marin.

Το άθλημα της ορεινής ποδηλασίας έχει γνωρίσει πολλές αλλαγές και μεταβολές τα τελευταία εκατό χρόνια. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την ιστορία και το ξεκίνημα του αθλήματος, μόνο ένα πράγμα γνωρίζουμε σίγουρα – η μια εξέλιξη έφερε την άλλη και κάπως έτσι γεννήθηκε το άθλημα της ορεινής ποδηλασίας.

 Είδη Ορεινής Ποδηλασίας

 Είτε ως άθλημα είτε ως χόμπι, η ορεινή ποδηλασία μπορεί να διακριθεί σε 9 διαφορετικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές ποικίλουν ανάλογα με αυτά που προσφέρουν.

Αυτές είναι:

  1. ΒΜΧ: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται  ποδήλατα με τροχούς ακτίνας 20 ιντσών. Τα ποδήλατα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως στο σκέιτ ή σε συγκεκριμένα άλματα (dirt jumps). Λόγω των μικρότερων τροχών  και της κοντύτερης βάσης τους, τα ποδήλατα BMX είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελέσουν φιγούρες και πόζες.
  2. Cross Country: Αυτός ο τύπος ποδηλάτου περιλαμβάνει ανηφορικές και κατηφορικές διαδρομές πάνω σε λόφους. Παρόλο που αυτός ο τύπος ορεινής ποδηλασίας δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακραίος, οι περισσότεροι αναβάτες διαθέτουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και διατρέχουν μεγάλες αποστάσεις.
  3. Cyclo cross: Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος διασταύρωσης της ποδηλασίας δρόμου και της ορεινής ποδηλασίας. Σε αυτή την περίπτωση οι αναβάτες πρέπει να υπερβούν εμπόδια, να διασχίσουν ποταμούς και αν συναγωνιστούν σε διαδρομές εντός και εκτός δρόμου.
  4. Dirt Jumping: Περιλαμβάνει άλματα με ποδήλατα πάνω από μεγάλες χειροποίητες χωμάτινες εξέδρες, κάνοντας φιγούρες ενώ βρίσκονται στον αέρα. Τα άλματα αυτά γίνονται συνήθως κατ εξακολούθηση ώστε οι αναβάτες να μπορούν να εκτελέσουν έξι ή και περισσότερα άλματα σε μια διαδρομή, κερδίζοντας σε ώθηση ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ταχύτητα για μεγαλύτερα άλματα.
  5. Downhill: Αυτό το είδος ορεινής ποδηλασίας συμπεριλαμβάνει τους αγώνες σε κατηφορικό έδαφος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτού του είδους η κατάβαση είναι πολύ έντονη και ακραία, δίνοντας στους αναβάτες απόλυτες συγκινήσεις και ενθουσιασμό.
  6. Freeride Free: Περιλαμβάνει την ανεύρεση της καλύτερης κατηφορικής πορείας από έναν λόφο, χρησιμοποιώντας όλη την έκταση του εδάφους, για καλύτερη απόδοση. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι πολύ δημοφιλείς, καθώς δίνουν στους αναβάτες την ευκαιρία να εκφραστούν με όποιο τρόπο θεωρούν πιο κατάλληλο.
  7. Single Speed: Δεν πρέπει να μπερδεύεται με τα ποδήλατα που διαθέτουν μια ταχύτητα (fixed gear). Πρόκειται για ένα είδος cross – country ποδηλασίας, που πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ποδήλατα με μια ταχύτητα και λιγότερα εξαρτήματα. Η ιδέα της μονής ταχύτητας εναπόκειται στην απλότητα. Η ίσια γραμμή της αλυσίδας του ποδηλάτου προσδίδει αποτελεσματική πέδηση, και η έλλειψη εξαρτημάτων σημαίνει λιγότερα μηχανικά προβλήματα και ελαφρύτερο ποδήλατο.
  8. Street and Urban: Αυτό το στιλ ποδηλασίας πραγματοποιείται σε αστικές περιοχές, σε περβάζια και άλλους τύπους χειροποίητων εμποδίων και συνοδεύεται από φιγούρες.
  9. Trails Trials: Θεωρούνται ως μια πτυχή της ορεινής ποδηλασίας, αν και τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται δεν μοιάζουν με ποδήλατα βουνού. Διαθέτουν τροχούς διαμέτρου 20 ή 26 ιντσών και αθλητικά, χαμηλά πλαίσια. Οι αναβάτες της συγκεκριμένης κατηγορίας πηδούν με τα ποδήλατά τους πάνω από εμπόδια, απαιτώντας εξαιρετική ισορροπία και αυτοσυγκέντρωση.♦

Timbertrail.gr/ Μάρτιος 2012


 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα