Mαρία Μιχαλογιαννάκη: “Το ποδήλατο είναι για όλους” PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
MTB Community
Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 22:32

To όνομα της Μαρίας Μιχαλογιαννάκη είναι περίπου συνώνυμο με το αγώνισμα της κατάβασης (ΜΤΒ Downhill) στη χώρα μας, αφού είναι μία από τις λίγες Ελληνίδες αθλήτριες που αγωνίζονται και διακρίνονται σε εγχώριους & διεθνείς αγώνες.

Του Ανδρέα Καλογερόπουλου 

Πρόσφατα μάλιστα, η τολμηρή αθλήτρια από τα Χανιά, πήρε την 3η θέση στον Maxxis Cup International στην Πορτογαλία, έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς αγώνες κατάβασης, αποδεικνύοντας ότι έχει τις ικανότητες αλλά και τη νοοτροπία του πρωταθλητή που στέκεται επιτυχώς και κερδίζει διακρίσεις στο διεθνές στερέωμα.

 -Μαρία πριν από ένα μήνα περίπου πήρες την 3η θέση στην Πορτογαλία στον Maxxis Cup International, έναν αγώνα με διεθνές ενδιαφέρον. Ποιος ήταν ο στόχος σου γι’ αυτόν τον αγώνα;

247278 2078629006966 1282250705 2494537 7537446 n

“Ο αγώνας στη  Gouveia της Πορτογαλίας ήταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν για μένα. Στόχος μου ήταν να αποκομίσω τους απαραίτητους βαθμούς για τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο κύπελλο φέτος -κάτι που έγινε -και να δω που βρίσκομαι 2 μήνες πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο κύπελλο για μένα με τον 2ο αγώνα του στο Fort William, αφού η ομάδα μου δεν θα συμμετάσχει στον 1ο σταθμό στη Νότια Αφρική. Ήξερα ότι θα βρίσκονται σημαντικές αθλήτριες εκεί και να μπορέσω να κάνω τη σύγκριση. Επίσης η Tracy Moseley η παγκόσμια πρωταθλήτρια (που κέρδισε και τον αγώνα φέτος) συνηθίζει να τρέχει εκεί οπότε για μένα ήταν η απόλυτη μέτριση-σύγκριση. Βέβαια 23 δεύτερα στο downhill είναι αρκετά αλλά η διαφορά μας από πέρυσι έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό με ενδιαφέρει. Είναι πολύ δύσκολο να έρχεσαι από μία χώρα που έχει ελάχιστες εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, με αυτό το αγώνισμα και να κυνηγάς μια επαγγελματία αθλήτρια που τα τελευταία 15 χρόνια είναι στο βάθρο κορυφαίων διοργανώσεων…

-Πίστευες από την αρχή ότι μπορείς να διεκδικήσεις μία από τις τρεις πρώτες θέσεις;

"Αισθανόμουν αρκετά καλά τις 2 μέρες των προπονήσεων πρίν τους αγώνες και πίστευα ότι μπορώ να έχω μια καλή εμφάνιση και μια θέση στο βάθρο!”

-Το αγώνισμα του downhill στηρίζεται από την ΕΟΠ παρόλα αυτά οι γυναικείες συμμετοχές δεν είναι αρκετές. Για παράδειγμα στο Στόμιο στους διασυλλογικούς αγώνες Downhill και Megadownhill δεν συμπληρώθηκε κατηγορία γυναικών. Πόσες αθλήτριες έχει το DH στην Ελλάδα;

“Εδώ δε μπορώ να σου απαντήσω…μάλλον πολύ λίγες. Αλλά θα δούμε φέτος στους επόμενους αγώνες, πιστεύω ότι θα υπάρξει νέο αίμα!"

-Υπάρχει ενδιαφέρον από τις γυναίκες γενικά για το συγκεκριμένο αγώνισμα ή θεωρείται extreme και περισσότερο ανδρικό;

“Υπάρχουν κορίτσια που ενδιαφέρονται, αλλά αρκετές από ότι έχω καταλάβει διστάζουν για διάφορους λόγους…Ελπίζω αυτό να αλλάξει με τον καιρό και να αλλάξει και η νοοτροπία με την οποία το αντιμετωπίζουν, γιατί το downhill δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο…το ποδήλατο είναι για όλους!”

- Ο επόμενος διασυλλογικός DH είναι στον Ταΰγετο (αν δεν κάνω λάθος) στα τέλη Ιουνίου 2011. Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι σε Ελλάδα & εξωτερικό; 

“Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σκέφτομαι μήπως πάω ξανά Πορτογαλία για το 2ο Maxxis Cup 1/5! Σίγουρα επόμενος αγώνας στην Ελλάδα είναι το downtown στο Αίγιο 22 Μαΐου και μετά φεύγω για τη Σλοβενία για ένα κύπελλο εκεί 29/5, μετά είναι το  2ο παγκόσμιο κύπελλο Fort William 5/6, το 3ο παγκόσμιο κύπελλο Leogang 12/6, IXS Cup Leogang 19/6 και Ουγγαρία 26/6 για το Balaton Festival. Μετά γυρίζω Ελλάδα για λίγες διακοπές!!!! Ελπίζω και οργάνωση του υπόλοιπου αγωνιστικού προγράμματος για φέτος.”

- Φέτος είναι η χρονιά του BMX, ενός αθλήματος που ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστό από τη δεκαετία του ’80, μόλις πριν από λίγους μήνες εντάχτηκε στο καλεντάρι των αγώνων της ΕΟΠ με το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΒΜΧ. Αυτά βέβαια δεν γίνονται από μόνα τους αν δεν έχουν και τη στήριξη των σωματείων που είναι στην ουσία τα φυτώρια των αθλητών. Εσύ Μαρία μαζί με τους συνεργάτες σου, κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια για τη διάδοση του BMX σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα μικρά που είναι και το μέλλον. Μίλησέ μας γι’ αυτή την προσπάθεια.

“Με την καθοδήγηση της ABA (American Bicycle Association) που είναι ο Αμερικανικός φορέας που ασχολείται με το άθλημα του ΒΜΧ και τους τρόπους διάδοσής του, έχουμε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους μικρούς αθλητές ηλικίας 7-10 ετών στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου για να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο του ΒΜΧ racing. Ο συγκεκριμένος οργανισμός ήρθε σε επαφή μαζί μας πριν δύο χρόνια για να οργανώσουμε την προώθηση του αθλήματος στην νοτιανατολική Ευρώπη.

photo48L

Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου που στηρίζει την προσπάθεια αυτή, συμμετέχουμε σε κύκλους παρακολούθησης ολυμπιακών αθλημάτων που γίνονται στο Παγκρήτιο Στάδιο όπου φιλοξενείται και η μία από τις δύο πίστες μας, από μαθητές διαφόρων ηλικιών. Στόχος είναι φυσικά η δημιουργία ακαδημίας  και η προκήρυξη σχολικού πρωταθλήματος ΒΜΧ για φέτος στην Κρήτη και από την επόμενη σχολική χρονιά σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πανευτυχείς που επιτέλους θα διεξαχθεί στη χώρα μας φέτος πανελλήνιο πρωτάθλημα ΒΜΧ!”

- Παράλληλα με τη δραστηριότητά σου στο BMX, έχεις δημιουργήσει μαζί με συναθλήτριές σου μια προπονητική ομάδα τη Minoan camp girlz που απ’ όσο γνωρίζω κάνετε εξαιρετική δουλειά με προπονητικά camp τόσο στο BMX όσο και στο ΜΤΒ. Θα ήθελα να μας πεις περισσότερα και πως μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να έρθει σ’ επαφή μαζί σας.

“Το Minoan camp girlz είναι μία άτυπη ομάδα με αθλήτριες mtb από διάφορα μέρη και συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η προώθηση του mtb στις γυναίκες, να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να τους διδάξουμε τις τεχνικές που απαιτούνται ώστε να αισθάνονται  αυτοπεποίθηση πάνω στο ποδήλατο τους και να μπορούν να ευχαριστηθούν το βουνό και τη φύση.

Απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και επιπέδων αφού στόχο έχει να διδάξει  τελείως αρχάριες αλλά και έμπειρες αναβάτριες.

Διοργανώνουμε 5 προπονητικά camp σε όλη την Ελλάδα

1# 15/5 Θεσσαλονίκη
2# 24/7 Ηράκλειο
3# 28/8 Αθήνα
4# 17 & 18/9 Μύκονο
5# 25/9 Χανιά

-Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ και εύχομαστε καλή επιτυχία στους στόχους σου.

 (Περισσότερες πληροφορίες για την ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Μιχαλογιαννάκη στο www.mariaonbike.gr)

Timbertrail.gr 


 

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα